Naast de aspecten van comfort voor de baby, is de knuffel ook goed voor zijn of haar ontwikkeling.Hij kan het proces van zelfstandig worden, vergemakkelijken. Pedagoog Eiskje Clason zegt tegen NRC dat een kindje eigenschappen aan een knuffel geeft. En wel eigenschappen dat het kind zelf nog niet ontwikkeld heeft.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Soms wordt geadviseerd tot 7 maanden geen knuffels in bed te hebben. Je baby moet namelijk in ieder geval goed zelfstandig zijn hoofdje kunnen optillen en kunnen omdraaien. Dan pas kan een knuffel veilig in bed. Let bij knuffels ook op kleine onderdelen als oogjes of draadjes die je kind wellicht kan los bijten.
Onderzoek heeft uitgewezen dat 60% van de kinderen in Europa een knuffel heeft. Ze kunnen een rol spelen in de emotionele ontwikkeling. Dit is te verklaren door het feit dat deze knuffels steun geven aan je kind. Ze bieden troost en zekerheid en helpen bij de ontwikkeling van zijn zelfstandigheid.
Knuffelen maakt het stofje oxytocine vrij in je lichaam en dit zorgt ervoor dat je je goed voelt. Kids die zich niet op hun gemak voelen, even niet lekker in hun vel zitten of zich bijvoorbeeld pijn hebben gedaan, zullen dan ook intuïtief naar je toekomen voor een dikke knuffel.
Het is een speentje met een knuffeltje eraan, dat initieel ontwikkeld is voor te vroeg geboren kindjes. Door het knuffeltje blijft de speen op het buikje liggen. Nog een ander voordeel van deze speenknuffel: je vindt hem een stuk sneller terug vanwege de grootte.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen.
Ondertussen is er veel onderzoek verricht naar dit thema en wijzen de resultaten allemaal in dezelfde richting: baby's hebben huidhonger. Een baby heeft de behoefte om heel dicht bij mama te zijn. Hij herkent de hartslag, de stem, de geur en heeft het lekker warm.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend. [1] Twijfel dus niet om wat vaker een knuffel te geven als het weer mag.
Knuffeldoekjes zijn bij kleine kindjes zeer geliefd. Een knuffeldoekje biedt troost en heeft een rustgevende werking. Geef je baby houvast met een zachte knuffeldoek!
Bouw gradueel af: probeer tijd met de knuffel geleidelijk aan te minderen. De knuffel verstoppen en niet meer teruggeven wanneer je kind erom vraagt is niet de beste methode. Beetje bij beetje afbouwen tot je de knuffel achterwege kan laten, is veel beter.
Zachte knuffels en knuffeldoekjes geven een baby het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Is je kindje al iets groter, dan is een knuffel vooral een troostend vriendje of speelkameraadje. De knuffels van Difrax zijn mooi, lief en superzacht. Je kunt een Difrax knuffel al vanaf de geboorte bij je baby leggen.
Knuffels die zijn hoofd en gezicht (kunnen) bedekken zijn niet veilig. Dit geldt ook voor een baby knuffeldoekjes of dekentjes, zeker als ze vies zijn geworden door speeksel. Omdat de doek dan geen lucht meer doorlaat, kan je kind erdoor stikken.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Hechting na de geboorte
Hij richt zijn blik op jouw gezicht. Het is voor jou en je kindje belangrijk om even samen bij te komen. Voor je baby is huid-op-huidcontact erg fijn, het geeft hem een geborgen gevoel en kan de spanning van de geboorte verlagen. De geboorte kan voor je baby een heftige ervaring zijn geweest.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders. Het gebruik van een speen voor kinderen ouder dan 24 maanden is een keuze die elke ouder zelf in overleg met een arts of tandarts moet maken.
De belangrijkste reden om je baby een speen te geven, is om hem te kalmeren. Baby's hebben vaak veel zuigbehoefte, omdat zuigen troost biedt en een rustgevend en stress-verlagend effect heeft. Als je baby vaak onrustig is, kan het dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt.