Zijn radiatoren te combineren met vloerverwarming? Het antwoord is bijzonder eenvoudig: ja!In feite is vloerverwarming en radiatoren combineren zelfs de beste manier om je woning te verwarmen.
Je krijgt dankzij de vloerverwarming wel meer ruimte, want je hebt geen radiatoren nodig, maar je hebt ook voldoende ruimte nodig om de vloerverwarming zijn werk te kunnen laten doen. Eigenlijk zou je 40% van je vloeroppervlakte vrij moeten houden, zodat de vloerverwarming zijn werk optimaal kan uitvoeren.
Een radiator staat er om bekend dat hij door de hoge temperatuur snel een ruimte kan verwarmen. Door een radiator is die koude slaapkamer dus zo verwarmd! Bij vloerverwarming duurt het langer voordat een hele ruimte verwarmt is. Een radiator is ook makkelijker per ruimte aan te sturen door hem open of dicht te draaien.
Ik heb vloerverwarming en radiatoren in huis
Je kunt alle radiatoren ook tegelijk bedienen met een normale thermostaat. Controleer ook of je huidige thermostaat draadloos is. In dat geval heb je weer een draadloze slimme thermostaat nodig.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Cv-ketel met vloerverwarming én radiatoren
Dan maakt u gebruik van een verdeler die de vloerverwarming aansluit op de cv-ketel, zodat het temperatuurniveau automatisch wordt aangepast.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat de vloer uitzet en krimpt. Zolang de temperatuur niet te warm wordt ingesteld, is er van schade geen sprake. Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
Convector verwarming kan heel goed als hoofdverwarming en is ook een ideale bijverwarming voor het zeer zuinig verwarmen van je woning en waarbij er paneelmodellen zijn die je digitaal kunt programmeren en bedienen.
De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring).
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Je kunt een lager gasverbruik met vloerverwarming bereiken en ervaart een hoger comfort door de aangename warmte. Met een vloerverwarming bespaar je tot wel 10 tot 15% op de gaskosten in vergelijking met gewone radiatoren.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.
Als je de vloerverwarming wil uitbreiden naar een nieuwbouw ruimte bij je bestaande woning, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de bestaande warm water verwarming uit te breiden naar de nieuwe ruimte, of daar juist een aparte elektrische verwarming te plaatsen.
In de meeste gevallen is een CW4 cv -ketel voldoende voor een goede combinatie met vloerverwarming. Een ketel met een CW4 heb je in verschillende formaten. Dus ook kleine cv-ketel is mogelijk in combinatie met vloerverwarming.
Bij hoofdverwarming is dat één groep per 10 m2, dus zo'n 100 tot 120 meter buis. Een ruimte van 30 m2 heeft dus minimaal drie groepen nodig. Gaat het om bijverwarming? Dan is één groep per 15 m2 voldoende en kunt u voor dezelfde ruimte vaak met twee groepen toe.
Het is een bekend nadeel van elektrische verwarming: het hoge energieverbruik. Door het hoge verbruik en de hoge prijs van elektriciteit (inclusief die vervelende taksen …) betaal je makkelijk twee tot drie keer zo veel per jaar! Bovendien krijg je hierdoor een grotere ecologische voetafdruk.
Bij elektrische vloerverwarming wordt door middel van elektriciteit een vloer opgewarmd en daar zitten veel voordelen aan. Het is eenvoudig aan te leggen, uw ruimtes worden gelijkmatig verwarmd, het is veilig en u heeft minder stofverspreiding. Tot slot is het ook nog eens zuinig.
U kunt kiezen voor een vloerverwarmingsinstallatie die werkt met warm water op met elektriciteit. Een watergedragen installatie is doorgaans duurder, maar het verbruik is zuiniger. Elektrische vloerverwarming is doorgaans goedkoper in aanschaf, maar is minder zuinig.