Vriezen – Oesters kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Aangezien invriezen de oesters dood, zal het na ontdooien makkelijker zijn om ze te openen dan verse oesters. Was de oesters goed voor invriezen, borstel het scharnierpunt en gooi oesters weg die niet volledig sluiten.
Zoals velen weten leven verse oesters nog voordat deze bereid worden of vers gegeten worden. De oesters worden daarop ook levend ingevroren en kunnen na het invriezen niet meer rauw gegeten worden.
Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen.
Het verschil in smaak heeft onder andere te maken met eb en vloed, wat het voedsel voor de oesters met zich meebrengt. Je wilt je oesters zo vers mogelijk houden en dat doe je door ze in ijs te leggen. Anders heb je kans dat ze bederven en gaan stinken.
De oesters kunnen dan geen lucht meer krijgen, want ook buiten het water kunnen deze zeevruchten lang in leven blijven, maar hebben we lucht nodig. Je kunt ze ook in een plastic bakje doen, geen deksel maar wel wat ijs er bovenop doen. Of leg ze in een schaal, en doe daar wat is bovenop.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.
Echte liefhebbers eten oesters het liefst rauw, rechtstreeks uit de zee met eventueel nog wat citroensap en een snufje zwarte peper. Maar oesters worden ook vaak gegratineerd met een heerlijk laagje kaas.
Laat ze in hun mandje zitten en zet dat in de koelkast (op 3 à 5°C). Eens geopend, eet je ze het best de dag zelf. Niet-geopende kunnen twee tot drie dagen in hun verpakking in de koelkast worden bewaard. Vergeet ze zeker niet goed af te dekken.
Maak de oester eerst los met je vork en haal ze vervolgens uit de schelp of slurp ze rechtstreeks uit de schelp op. Wil je de smaak ten volle ervaren? Slik de oester dan niet meteen door. Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden.
Maak de oester los van de schelp door er met een lepel tussen te gaan. Leg even in ijskoud water om alle onzuiverheden weg te halen. Dep de oester af op wat keukenpapier en leg ze terug in een propere schelp. Leg ze omgekeerd om een voller resultaat te bekomen.
Een oester openen gaat het beste met een oestermes. Je steekt deze in het scharnier, vervolgens snijd je de sluitspier los door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Voor een mooie presentatie snijd je de oester aan de onderkant van de schelp los en draai je hem om.
Plaats de oester met de bolle kant naar beneden, in je hand of op het aanrecht. Met een platte schroevendraaier prik je (horizontaal) in de scharnier tussen de onder-en bovenschelp. Zodra de schelp meegeeft draai je de schroevendraaier een kwartslag. Zo wip je de bovenste schelp los.
De Zweedse oesters worden met de hand van de bodem gedoken en zijn dan ook gillend duur. Maar volgens de kenners zijn het wel de allerlekkerste oesters die je in Europa kan vinden. Doordat ze groot zijn geworden in het wild, met stromingen, hebben ze een zeer sterke, notige, metaalachtige smaak.
Je hebt heerlijke oesters gekocht maar eet ze niet direct op, zet het dichte doosje dan rechtop in de koelkast en zet iets zwaars op het deksel. Dit zorgt ervoor dat de oesters niet open kunnen gaan. Je kunt oesters vanaf de verpakkingsdatum tot ongeveer 11 tot 14 dagen goedhouden, mits in de koelkast bewaard.
Oesters zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling.
Oesters serveren
Leg ze bijvoorbeeld op geschaafd ijs of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers. Ter decoratie kun je eventueel zeewier op het ijs leggen. Gegratineerde oesters eet je warm, serveer deze dus niet op ijs. Kies hier dan bijvoorbeeld voor grof zeezout.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
Er gelden in Nederland een aantal regels voor het plukken van oesters: Je mag tot 10 kilo per persoon per keer meenemen (alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen). Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.