Nachtmerries komen vrij vaak voor, zo heeft bijna iedereen wel eens een nachtmerrie. Zo`n 7-10% heeft vaker een nachtmerrie (meer dan een keer per maand) en 2-3% heeft meerdere nachtmerries per week.
Meestal hebben we maar een keer om de twee à drie jaar een nachtmerrie. Die verstoort je slaap wel en kan ervoor zorgen dat je je overdag moe voelt. Maar dat is van korte duur. Zolang een nachtmerrie niet meerdere keren per week of dagelijks voorkomt, is er geen sprake van een slaapstoornis.
Gelukkig zijn nachtmerries slechts hele vervelende dromen en is het heel normaal om er af en toe één te hebben. Gemiddeld heeft 1 op de 12 personen maandelijks één of meerdere nare dromen. Heb je veel vaker dan dat een nachtmerrie? Dan wordt dit gezien als parasomnie, een slaapstoornis.
Door elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, kan je het slapen vergemakkelijken en de kans op nachtmerries verminderen. Probeer ontspannende activiteiten voor het slapen gaan, zoals lezen, ademhalingsoefeningen of meditatie. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en de kans op nachtmerries te verminderen.
Een nachtmerrie is meestal het gevolg van een stressvolle periode. Wanneer je overdag gestrest bent, triggert dit de stressreactie in je brein. Dit kan in je slaap, als je de dag aan het verwerken bent, naar voren komen en een nachtmerrie veroorzaken.
Slapen op je linkerzij
Als je écht niet oké bent met nachtmerries, dan kun je het beste proberen om op je linkerzij te slapen. Wanneer je dit doet heb je nauwelijks last van nachtmerries. De keerzijde: wanneer je op je linkerzij slaapt, zijn je dromen überhaupt niet echt heel bijzonder.
Prazosine is werkzaam voor ptss, met name bij nachtmerries. Prazosinegebruik overdag bij patiënten die goed reageerden op prazosine rond bedtijd gaf verdere vermindering van klachten. De halfwaardetijd van prazosine is kort (2-3 uur) en een opbouwschema is nodig om bijwerkingen zoals duizeligheid te voorkomen.
Sommige onderzoeken en speculaties stellen dat slechte dromen een positieve invloed hebben op je psyche. Nachtmerries zouden een boost geven aan je creativiteit en je helpen bij het verwerken van psychologische stress, vooral wanneer ze gerelateerd zijn aan een stressvolle of traumatische gebeurtenis.
Meest voorkomende dromen en nachtmerries
Uit onderzoek blijkt dat dit over de hele wereld kan verschillen. Zo dromen mensen wereldwijd het meest over honden, zwanger zijn, slangen, op reis gaan en vreemdgaan. Nederlanders dromen daarentegen het vaakst over hun ex-partner.
Slapen op je rug
Mensen die op hun rug slapen, hebben vaak last van onrustige dromen. Dit komt omdat je als je op je rug slaapt sneller last kan krijgen van een onregelmatige ademhaling.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
We spreken van een nachtmerriestoornis als iemand terugkerende nachtmerries heeft, wekelijks of vaker dan één keer per week, gedurende langere tijd. De helft van de nachtmerries die patiënten met PTSS hebben gaan over de trauma's die ze hebben meegemaakt. De andere helft van de nachtmerries heeft een andere inhoud.”
Dromen komen voor in alle fasen van de slaapcyclus, maar nachtmerries vinden vooral plaats in de REM-slaap. Veel dromen vergeten we direct zodra we wakker worden, maar bij een nachtmerrie is dit vaak anders. Omdat de emoties in een nachtmerrie vaak erg intens zijn, onthouden we (stukjes van) deze dromen langer.
Aan de andere kant duurt een typische nachtmerrie maar een paar minuten, maar het kan aanvoelen als een eeuwigheid. Sommige mensen ervaren slaapverlamming, een aandoening waarbij ze niet kunnen bewegen of spreken terwijl ze in slaap vallen of wakker worden, wat een angstaanjagende ervaring kan zijn.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): hoofdpijn, slaperigheid. Soms (0,1-1%): irritatie, nervositeit, rusteloosheid, angst, slapeloosheid, abnormale dromen, nachtmerries.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Er is echter geen medicijn dat nachtangsten kan voorkomen. Volwassenen worden soms verwezen naar een psycholoog. Dit kan iemand helpen om de aanvallen onder controle te houden. Slaapadviezen zoals een regelmatig slaapritme hanteren en het vermijden van stress, alcohol en cafeïne, kunnen een positief effect hebben.
2) Schreeuwen zonder stemJe bent je stem verloren en kunt niet meer schreeuwen om hulp. een symptoom zijn van slaapverlamming. Tijdens de REM-slaap dromen we.
Nachtangst (Pavor nocturnus)
Bij nachtangst komt u tijdens de slaap plotseling overeind. Vaak gaat dit samen met gillen, huilen, een snelle ademhaling en zweten. Het lijkt alsof u zeer angstig bent.
Die dromen hebben verschillende functies: ze kunnen de dromer waarschuwen, bemoedigen, een inzicht geven of de toekomst voorspellen. Een bekend voorbeeld is het verhaal waarin Jozef droomt dat korenschoven en sterren voor hem buigen.
Tijdens elke slaapfase droom je, maar je droomt vooral tijdens de REM slaapfase, die zo belangrijk is voor cognitief herstel. Een mogelijke oorzaak voor het levendiger dromen, is dat je lichter slaapt dan normaal. "Naast stress heeft ook je voeding invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam.
Je hersenen slaan emoties op tijdens je slaap
Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
Een terugkerende droom kan symbool staan voor iets nodig is
In het dagelijks leven kunnen we soms vastlopen op bepaalde thema's. Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden.