Stichting Rioned raadt aan alle doekjes in een prullenbakje te doen en niet door de wc te spoelen. Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden.
Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak.
Frietvet en ook verf blokkeren de leidingen omdat het in koud water stolt en opdroogt. Er treedt een vernauwing op waardoor afvalwater niet vlot meer kan worden doorgespoeld. Erger zijn de vochtige doekjes, vochtig toiletpapier, luiers, maandverbanden en tampons. Die horen absoluut niet thuis in het toilet.
Billendoekjes in WC
Waarom billendoekjes niet in WC? Ondanks het feit dat billendoekjes doorspoelbaar zijn, betekent het niet dat het goed is. Het doorspoelen kan namelijk verstoppingen van je leidingen veroorzaken en dat wil je echt niet.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Waarom zou je vochtig toiletpapier gebruiken? Veel mensen voelen zich niet altijd even fris nadat ze naar het toilet zijn geweest om daar een grote boodschap te doen. Vochtig toiletpapier geeft je de zekerheid van een heerlijk schoon, gehydrateerd en hygiënisch gevoel.
Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
Vochtig wc-papier van Edet is biologisch afbreekbaar en gemaakt van 100% plantaardige vezels, wat betekent dat ze net zo veilig zijn om door te spoelen als droog toiletpapier. Ons biologisch afbreekbaar vochtig toiletpapier is gecertificeerd als doorspoelbaar door de EDANA-richtlijnen 4e editie.
Gebleekt, geparfumeerd of gekleurd papier is in elk geval af te raden, want het kan een allergische reactie veroorzaken. Ook vochtig toiletpapier raad ik af. Door de conserveringsmiddelen die het papier lang houdbaar maken, en de stoffen die het doekje vochtig houden, kan de huid bij veel mensen allergisch reageren.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Je kunt meer niet, dan wel door de wc spoelen. Als je het bij wc-papier, ontlasting en water houdt, kan het eigenlijk niet fout gaan. Ontlasting en toiletpapier worden gemakkelijk afgebroken onderweg naar het riool. Toiletpapier valt uit elkaar als het nat wordt, waardoor het niet in de leidingen blijft hangen.
Tampon-merk Tampax legt uit: “Tampons kunnen niet worden verwerkt door afvalwaterzuiveringsinstallaties en ze kunnen septische systemen schaden.”
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Je maandverband of tampon doorspoelen doe je niet omdat de kans groot is dat dat de leidingen verstopt.
Het keukenpapier is een volgende.” Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het gewoon in de vuilnisbak.
Er zijn maar 3 dingen die in het toilet horen. De drie P's: plas, poep en (wc-)papier. Dus geen doekjes, geen tampons, geen inbrenghulzen en zeker geen maandverband.
Hoe moet je poepen in de natuur? Graaf een kuiltje van 15-20 centimeter diep. Niet dieper, want juist aan de oppervlakte in de losse grond leven organismen die helpen bij het afbreken. Graaf het kuiltje met de hak van je schoen, een tentharing, lepel of neem een lichtgewicht schepje mee.
Indien u last heeft van slecht lopende afvoeren door urinesteen of andere vervuilingen, raadt ROVEQ u aan om dit toiletpapier te gebruiken tot dat de problemen zijn opgelost. Dit snel oplosbare toiletpapier is mooi wit en van stevig cellulose kwaliteit.
Ga je naar een plek waar geen wasmachine voorhanden is, dan kan je kiezen voor een veelzijdige zeep zoals Dr. Bronner's 18-in-1 zeep. Deze natuurlijke en biologisch afbreekbare Castille zeep kan je voor de was gebruiken, maar ook voor de afwas, als douche zeep, om je handen te wassen enz.
Om misverstanden te voorkomen: billendoekjes hebben een houdbaarheidsdatum die jaren na de productiedatum ligt. Ook billendoekjes bevatten conserveringsmiddelen tegen bacteriën en schimmels. Je hoeft je wat houdbaarheidsdatum betreft niet zoveel zorgen te maken.
De houdbaarheidsdatum op de verpakking is minimaal 6 maanden later dan de dag van aankoop. Heb je het pakje open gemaakt, dan zijn de doekjes nog een maand te gebruiken en WaterWipes adviseert ook om geen doekjes uit de verpakking te halen voor onderweg.
Ook poepen met een tampon is geen probleem. Het is extra belangrijk dat er geen poep op het touwtje van je tampon komt. Dit kan namelijk een vaginale infectie veroorzaken. Zorg er dus voor dat je ontlasting het touwtje niet bevuilt of verwissel je tampon voor de zekerheid na je nummer twee.
Tampons moeten met het huishoudelijk afval worden weggegooid. Veel vrouwen gooien hun tampons weg door ze in toiletpapier te wikkelen en in de vuilnismand te gooien. Veel openbare toiletten hebben vuilnismandjes voor hygiënische artikelen waarin je jouw hygiëneproducten kunt weggooien.