Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Heb je een paar knoflooktenen over? Ongepelde tenen kun je ook invriezen. Doe ze bij voorkeur in een diepvrieszak of aluminiumfolie. In de diepvries is het een tot drie maanden houdbaar.
Droge of verse knoflook (heeft een groene steel) bewaar je het best op een droge, donkere plek bijvoorbeeld in de voorraadkast of keukenkast. Stop de bollen niet in een afgesloten bakje of zak, dan gaat het namelijk rotten. Knoflook heeft net als zijn familielid de ui ventilatie nodig dus een rieten mandje is ideaal.
Als je look wilt invriezen, plet of versnipper hem dan eerst, en vries de look in kleine porties in; wat je per keer denkt nodig te hebben. Wikkel de porties stevig in huishoudfolie, en doe ze dan in een heel goed afsluitbare doos (of twee) in de diepvries.
Wist je dat je knoflook ook kunt invriezen? Hak daarvoor gepelde knoflookteentjes fijn en vries in kleine porties in. Het is wel slim om voor een goed afsluitende verpakking te kiezen die geen geurtjes doorlaat. Zo voorkom je dat je brood of andere voedingsmiddelen in de vriezer naar knoflook gaan ruiken en smaken.
Knoflook invriezen kun je in stukjes gesneden, maar je kunt ook knoflookpuree invriezen. Daarbij moet je wel goed opletten dat je alleen mooie teentjes knoflook gebruikt, dus geen rotte of minder mooie teentjes. Dat kan namelijk de smaak beïnvloeden.
Gebruik: Verwijder een stuk van het buitenste vel van de bol en breek er zoveel tenen als nodig af. Gebruik knoflooktenen naar keuze: Met het velletje of pers ze uit met een speciale knoflookpers of pel de tenen en snijd of hak ze desgewenst fijn.
Wanneer je een ongepelde knoflookbol in een keukenkastje bewaart, zal deze ongeveer een half jaar goed blijven. Een ongepeld knoflookteentje blijft ongeveer drie weken goed. Wanneer je de schil van de knoflook haalt gaat hij ook sneller achteruit. Zo kun je een gepelde knoflookteen al na een week weggooien.
Gebruik niet alleen olijfolie om de knoflookteentjes mee te bedekken, want die wordt hard in de koelkast. Vermeng de olijfolie met plantaardige olie, dan blijft het geheel vloeibaar. Sluit af en bewaar in de koelkast. De knoflook is drie maanden houdbaar in de olie.
Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken.
De bittere smaak wordt door het blancheren namelijk verminderd, waardoor je geen wrange smaak in je mond overhoudt.
De gepelde knoflookteen kun je ongeveer vijf á zes dagen bewaren, mits je het in de koelkast bewaard. Anders moet je de smaakmaker nog sneller in de prullenbak gooien. Is de knoflook al geperst of gehakt? Dan kun je deze slechts één dag bewaren.
U hoeft de knoflook niet te wassen. Leg de knoflookteentjes op uw rooster en zet uw voedseldroger op 57 graden. Controleer of de knoflookteentjes voldoende gedroogd zijn voordat u ze opbergt. Knoflook moet volledig droog zijn.
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
De knoflook schoonmaken
Maal de knoflook in een knoflookpers, hakmolen of keukenmachine totdat deze fijn is. Vervolgen kan je de kan je de knoflook drogen op keukenpapier op een bakblik in de oven of voedseldroger. Droog je in de oven laat de deur dan op een kiertje staan zodat het vocht kan ontsnappen.
Het bevat mangaan, vitamine B6, vitamine C, selenium, calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1. Deze roomwitte teentjes geven het immuunsysteem een oppepper en kunnen de bloeddruk verlagen. Knoflook kan ook het cholesterolniveau verbeteren.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Eetbaar maar bitter
Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn. Door de uitlopers te verwijderen voorkomt u dit en kunt u de rest nog gewoon gebruiken.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Waarom knoflookpoeder eten? Knoflook als medicinale lekkernij is bij veel mensen bekend. Je kunt dagelijks verse teentjes knoflook kopen. Je hebt knoflookpoeder niet echt nodig om aan je voedingstoffen te komen.
Ja, verse knoflook is in zijn geheel te consumeren. De teentjes van verse knoflook – die groter zijn dan die van gedroogde knoflook – zijn fris en zacht van smaak. Ook het steeltje, met zijn gemiddelde lengte van 10 centimeter, leent zich uitstekend in gerechten waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades.