Bij voedselvergiftiging kijken we als eerste naar vis en vlees. Ook groenten en zuivel kunnen echter voedselgerelateerde besmettingen veroorzaken. In verrassend veel gevallen zelfs.
Fruit en groenten zijn verantwoordelijk voor 46 procent van de gevallen van voedselvergiftiging in de Verenigde Staten, dat heeft recent onderzoek aangetoond. Vooral sla en spinazie hebben het meeste doden op hun geweten.
De meeste voedselinfecties komen door bacteriën van rauw vlees en rauwe vis. Zorg dat deze bacteriën tijdens het koken dus niet ander eten besmetten. Gebruik aparte snijplanken voor vlees, voor vis en voor groenten. Dit klinkt logisch, maar wordt vaak niet goed gedaan.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Veelvoorkomende bacteriën die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn bijvoorbeeld salmonella, E-coli of listeria. Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk.
Rauw of onvoldoende verhit vlees, gevogelte, vis en schelpdieren. Rauwe of onvoldoende verhitte eieren of voedingsmiddelen die deze kunnen bevatten, zoals koekjesdeeg en zelfgemaakt ijs. Rauwe spruiten, zoals alfalfa, bonen, klaver en radijsspruiten. Ongepasteuriseerde sappen en ciders.
In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine en tomatine.
Beschimmeld voedsel eten
Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren, dit zijn mycotoxines. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging met diarree en misselijkheid. In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.
Salmonella kan voorkomen in diverse levensmiddelen. De meeste bekende voorbeelden zijn rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit of verse kruiden. Soms kunnen ook producten besmet raken waarvan het niet direct verwacht wordt, zoals gerookte zalm en chocolade.
De cellulosevezels in rauwe groenten zijn taai en kunnen hard zijn voor het spijsverteringsstelsel. Grondig kauwen op rauwe groenten kan de spijsvertering bevorderen, maar het blijft belangrijk om te weten dat rauwe groenten moeilijk te verteren kunnen zijn.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
U kunt afvallen als u ziek bent, vooral als u een maagvirus of een andere ziekte hebt die misselijkheid veroorzaakt of uw eetlust beïnvloedt. Ziekten die braken veroorzaken, zorgen ervoor dat u lichaamsvocht verliest, waardoor u 1 of 2 pond kunt verliezen. Dit type gewichtsverlies is echter meestal niet permanent.
Van sommige kun je wel ziek worden. Dit heet voedsel-infectie als de bacteriën, virussen of parasieten zelf je ziek maken.Het heet een voedsel-vergiftiging als de gifstoffen die de bacteriën of schimmels maken je ziek maken.
CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. De veiligste producten om te eten zijn gekookt ; de op een na veiligste zijn gewassen.
Ziekteverschijnselen botulisme
Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming. Bij uitbreiding tot aan de ademhalingsspieren zal de patiënt beademd moeten worden om te overleven.
Salmonella kan in verschillende voedingsmiddelen worden aangetroffen, waaronder kip, rundvlees, varkensvlees, eieren, fruit, groenten en zelfs bewerkte voedingsmiddelen . Sommige mensen lopen meer risico op een infectie en ernstige ziekte. U kunt maatregelen nemen om infectie te voorkomen, zoals de richtlijnen voor schoonmaken, scheiden, koken en koelen volgen.
Groenten en fruit kunnen ook besmet raken met ziektekiemen die van dieren afkomstig zijn. Dit zijn veelal ziektekiemen die in de mest van de dieren zitten. Als groenten en fruit besproeid worden met water dat met dierlijke mest verontreinigd is, kunnen er dierlijke ziektekiemen op het voedsel terecht komen.
Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten. Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten.
Ziek na oesters: symptomen van het norovirus
Meestal begint het tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor.
Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Hoewel cherrytomaatjes weinig bijwerkingen hebben, kunnen ze zure reflux verergeren . In zeldzame gevallen kunnen ze ook leiden tot allergische reacties of voedselvergiftiging.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).