Vers van de boom of uit de oogstmand smaken ze heerlijk, dus probeer ook tussen het plukken door vooral een vijg uit om te zien of ze écht al rijp genoeg zijn (een heel fijn excuus om even te genieten tussendoor).
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Je eerste vijg moet vers zijn, rechtstreeks van de boom. Je kunt hem helemaal eten, de schil en de binnenkant, maar niet de bovenkant van de steel .
Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af.Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen. Gedroogde vijgen kun je uiteraard meteen eten.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
De vruchten van de mannelijke vijgenboom zijn weliswaar eetbaar, maar worden niet gegeten, vanwege die pollen en vanwege de symbiose met de vijgwesp. De mannelijke syconia bevatten behalve pollen in de regel ook vijgwespen, het enige insect dat zorgt voor de voortplanting van de boom. Geen smakelijk vooruitzicht.
U kunt vijgen op verschillende manieren eten, maar vanwege hun hoge suikergehalte kunt u gedroogde vijgen het beste met mate eten of ze af en toe gebruiken als huismiddeltje tegen constipatie .
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Verse bevroren vijgen behouden hun natuurlijke kleur, smaak en textuur als ze goed worden bereid. U kunt het fruit wassen en schillen als u dat wilt, of schoonmaken, drogen en intact laten .
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur. Ze kunnen vers worden gegeten, gedroogd, gebruikt in recepten zoals salades en desserts, of zelfs worden ingemaakt voor langdurige bewaring.
Heb je een te grote oogst, dan kun je vijgen uitstekend verwerken. Bijvoorbeeld door de vijgen te schillen, in dunne schijfjes te snijden en ze dan te laten ze drogen tot Recept met vijgen: Vijgenchips.
Dit komt waarschijnlijk omdat je de boom te weinig water geeft. Controleer dus goed of de grond te droog is en blijf de boom regelmatig water geven, zéker wanneer de vijgenboom in een pot staat en dus niet zelf op zoek kan gaan naar water in de grond.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp.
Vijgen rijpen niet
Buiten de kas hebben alleen de kleine vruchtjes ter grootte van een erwt die eind zomer ontstaan kans om de winter te overleven. Als ze het koude seizoen goed doorstaan, zijn ze sterk genoeg om in de zomer te bloeien en vruchten te produceren.
Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Verse vijgen bewaar je in de koelkast. Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Maar wist je dat je ook met groene, onrijpe vijgen iets fantastisch kunt maken? In Nederland blijven vijgen vaak groen en rijpen ze niet volledig, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Integendeel, groene vijgen zijn perfect om te konfijten, een delicatesse die heerlijk is bij desserts of een kaasplankje.
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
Als het gaat om rauw fruit, kun je gemakkelijk 2-3 vijgen per dag eten. Als je gedroogde vijgen eet, houd het dan bij 3 vijgen en eet ze niet zonder ze een nacht te laten weken. Ons lichaam kan de voedingsstoffen opnemen en sommige gedroogde vruchten en noten beter verteren als ze goed geweekt zijn.
Het beste moment om de vijgenboom te snoeien in de late herfst of winter, na de bladval en ver voordat de sapstroom weer op gang komt. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de sapstroom al op gang is. Snoei je dan? Dan kan de boom sap gaan bloeden en hierdoor sterven.
Vijgen zijn heerlijk om heel en rauw te eten, maar ze kunnen ook geroosterd worden zoals in dit makkelijke en onweerstaanbare recept voor Honing, Balsamico & Rozemarijn Geroosterde Vijgen. Gegrilde vijgen kunnen geurige hapjes opleveren als u thuis gasten ontvangt.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de bladeren van de vijg een diabeteswerende werking hebben. Ze zorgen er zelfs voor dat de hoeveelheid insuline in het lichaam van een diabetespatient omhoog gaat waardoor het inspuiten van insuline minder vaak nodig is.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.