Het grootste risico van verkoudheid bij vliegen is dat de Buis van Eustachius, de buis die tussen oor en neus loopt, niet goed functioneert. Waardoor u oorpijn krijgt bij stijgen en bij dalen. Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels.
De gevolgen variëren van ernstige oorpijn tot blijvende schade aan het binnenoor. Normaal gesproken is vliegen bij een lichte verkoudheid geen probleem. Vóór u in een vliegtuig stapt is het echter wel belangrijk een bezoek aan een KNO-arts te maken. De arts besluit of de patiënt te ziek is voor een vliegreis.
Vlieg niet als je nog heel ziek bent
De luchtdruk kan de klachten verergeren en bij oorpijn kan dit zelfs leiden tot hoorschade. Ben je genezen? Dan moet je een Fit to fly-verklaring regelen voor zowel de luchtvaartmaatschappij als de verzekeraar, zodat zij zeker weten dat je geen andere passagiers kunt besmetten.
Bij ernstige verkoudheid of bij flinke allergische klachten, kan vliegen zorgen voor oorpijn en kan het drukverschil ook tot schade leiden. Ervaar je een verstopt oor en komt dit door ernstige verkoudheid of ernstige allergische klachten dan is vliegen niet verstandig!
Wees na een verkoudheid of keelontsteking extra alert op oorpijn. Mogelijk heb je een middenoorontsteking, waarmee je niet kan vliegen. Vraag bij je accommodatie waar je naar een arts kan of bel de Alarmcentrale voor advies.
Verhoogd risico op trombose bij vliegen met koorts
Als een reiziger koorts heeft, worden de effecten soms nog versterkt: wie al verzwakt is, zal zich tijdens de vlucht nog minder bewegen dan een gezonde passagier.
“Het beste is om korte tijd een neusspray te gebruiken met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline erin. Deze wordt vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®, maar zijn vaak ook als huismerk te verkrijgen. Door de neusspray kan je direct beter door je neus ademen. Dat is ook fijn bij het slapen.
Gebruik een neusspray met xylometazoline één uur voor het opstijgen en één uur voor de landing. Door de neusspray zullen de neus-slijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
De lucht bevat minder zuurstof. Om het lichaam toch van voldoende zuurstof te voorzien, moet het hart harder werken. Voor hart- en vaatpatiënten die klachten hebben in rust of matige inspanning, kan dit zeker (bij een lange vlucht) problemen opleveren.
De vraag "Hoe veilig is vliegen?" kan daarom als volgt worden beantwoord: Reizen per bus en trein is het veiligst, op de voet gevolgd door reizen per vliegtuig. Het is een feit: statistisch gezien is de kans op een ongeval in een vliegtuig ongeveer 1 op 188.364 (2019) en is dus veel kleiner dan in een auto.
U mag niet vliegen als u corona heeft. Dit geldt voor de heenreis én de terugreis. Bent u positief getest op corona in het buitenland? Dan houdt u zich aan de regels en adviezen in het land waar u op dat moment bent.
Slikken en gapen opent de buis van Eustachius, zodat de lucht het middenoor bereikt tijdens de daling. Ook als je problemen houdt lang na de landing, zal het nog steeds helpen om te blijven slikken. Er zijn een paar andere methoden, zoals je neus snuiten, kauwgom kauwen, of drinken terwijl je je neus dichtknijpt.
Doordat de druk lager is, moet er uit het binnenste middenoor lucht ontsnappen. Als dat niet gebeurt, zou het trommelvlies helemaal naar buiten uit puilen. Deze lucht gaat via de buis van Eustachius naar de neus/keelholte. Dit gaat vrij makkelijk en daarom doet opstijgen meestal niet echt pijn.
Neem eventueel een pijnstiller. Gebruik eventueel een ontzwellende neusspray en slik regelmatig met dichte mond en dichtgeknepen neus. Bij aanhoudende klachten is medisch advies nodig. Bel tijdens uw reis de reisbijstandsverzekering voor advies over betrouwbare medische voorzieningen.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Op basis van die data kwamen ze tot de conclusie dat mensen die vooraan in het toestel zitten 49% kans hebben om de crash te overleven. Het zijn met name de passagiers in businessclass die vooraan zitten. Zit je in het vliegtuig net voor of net achter de vleugels, dan stijgt de overlevingskans tot 56%.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Het is van belang het slijmvlies van de neusholte zo gezond mogelijk te houden, zodat het slijmvlies van de buis van Eustachius minder zwelt. Uw arts geeft u vaak een neusspray die ontstekingen remt (corticosteroïd neusspray). Ook kan het helpen de neus te spoelen met zout water (zie ook spoelinstructies).
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Een Cochrane literatuuroverzicht uit 2015 met 4 studies (758 deelnemers) besloot dat paracetamol kan helpen bij het verlichten van een verstopte neus en een loopneus, maar geen effect lijkt te hebben op andere symptomen, zoals niezen, een schorre keel, hoest en je slecht voelen.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.