Ja, maar vervang alleen de helft van het water door melk.
Onthoud dat melk geen vervanging is voor water, omdat melk niet zo nat is als water. Melk bevat meer vaste stoffen (waardoor we ze kunnen stollen en kaas kunnen maken) en dus als je water vervangt door dezelfde hoeveelheid melk, krijg je eigenlijk minder vocht en minder bindmiddelen dan vloeibaarmakers.
Het is echter belangrijk om op te merken dat het, gezien het caloriegehalte en de hoge verzadiging, op geen enkele manier gebruikt mag worden om water te vervangen . Je kunt niet genoeg melk op een dag drinken om voldoende gehydrateerd te blijven, maar het kan een voedzame manier zijn om je algehele hydratatiedoel te bereiken.
Elk brood bestaat in de basis uit meel of bloem, water, gist of desem of een combinatie van beide en zout. Het water kun je eventueel vervangen door melk.
Melk is meer hydraterend dan water
Dit vertraagt het proces van het leegmaken van je maag, waardoor je lichaam langer gehydrateerd blijft. Daarnaast bevat melk ook natrium, dat als een spons vocht het water in het lichaam vasthoudt. Hierdoor wordt er minder urine geproduceerd.
" Melk kan een zeer hydraterende drank zijn, meer dan gewoon water, dankzij het elektrolytengehalte ", bevestigt gediplomeerd diëtiste en voedingsdeskundige Sarah Schlichter, MPH, RDN.
Melk hydrateert 1,5 keer beter dan water
Vervolgens testten de onderzoekers 13 drankjes, waaronder bier, koffie, thee, sportdrank, cola, jus d'orange en volle- en magere melk. Resultaat daarvan was dat volvette melk 1,5 keer beter hydrateerde dan water.
Melk verandert broodrecepten door een zachter brood te produceren , vanwege het vetgehalte van de melk, wat brood ook een rijkere smaak geeft. Brood gemaakt met melk wordt gemakkelijker bruin dan brood gemaakt met water, omdat lactose of melksuiker karamelliseert tijdens het bakken.
Melk wordt gebruikt om beslag slapper te maken, soms is dat omdat het, zoals bij pannenkoeken, de hele bodem moet bedekken. Als je een ei extra bij het beslag doet om het vloeibaarder te maken kom je tijdens het bakken bedrogen uit. Een ei stolt namelijk bij verhitting, melk doet dat niet, het blijft vloeibaar.
De invloed van melk op de smaak en textuur van brood
De lactose in melk zorgt er niet alleen voor dat het brood een donkerdere korst krijgt. De combinatie van vet en lactose in melk werkt ook als een malsmaker, wat resulteert in een zachter en luxueuzer broodkruim .
Kies eens voor thee, koffie of kruideninfusies en verzeker zo alvast een deel van je dagelijkse vochtopname. Maar voeg dan geen suiker of andere zoetstoffen toe.
Als het recept slechts een kleine hoeveelheid melk nodig heeft, zoals 60 ml, dan is het prima om de melk te vervangen door alleen water . Als u echter meer nodig hebt, kunt u ook een eetlepel boter toevoegen voor elke 250 ml water om uw baksel wat broodnodige rijkdom te geven.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Melk bestaat voor ongeveer 87% uit water. De belangrijkste voedingstoffen zijn vet, eiwit en lactose of melksuiker. Daarnaast bevat melk ook voedingsstoffen in kleinere hoeveelheden, zoals vitamines en mineralen. Een voorbeeld van een belangrijk mineraal is calcium(Ca).
Dagelijkse vochtinname
De Eatwell Guide raadt mensen aan om te streven naar het drinken van 6 tot 8 kopjes of glazen vocht per dag. Water, magere melk en suikervrije dranken, waaronder thee en koffie, tellen allemaal mee . U moet mogelijk meer vocht drinken als u: zwanger bent of borstvoeding geeft.
Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Je kunt melk ook vervangen door kraanwater, hoewel dat vloeibaarder is. Voeg het water beetje bij beetje toe als je aan het bakken bent, tot je de gewenste consistentie hebt. Andere alternatieven: Graandranken zoals speltdrinks.
Melk geeft een vollere, rijkere smaak aan je deeg.
De toegevoegde zoetheid en proteïne helpen brooddeeg te laten rijzen, met name verrijkt deeg zoals brioche. Het zorgt voor een zachtere kruim en zorgt er zelfs voor dat deze broden langer houdbaar blijven. Melkpoeder voor hoge temperaturen is misschien wat lastiger te vinden, maar het is zeker de moeite waard om te zoeken naar de impact ervan op het bakken van brood.
Gistactivering en fermentatie
Deze remming leidt tot slechte deegrijzing en textuur, omdat de gist de suikers in het deeg niet effectief kan fermenteren. Het verwarmen van melk tot ongeveer 110 tot 115 graden Fahrenheit is een cruciale stap om deze remmers te deactiveren .
Niet alleen (volkoren)meel of bloem, maar ook water is erg belangrijk om brood te maken. Zonder water kan brood niet rijzen en kan er geen deeg gemaakt worden. De hoeveelheid water bepaalt mede het type brood.
Zelfgebakken brood, vooral als het gemaakt is met volkoren granen, zit boordevol voedingsstoffen . Volkorenmeel behoudt de zemelen en kiemen van het graan, die rijk zijn aan vezels, vitaminen en mineralen. In de winkel gekocht brood, met name witbrood, wordt vaak gebruikgemaakt van geraffineerde meelsoorten die van deze nuttige componenten zijn ontdaan.
Onderzoek toont aan dat melk een van de beste dranken is voor hydratatie, zelfs beter dan water of sportdranken . Onderzoekers schrijven de effectiviteit van melk toe aan de natuurlijke elektrolyten, koolhydraten en eiwitten. Melk drinken na het sporten helpt om essentiële elektrolyten te vervangen die verloren gaan door zweten.
Ja, je kunt water drinken 30 minuten na het drinken van melk . Water drinken na het nuttigen van melk zal je op geen enkele manier schaden. Sterker nog, water drinken na elk voedsel of drankje kan helpen de spijsvertering te verbeteren en uitdroging te voorkomen.
Melk stimuleert spieropbouw
Voor sporters is zuivel, net als water, een uitstekende dorstlesser.