Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Vlaai, afgesloten in bij voorkeur een taartdoos, kun je in de koelkast nog een dag of drie bewaren. Bewaar je de vlaai, of een stukje vlaai, op een bordje zonder dat dit is afgedekt, kun je het nog een dag bewaren. Als de vlaai is ingevroren, dan kun je de vlaai tot drie maanden in de vriezer bewaren.
De slagroom droogt uit in de vriezer en je taart wordt er niet lekkerder van. Slagroomtaarten kun je dus het best in de koelkast bewaren, maar eet deze wel binnen 2-3 dagen op.
Kun je slagroomtaart invriezen? Het is mogelijk om slagroomtaart onder een temperatuur van -18°C (of lager) goed verpakt te bewaren. Echter, wij adviseren om het gebak niet in te vriezen maar voor enkele dagen in de koelkast te bewaren. Slagroom is een gevoelig product en zal in de diepvries snel uitdrogen.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast.
– Bavarois, mousses en puddingen altijd in de koelkast bewaren. Voor een langere houdbaarheid kunt u deze ook in de vriezer bewaren, ca. vier weken. Het duurt ongeveer 4 uur om een pudding, mousse of bavaroistaartje te laten ontdooien.
Slagroomtaart invriezen is mogelijk, maar de smaak en textuur zullen veranderen. Als slagroomtaart goed verpakt de vriezer in gaat, dan is de taart ongeveer 1 maand houdbaar. Indien je de slagroomtaart op korte termijn wilt consumeren, dan is het beter om de taart in de koelkast te bewaren.
De taart of gebakjes kunnen gewoon in de gebaksdoos in de vriezer. Wel is het goed om er een plastic zak om te doen en deze goed dicht te knopen. Als je het uit de vriezer haalt, laat het dan in de koelkast ontdooien zodat de temperatuur verschillen niet te groot zijn.
Heerlijk! Je kunt de gevulde koeken na het vormen (en dus voor het bakken) ook invriezen. Dan hoef je ze de volgende keer alleen nog maar af te bakken! Reken als je de koeken bevroren in de oven doet zo'n 3-5 minuten extra baktijd.
Een Vlaai kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Doe de taart in een taartdoos met daar omheen een goed afgesloten zak.
Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed.
De vlaai bewaar je afgedekt in de koelkast. Haal hem er een uurtje voor serveren uit, want op kamertemperatuur is hij het lekkerst. De vlaai blijft zo'n 2-3 dagen goed.
In principe kan het, maar ik vrees een beetje voor het resultaat wanneer je de vlaai weer ontdooit. Door het invriezen gaan zich ijskristallen vormen in de vlaai en deze gaan zich in de vorm van water mengen in het beslag wanneer je de vlaai ontdooit.
Slagroom invriezen is mogelijk, maar houd wel rekening met het soort slagroom dat je invriest. Nog ongeklopte slagroom kun je eenvoudig invriezen en voor weken tot zelfs maanden bewaren. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook een handige mogelijkheid om het room telkens in kleine hoeveelheden te gebruiken.
Pudding en desserts
Bavaroises, mousses en puddingen bewaar je in de koelkast of de diepvries. Om een dessert uit de koelkast mooi uit zijn vorm te krijgen, kun je de verpakking het beste met inhoud en al een paar seconden tot de rand in warm water zetten.
Gevulde soesjes of slagroomsoesjes, bewaar je het beste in de koelkast. Maar dan wel bij voorkeur in een plastic zak verpakt. Je kunt ze overigens ook goed invriezen.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Harde broodjes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. Harde broodjes altijd in bij voorkeur in een papieren zak bewaren op kamertemperatuur. Nooit in de koelkast anders worden de broodje hard en droog. Op deze manier kun je de broodjes 2 tot 3 dagen bewaren, hoewel de broodjes wel zachter worden.
Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak. Ingevroren blijft de taart zo'n 3 maanden goed. Ook taartbodems, kun je op deze manier goed conserveren.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
Taart dat tweemaal op kamertemperatuur komt is vatbaar om te bederven. Daarnaast verliest het smaak- en textuur. Kun je HEMA taart of taart van de Jumbo invriezen? Je kunt vrijwel alles invriezen, zolang je maar verse taart invriest zonder zuivelingrediënten als bijvoorbeeld slagroom.
Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, …
Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten.
Als je minder nodig hebt, zorg er dan voor dat je het restant in een goed afgesloten plastic zakje stopt, met daaromheen nog een plastic zakje. Fondant is 7 maanden houdbaar. Ik zou het dus niet invriezen omdat fondant dan kan smelten. Want als je invriest komt er toch altijd weer vocht bij als het gaat ontdooien.
In principe kan je ongeopende slagroom zolang bewaren tot het THT/TGT-datum (ten minste houdbaar tot/te gebruiken tot) verstrijkt, tenzij je de slagroom hebt geopend. Het bewaaradvies voor geopende slagroom geldt voor 4-6 dagen.