Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto's, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto's en een mooie video.
Je moet er wel rekening mee houden dat het veel tijd kost om zelf je huis te verkopen. Je moet bijvoorbeeld zelf de vraagprijs vaststellen, zelf je huis adverteren (zonder het bereik van bijvoorbeeld Funda), zelf de bezichtigingen leiden en natuurlijk de onderhandelingen voeren.
Een funda-account is gratis en vergemakkelijkt je zoektocht wat makkelijker maken, het is geen betaalde inschrijving. Het maakt geen verschil of je met of zonder account reageert op woningen.
Notaris en vastgoedmakelaar
Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
Makelaarskosten
Meestal is dit een percentage van de opbrengst van de verkoop van je huis. Deze kosten worden ook wel courtage genoemd. Wat de hoogte van de courtage is, verschilt per makelaar, maar het ligt vaak tussen de 1,5 – 2% van de verkoopwaarde van je huis.
Je hoort het steeds vaker: woningen zijn vaak al verkocht voordat ze op funda staan. Dit komt doordat de makelaar zonder publicatie al een groot bestand aan woningzoekenden aanboort en/of doordat het huis door de makelaar al gepromoot is op een eigen website of social media pagina.
Funda is de grootste huizensite van Nederland, maar Funda is niet altijd betrouwbaar. Funda is namelijk niet onafhankelijk, maar eigendom van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars).
Er zijn meer redenen waarom een huis even van Funda verdwijnt. "Een woning was te hoog geprijsd, waardoor er te weinig mensen op afkwamen. Of de verkoop was bijna rond, maar ging op het laatste moment niet door.
Onderhandse verkoop betekent: 'de verkoop van een pand op de vrije markt'. De verkoper en koper zijn onderling tot een akkoord gekomen rondom de verkoop van het pand en willen een onderhandse verkoop in werking zetten. Dit gebeurd vaak via bemiddeling van een vastgoedmakelaar.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
Er zijn twee manieren om de overwaarde van uw huis te verzilveren met behoud van het recht om in uw huis te blijven wonen: met en zonder verkoop van de woning. De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald.
Gevonden is het aantal keer dat de woning in de resultatenlijst is getoond. Bekeken is het aantal keer dat de detailpagina van de woning is bekeken.
Wat is de WOZ-waarde van een woning? U kunt de WOZ-waarde van uw huis inzien via het WOZ-waardeloket. Als huizenbezitter ontvangt u ieder jaar een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. Meer informatie leest op de pagina WOZ-waarde.
Met woningwaarde wordt meestal de marktwaarde of intrinsieke waarde van een woning bedoeld. De marktwaarde is de verkoopwaarde van een woning, ofwel de prijs die kopers in de markt bereid zijn te betalen voor een bepaald huis.
Hoe weet ik wat de WOZ-waarde van mijn huis of andere onroerende zaak is? Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning en andere woningen opvragen. De waarde van uw huis, garage of andere onroerende zaak staat ook op de WOZ-beschikking. Deze kunt u opvragen via MijnOverheid.nl of uw gemeente.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
Op StillVerkoop.net vind je een overzicht van makelaars in Nederland, die huizen in de stille verkoop hebben staan. Dit overzicht vind je verderop deze pagina. Deze huizen staan niet vermeld op de huizensite Funda of andere huizensites, maar meestal alleen op de site van desbetreffende makelaar zelf.
Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen.
Als u van plan bent om in de nabije toekomst weer een huis te kopen is het verstandiger om de verkoopwinst niet te verbrassen. De fiscus heeft namelijk de zogeheten 'bijleenregeling'. Die heeft als uitgangspunt dat u de winst (eigenwoningreserve) gaat gebruiken voor de financiering van uw volgende koophuis.
Alle eigenaars betalen samen voor de oprichting van de basisakte van het gebouw. In deze akte worden de rechten en plichten van elke eigenaar opgenomen, alsook het reglement van mede-eigendom.