Het korte antwoord is: ja. Dat ligt echter wel aan wát je in de magnetron stopt. Zo kunnen voedingsmiddelen met een schil ontploffen, omdat de warme niet kan ontsnappen. Denk aan druiven en eieren.
Ze absorberen microgolven sneller. Wanneer een klein gebied sneller opwarmt dan de omgeving, kan het kookpunt worden bereikt. Wanneer dat gebeurt, verandert het direct in waterdamp en veroorzaakt het een kleine explosie doordat het wordt ingesloten door de omgeving.
Een boogeffect is wanneer vonken ontstaan als gevolg van elektromagnetische golven in een magnetron die weerkaatsen of weerkaatsen op metaal. Aan de positieve kant veroorzaakt de boog geen schade aan het voedsel . Maar het nadeel is dat het voorkomt dat het voedsel grondig wordt verhit.
Iets dramatischer dan vonken, sommige voedingsmiddelen exploderen in de magnetron . Dit wordt veroorzaakt door een ophoping van stoom in het voedsel. De stoom moet op een of andere manier ontsnappen, wat resulteert in een explosie. Dit gebeurt meestal bij voedingsmiddelen met een vel of die rond zijn.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Microgolven zijn niet-ioniserende straling, dus ze hebben niet dezelfde risico's als röntgenstralen of andere soorten ioniserende straling . Maar microgolfstraling kan lichaamsweefsels op dezelfde manier verwarmen als voedsel. Blootstelling aan hoge niveaus van microgolven kan brandwonden of staar veroorzaken.
Zonder een manier voor de stoom om te ontsnappen, bouwt de interne druk zich snel op totdat het voedsel explodeert . Daarom moet je gaten prikken in aardappelen en de plastic deksels van diepvriesproducten voordat je ze kookt, om de stoom een ontsnappingsroute te geven.
Ei in de magnetron: van water tot stoom
Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel; de schil van je ei.
Het lijkt misschien handig om de bovenkant van uw magnetron te gebruiken als extra opbergruimte, maar het is geen goed idee . Het blokkeren van de ventilatieopeningen aan de bovenkant van de magnetron kan ervoor zorgen dat deze oververhit raakt, wat kan leiden tot mogelijke schade of zelfs brandgevaar.
Ook voedingsmiddelen met schil, zoals appels, worstjes, kip met vel en vis, kunnen ontploffen, omdat er gaten kunnen ontstaan tussen het vel en het vlees. (Als u nog een reden nodig hebt om zalm niet in de magnetron te doen.) Als u regelmatig last hebt van explosies in uw magnetron, kunt u overwegen om een lagere stand te gebruiken.
Ja.Je kunt metaal in een magnetron doen, zolang het metaal geen scherpe punten heeft die dicht bij elkaar liggen en een boog kunnen veroorzaken . Denk aan de tanden van een vork, een gekarteld mes of gekreukelde folie. Dikkere, gladdere stukken metaal zijn over het algemeen veilig in een magnetron.
"Boogvorming is vonken die in de magnetron ontstaan door de reactie van de magnetron met metalen materialen. Wortels kunnen mineralen uit de grond bevatten die deze vonk kunnen veroorzaken," zegt ze. En hetzelfde geldt voor hotdogs! "Bij hotdogs kan vonkvorming optreden door een ongelijke mix van zouten en additieven .
Bij het opwarmen komen er microgolven (elektromagnetische straling) vrij. Het goede nieuws: deze zijn niét radioactief en dus ongevaarlijk. Er komen géén schadelijke stoffen vrij bij het opwarmen. Een magnetron is net zo veilig als eten uit de pan of oven.
Er zijn namelijk diverse groenten die nitraten bevatten waardoor je het niet een tweede keer kunt opwarmen in de magnetron. Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Plaats het eten gewoon in een magnetronbestendige container, voeg een scheutje water toe (of bedek het met een vochtige papieren handdoek) om het vocht vast te houden en zet het een minuut of twee in de magnetron. Restjes soep, stoofschotels, rijst en groenten zijn allemaal uitstekende kandidaten voor de magnetron .
Knalgeluiden worden meestal toegeschreven aan het eten dat wordt gekookt . Eten met een hoog vetgehalte zal ploppen en sissen als het wordt opgewarmd. Het afdekken van de container zal dit geluid verminderen. Ook gemorst eten zal ploppen veroorzaken.
Het Voedingscentrum stelt dat je de magnetron veilig kunt gebruiken om je eten in op te warmen. De niet-ioniserende straling is veel te zwak om de atomen en moleculen in ons lichaam te beschadigen.
Een magnetron laten draaien terwijl deze leeg is, kan schade aan het apparaat veroorzaken . Wanneer er voedsel in de oven staat, absorbeert het een groot deel van de output van de microgolfzender. Wanneer de oven leeg is, worden er geen of bijna geen microgolven geabsorbeerd.
Het vermogen van een magnetron varieert grofweg van 600 tot 1200 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de magnetron en hoe sneller het gerecht verwarmd kan worden. Voor ontdooien heb je een lager vermogen nodig dan voor het koken van een maaltijd.