Een nekhernia gaat meestal vanzelf over. De huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de pijn. Het is belangrijk om niet volledig te stoppen met bewegen of werken, dit zorgt dat het later nog lastiger wordt om de draad weer op te pakken.
Kan een hernia terugkomen? Na een nekhernia-operatie is in het algemeen 80-90% van de patiënten tevreden met het resultaat. Een recidief (het opnieuw optreden van een hernia op dezelfde plaats) komt bij een nekhernia vrijwel nooit voor. Wel kan een hernia op een ander niveau optreden.
Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut. De fysiotherapie behandelingen zullen beginnen met het vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat.
Nekhernia klachten
Dit komt doordat de zenuwwortels in de nek zich vertakken naar de schouder, arm en handen. Gevolg van een nekhernia is een uitstralende pijn in de schouders en arm, vaak zelfs tot in de hand. De arm kan anders aanvoelen dan normaal en kan prikkelend of gevoelloos aanvoelen.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.
Veel mensen met nekproblemen vinden het prettig om op de rug te slapen met een kussen onder elke arm. Dit is over het algemeen de beste positie om uw hele ruggengraat comfortabel te laten rusten. De kussens onder de armen ontlasten de nek.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
U kunt het beste afwachten bij een hernia. De kans is groot dat uw klachten vanzelf overgaan. Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten namelijk vanzelf over binnen 12 weken.
Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten. In veel gevallen zal de huisarts daarnaast ook pijnstillers voorschrijven.
Symptomen van een nekhernia
Hoofdpijn. Pijn in de nek. Pijn in de schouders. Uitstralingspijn naar de arm (dit komt door de uitstulping op de zenuwwortel die verantwoordelijk is voor de innervatie van de arm)
Een fysiotherapeut kan helpen om de acute symptomen in nek en arm die het gevolg zijn van de aandoening te verminderen en ook om de kracht en het functioneren in het algemeen te verbeteren. De meeste gevallen van cervicale radiculopathie worden door middel van fysiotherapie en zonder operatie verholpen.
Oorzaken van een rughernia
Lengte, een hernia komt veel vaker voor bij lange mensen. Stress. Door stress ontstaat er een lichamelijk spanning, de spieren worden onbewust aangespannen. Deze spanning lijdt tot rugpijn en kan uiteindelijk een hernia als gevolg hebben.
Behandeling. In de eerste 4-6 weken zien we bij de meeste patiënten met een nekhernia een opmerkelijke vermindering van de pijnklachten. Er wordt in dat geval ondersteunend gewerkt met gewone pijnstillers zoals paracetamol en/of ontstekingsremmers.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, hoog in de wervelkolom. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuw waardoor hoofdpijn en andere klachten in dit gebied voorkomen. Hoofdpijn vanuit de nek is in sommige gevallen dan ook te wijten aan een nekhernia.
De eerste 6 weken adviseren we u niet langer dan 15 minuten achterelkaar te zitten. Werken: u mag tot uw controle bij de neurochirurg, 6 weken na de operatie, niet werken.
de pijn wordt erger bij hoesten, niezen of persen (zo onthouden artsen dit: pijn bij hoesten, niezen of persen, denk dan aan hernia nuclei pulposi; HNP!) in veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'.
De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
Tegen de pijn kun je pijnstillers gebruiken, bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000 mg). Als dat niet genoeg helpt, kun je NSAID's gebruiken zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over binnen ongeveer zes tot twaalf weken.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Zit rechtop en houd je schouders recht en laag en kijk vooruit. Draai je hoofd naar links en rechts zonder je kin omhoog of omlaag te bewegen. Zodra je links of rechts een lichte rek voelt moet je deze voor 2 tot 3 seconden vasthouden. Doe dit 4 keer links en 4 keer rechts in totaal.
De klachten kunnen zich onder andere uiten in pijn. De pijn kan voelen als een schok die opeens van de nek de arm in schiet. Bovendien kan hoesten of niezen de pijn erger maken, omdat de druk in het wervelkanaal dan verhoogd wordt.
Pijnmedicatie is het meest effec- tief wanneer ze met een vaste regelmaat wordt ingenomen. Daarnaast moet u in beweging blijven. Overdag regelmatig uw houding wisselen (zitten, rondlo- pen) is meestal het beste om de pijn te verlichten. Probeer uw dagelijkse activiteiten (thuis en werk) daarom vol te houden.
U herkent een hernia aan de volgende klachten
De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.