Chatten kan ookSms'en naar 112 kan ook. Het kan handig zijn als je bijvoorbeeld tijdens een inbraak niet hardop kunt praten. Je moet dan eerst een keer het woord 'aanmelden' sms'en naar het noodnummer, om de optie te activeren. Dan krijg je een bericht terug met de vraag of je de aanmelding wilt bevestigen.
Je hebt via WhatsApp geen toegang tot alarmnummers, zoals 112. Voor noodoproepen moet je alternatieve communicatiemiddelen gebruiken.
En dat kan vanaf nu ook met de nieuwe 112NL app! Wanneer bellen lastig is, bijvoorbeeld omdat je niet kunt praten, kunnen we via de app jou nóg beter en sneller helpen. Het werkt heel eenvoudig: Download de app, het is belangrijk dat je meteen een aantal gegevens vastlegt zodat de app klaar is voor gebruik.
Het is niet mogelijk om berichtjes te sturen naar de traditionele noodnummers 112 en 101, maar wel naar specifieke nummers die enkel door doven, slechthorenden of mensen met een spraakbeperking kunnen opgevraagd worden via e-mail of SMS.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon en u gebruikt een 4G netwerk, dan is het mogelijk dat het langer duurt voordat u verbinding krijgt. Dit komt doordat 4G nu alleen voor data in gebruik is. Voor de spraakverbinding met 112 moet worden teruggeschakeld naar 3G of 2G. Dit kan een aantal seconden duren.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Wat je moet zeggen
Bel het nummer 112 en luister naar het keuzemenu. Druk 1 voor brandweer of ziekenwagen, druk 2 voor politie. Je wordt daarna doorverbonden met een calltaker. Geef je naam en vervolgens het adres waar de hulpdiensten naartoe moeten.
In principe eerst via WhatsApp, maar terugbellen of eventueel mailen is ook een optie. De melding wordt zoals gewoonlijk opgenomen in de politiesystemen. De berichten worden 7 dagen per week uitgelezen van 07.00 tot 22.00 uur. WhatsApp is daarom niet bedoeld voor 112 spoedmeldingen.
De app is voor iedereen te downloaden en vormt een aanvullende manier om de hulpdiensten in Nederland te bereiken. Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren.
De 112medewerker neemt op met: “112, wie wil je spreken: politie brandweer of ambulance?” Daarna verbinden ze het gesprek door naar de juiste dienst die je verder kan helpen.
WhatsApp maakt gebruik van dezelfde internetverbinding als de webbrowser en e-mailfunctie van je telefoon. Gebruik je WhatsApp bij roaming van je telefoon, dan moet je mogelijk datakosten betalen. Neem contact op met je mobiele provider voor meer informatie over roaming in het buitenland.
Wat gebeurt er als ik alarmnummer 112 bel om een ambulance te laten komen? Als u 112 belt voor een ambulance wordt u doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in uw regio. De medewerker van de centrale meldkamer vraagt wat er precies aan de hand is. De medewerker bepaalt of er een ambulance naar u toe komt.
Het alarmnummer wordt gemiddeld zo'n 4500 keer per dag gebeld. Je belt alarmnummer 112 natuurlijk alleen voor een spoedeisende of levensbedreigende situatie zoals bij woningbrand, een gaslucht op straat, mishandeling of inbraak.
In Caribisch Nederland wordt niet 112, maar 911 gebruikt als alarmnummer (zoals in de Verenigde Staten en Canada). Iemand die 112 belt, wordt echter wel doorgeschakeld naar 911.
Snelheid is natuurlijk nogal belangrijk bij een noodnummer 111 zou natuurlijk het allersnelste nummer zijn, maar mensen waren bang dat kinderen die met de telefoon spelen het nummer dan vaak per ongeluk zouden bellen. Dus vandaar 112.
"Druk snel minstens vijf keer op de aan/uit-knop om de onderstaande acties te activeren", zo luidt de omschrijving van deze functie. De actie die standaard is ingesteld is 'Bellen voor hulp'. Tenzij je eerst zelf een noodnummer kiest, belt je telefoon standaard naar 112.
Hoe lang worden de gesprekken bewaard? De gesprekken worden twee jaar bewaard, waarna ze worden vernietigd.
De dader die 112 voor niks heeft gebeld, mag opdraaien voor de kosten die de politie, de brandweer of de ambulancezorg maakt. Bij misbruik van 112 hebben we alle gegevens van het telefoongesprek en kunnen we er makkelijk achterkomen wie de beller was.
Soms plegen kinderen plaagtelefoontjes. Het komt ook voor dat iemand per ongeluk 112 belt. Als er misbruik gemaakt wordt van 112, gaan er veel kostbare seconden verloren, omdat de lijn onnodig bezet wordt gehouden. Het is dan ook strafbaar om een valse melding te maken.
Heb je dringend zowel medische als politionele hulp nodig? Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit.