Water: Drink genoeg water om het vochtgehalte van je huid op peil te houden. Voeding: De juiste voeding helpt ook om een vochtarme huid tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld groene bladen, zoals spinazie of bloemkool eten. Dit eten bevat veel luteïne, een stofje dat jouw huid helpt te beschermen tegen UV-straling.
Om de vochtbalans van de huid te herstellen, kan je dus best uitgebreide douches of baden alsook te heet water vermijden. Gebruik daarentegen ook verzorgingsproducten met een romige textuur, zoals een crème of wasolie, met een neutrale pH. Vermijd ook lotions en parfums op basis van alcohol.
Huidschilfers. Gevoelige huid (soms zelfs met pijn) Droogtelijntjes in de huid. Rode vlekken, onzuiverheden en/of een doffe kleur.
Een vochtarme huid is een huidconditie die ontstaat door een (tijdelijk) verstoorde huidbarrière; er verdampt te veel vocht uit de huid. Dit kan verschillende oorzaken hebben: De huid bevat onvoldoende stoffen die vocht kunnen vasthouden. Vochttransport uit de diepere huidlagen naar het huidoppervlak is traag.
Als je een vette huid hebt, dan heeft u waarschijnlijk niet zoveel hydratatie nodig als iemand met een droge huid. Te veel hydratatie kan de poriën verstoppen en tot puistjes leiden.
De juiste producten voor een vochtarme huid
Cruciaal bij een vochtarme huid zijn goede vochtbinders en stoffen die een herstellende rol spelen bij je huidbarrière. Voorbeelden van herstellende stoffen zijn bijvoorbeeld vitamine C en panthenol. Goede vochtbinders zijn hyaluronzuur, collageen en jojoba-olie.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Olijfolie staat bekend om zijn eigenschappen als een vochtinbrengende crème en kan worden gebruikt om een bijzonder droge huid te behandelen, zoals een huid met eczeem. Het laat de huid soepel en glad aanvoelen.
Om het vochtgehalte in jouw lichaam te verhogen wordt geadviseerd om iedere dag te beginnen met een glas water. Tijdens onze slaap zweten we en blijven organen doorwerken, waardoor je veel vocht verliest. Daarnaast zorgt een glas water in de ochtend ervoor dat afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam worden gespoeld.
Het verschil tussen een droge huid vs.
De cellen in die huidlagen horen 10% aan vocht te bevatten. Wanneer dat minder is noemen we de huid vochtarm of gedehydrateerd. Een vochtarme huid heeft een tekort aan water, een droge huid aan vet (talg). Maar, een vette huid kan daarbij ook vochtarm zijn.
Bij een vochttekort stroomt relatief veel bloed richting de huid waardoor er minder beschikbaar is voor de spieren. Daarnaast kan het lichaam zich minder goed koelen. Hierdoor bestaat het risico dat de lichaamstemperatuur te hoog oploopt waardoor meerdere processen in het lichaam niet meer optimaal functioneren.
Vaseline is bedoeld om snel vocht aan te voeren, als je last hebt van een extreem droge huid. Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken.
Een ruwe huid. Witte schilfertjes. Rimpeltjes. Bij een zeer droge huid kunnen ook kloofjes of rode vlekken ontstaan.
Hoe vaker u onder de douche of in bad gaat, hoe droger uw huid wordt. Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Als de huid niet al te droog is, kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crème en vaselinezalf werken echter beter, vooral als de huid erg droog is. Ook wordt soms verkoelende en beschermende zalf gebruikt, zoals koelzalf. Ureum bevordert opname van water door de huid.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.
De moleculen van de essentiële vetzuren zijn te groot om diep door te dringen in de huid, om daar hun werk te doen. Het enige effect dat je bereikt met olijfolie op je huid smeren is dat je de huid volledig afsluit. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet uit de huid kan verdampen en de huid niet uitdroogt.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Zie het zo: hydratatie is een glas water voor je huid, maar dit water zal verdampen als er niks is om dit water in het glas te houden. Vochtinbrengers vormen een barrière op de huid, om te voorkomen dat dit water verdampt en verdwijnt.
De huid is impermeabel zoals dat heet. Ofwel de huid is vrijwel ondoordringbaar voor water. Alleen de buitenste (hoorn)laag kan een heel klein beetje water opnemen. Gelukkig maar, anders zouden we niet door de regen kunnen lopen, in het zwembad kunnen liggen of uitgebreid douchen.