Vliegen Wij adviseren u om tot 3 maanden na de beroerte geen vliegreis te maken.
Heeft u een TIA of kleine beroerte dan kunt u over het algemeen na enkele dagen vliegen. Na een grotere beroerte wordt door artsen van de luchtvaartmaatschappijen als regel aangehouden dat u na twee weken kunt vliegen. Dit is wél afhankelijk van uw conditie. Vraag bij twijfel advies aan uw neuroloog of huisarts.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat vliegen na een beroerte een verhoogd risico op complicaties veroorzaakt. Toch is het, vooral in de eerste 2 maanden na een (grote) beroerte, raadzaam om voorzichtig te zijn.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.
Risico op overlijden na een beroerte is groot
11% van de patiënten met een herseninfarct binnen 30 dagen en 22% binnen 1 jaar; 1% van de patiënten met een TIA binnen 30 dagen en 6% binnen 1 jaar.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Nu het weer kan, vliegen sommige van ons lekker naar een verre bestemming. Maar nog los van corona – en alle verscherpte maatregelen – is vliegen is niet altijd alleen maar lekker, snel en makkelijk. Bij veel mensen triggert het klachten van tinnitus, hoofdpijn of migraine, slaapproblemen.
Volgens een studie uit 2021 kunnen gezonde mannen zonder hartklachten een stijging van 6% in hun bloeddruk ondervinden wanneer ze per vliegtuig reizen. Wat zijn de risico's dan voor mensen met een hoge bloeddruk? Stress en angst bij het instappen in een vliegtuig kunnen uw bloeddruk aanzienlijk verhogen.
Je kan een beroerte voorkomen door je cardiovasculaire risicofactoren te verlagen: laat een (te) hoge bloeddruk vroegtijdig behandelen. rook niet. beperk je alcoholgebruik (drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag)
Na een herseninfarct of hersenbloeding hebben veel mensen last van moeheid. Ongeveer de helft van de mensen is na 2 jaar nog steeds vaak moe.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
'10 procent van de mensen die een herseninfarct krijgen, is onder de 50.Het grootste deel overleeft dit. Dat wil zeggen dat er momenteel in Nederland 100.000 tot 150.000 mensen rondlopen die niet goed functioneren in hun gezin en hun werk, als ze dat al hebben.
Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even dicht. Je hebt hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in je gezicht.
Oorzaken van vermoeidheid na hersenletsel
Door de schade in het brein kan het zijn dat informatie langzamer verwerkt wordt. Je moet een topprestatie leveren tijdens het voeren van een gewoon gesprek: luisteren, verwerken wat er gezegd wordt, het begrijpen en dan ook nog antwoord geven. Dit kost veel energie.
Veel voorkomende gevolgen zijn:
verlammingsverschijnselen, meestal aan één kant van het lichaam. uitval van gezichtsvermogen, meestal aan één kant van het lichaam. verstoorde waarneming, zoals nog maar één kant van een bord eten zien. spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken.
De gevolgen van een herseninfarct
Veelvoorkomende gevolgen van een infarct in de hersenen zijn vermoeidheid, moeite met concentreren en problemen met zelfverzorging. Andere gevolgen van een infarct in de hersenen zijn: problemen met bewegen, denken en communiceren.
Een herseninfarct ontstaat als een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit. Een deel van de hersenen krijgt dan geen bloed meer en dus geen zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kan dit deel van de hersenen niet goed meer functioneren.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Na een herseninfarct of TIA krijgt u medicijnen om de kans op nóg een herseninfarct of TIA te verkleinen. Deze medicijnen blijft u in principe uw leven lang gebruiken. De keuze voor een bepaald medicijn heeft te maken met uw klachten en eventuele andere medicijnen die u gebruikt.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk.