Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Als je dacht dat je enkel in het buitenland kan smullen van vijgen recht uit de bomen, dan vergis je je! Zolang vijgenbomen maar in arme, goed gedraineerde grond staan, groeien ze ook in ons klimaat goed, én de vijgen zijn even lekker! Wil je graag kunnen snoepen van je vijgen, kies dan voor Ficus Carica.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur. Ze kunnen vers worden gegeten, gedroogd, gebruikt in recepten zoals salades en desserts, of zelfs worden ingemaakt voor langdurige bewaring.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
De pitjes zijn soms al een beetje bruin, dat is niet erg. Het is zelfs niet erg als het vruchtvlees vanuit het midden ook al een beetje bruin begint te worden, maar het moet niet te veel zijn. Vijgen kun je maar kort bewaren gebruik ze daarom het liefst binnen een paar dagen. Bewaren doe je het beste koel.
Hoe bewaar je vijgen? Vijgen kunnen maximaal 5 dagen in de koelkast goed bewaard blijven. Als je ze invriest kun je ze wel tot 9 maanden in de diepvries bewaren.
De zoete smaak brengt je misschien wat op het verkeerde idee dat ze veel calorieën bevatten. Niets is minder waar, want een gemiddelde portie vijgen (70 gram) levert niet meer dan 45 calorieën. Daarnaast hebben ze een hoge voedingswaarde. Geen reden dus om aan te nemen dat vijgen dikmakers zijn.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Hoog suikergehalte: Vijgen
Vijgen zijn niet voor niets een delicatesse: 1 kop verse vijgen bevat 27 gram suiker, ofwel: zoveel als een snoepreep. Wel bevatten ze een hoge dosis vezels en kalium.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Het beste moment om de vijgenboom te snoeien in de late herfst of winter, na de bladval en ver voordat de sapstroom weer op gang komt. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de sapstroom al op gang is. Snoei je dan? Dan kan de boom sap gaan bloeden en hierdoor sterven.
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Onrijpe vijgen verwijderen
Verwijder de grotere vruchten die aan het eind van het seizoen niet rijp zijn geworden. Ze zullen namelijk niet meer rijp worden, maar kunnen wel gaan schimmelen als je ze aan de boom laat hangen. De onrijpe vijgen plukken is dus het beste voor je boom.
Als het niet erg zoet of smaakvol is, probeer dan de rest van de rijpe vijgen nog een dag of zo aan de boom te laten. Let op: het wordt afgeraden om onrijpe vijgen te oogsten en ze van de boom af te laten rijpen . Hoewel de onrijpe vrucht na een paar dagen op kamertemperatuur zacht kan worden, is het mogelijk niet ideaal voor de smaak.
De begrippen vijgenboom en vijgenstruik zijn geheel door mensen verzonnen: er bestaat niet zoiets in de natuur. Alle vijgen kunnen een vijgenboom of vijgenstruik worden, en wat ze worden is afhankelijk van hoe je de plant snoeit.
De vruchten van de mannelijke vijgenboom zijn weliswaar eetbaar, maar worden niet gegeten, vanwege die pollen en vanwege de symbiose met de vijgwesp. De mannelijke syconia bevatten behalve pollen in de regel ook vijgwespen, het enige insect dat zorgt voor de voortplanting van de boom. Geen smakelijk vooruitzicht.
Kun je de schil van verse vijgen eten? Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen. Snijd de vruchten dan in de lengte in kwarten.
Je kunt de oogst beschermen door een net over de vijg te spannen. Of je kunt er voor kiezen om de vijgen te oogsten die wel al verkleuren en opzwellen maar nog net niet helemaal rijp zijn. Die vruchten laat je vervolgens nog één of enkele dagen narijpen in een papieren zak met daarin een rijpe appel of banaan.