De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels.Het paard heeft hier geen gevoel in. De straal (de driehoek in de hoef) is te vergelijken met je hand, dit is dus wel gevoelig.
Sommige mensen vragen zich af of het vastspijkeren van hoefijzers op de hoef van een paard pijnlijk is. Volgens de University of Missouri Extension zitten er geen bloedvaten of zenuwen in de wand van de hoef, dus als het ijzer goed is vastgespijkerd dan is het niet pijnlijk voor het dier.
Niet ieder paard heeft ijzers nodig. Heeft hij goede hoeven die niet harder slijten dan ze aangroeien, dan kan hij uitstekend zonder. Het is ook mogelijk om hoeven te beschermen met speciale hoefschoenen.
Op de plek van de hoefzweer is de hoef duidelijk warmer, soms komt er een echte stralingswarmte van af. Pijn en ontstekingen geven een verhoogde bloedtoevoer. Je kunt aan de pols (in de koot) voelen dat het bloed met een sterkere pulsatie doorstroomt dan bij de andere benen.
De hoef is een uitgroeisel of verlengstuk van de huid. Het is een bijzondere vorm van huid die bestaat uit verhoornde cellen. De hoef van een paard komt overeen met de nagel van andere zoogdieren. Bij de voeten van het paard gaat de opperhuid aan de hoornrand over in de hoef met de hoeflederhuid.
Zo kwam hij tot de conclusie dat 1 pk het vermogen is van een paard om 33.000 pond (zo'n 15.000 kg) één voet (30,48 centimeter) te verplaatsen in één minuut. Watt kon dus trots verkondigen dat zijn stoommachine goed was voor 6 pk: ze verzette evenveel werk als zes paarden.
Als het een invasief en agressief paard betreft, dan liggen er twee redenen ten grondslag aan het gedrag: Angst of dominantie. Het is voor een angstig paard heel natuurlijk om samen te scholen, omdat dat hun manier van overleven in het wild is. De veiligste plek is de plek in het midden van de kudde.
Lichaamshouding: ontspannen, de staart wordt losjes gedragen. Lichamelijke reactie: speelse, vloeiende bewegingen. Opwinding kan verbonden zijn met zowel positieve als negatieve emoties. In positieve zin is het paard opmerkzaam en nieuwsgierig.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd.Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Een zoolzweer of hoefzweer kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Het is een ontsteking die wordt veroorzaakt doordat vuil door de hoef naar binnen dringt, ook kan een kneuzing van de hoeflederhuid ontstoken raken. In de zoolzweer krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Als u paard beslagen is en hij mist een ijzer, dan kunt u gerust een keertje rijden in de bak. Een buitenrit raden wij wel af omdat de hoefwand op ongelijke grond beschadigd kan raken.
Hoe lang doet een paard met een paar hoefijzers? Normaal zes tot acht weken. En deze hoefijzers zijn ook echt aan vervanging toe. Ze zijn helemaal glad, versleten, dunner geworden.
Naast de bescherming dienen hoefijzers ook voor het verbeteren van de grip en stabiliteit. Hierdoor kan een paard beter presteren tijdens wedstrijden, springen of winterse omstandigheden. Maar het kan ook zijn dat een paard een aandoening heeft of de stand van de hoeven gecorrigeerd moeten worden.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Een paard heeft, net als wij, gedachten, gevoelens en emoties. Bepaalde zaken zijn soortgebonden maar verder heeft ieder mens én ieder ander dier een eigen karakter. Als wij ons wat beter verdiepen in de gevoelens, gedachten en emoties van paarden wordt het ook makkelijker het gedrag van paarden te begrijpen.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
De meeste mensen denken dat een paard lacht, als hij/zij zijn bovenlip krult en zijn tanden ontbloot; het lijkt op een brede grijns. Eigenlijk lachen paarden niet, het is een reactie die te maken heeft met de geuren. Het paard registreert alleen de geuren die via de lucht naar zijn klieren stromen.
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Binnen de muren van de Haagse poptempel vind je twee concertzalen en een podiumcafé. Er is een grote zaal met een capaciteit voor 1100 bezoekers, een kleine zaal voor 300 mensen en het Paardcafé waar 200 muziekliefhebbers in kunnen.
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat?