Kersen zijn vanaf medio juni tot en met augustus goed beschikbaar uit Nederland.
Hoewel kersen het hele jaar door verkrijgbaar zijn dankzij de wereldwijde handel, wordt het overgrote deel ervan — bijna 90% — in winkels verkocht in de lente- tot zomermaanden mei, juni en juli. Deze maanden markeren het hoogtepunt van het kersenseizoen, waardoor bedrijven een geconcentreerd tijdsbestek hebben om hun winst te maximaliseren.
Een vroeg seizoen start meestal begin juni. Bij een normaal seizoen is dat rond half juni. En bij een laat kersenseizoen is dat pas eind juni. Normaal gesproken zijn kersen vanaf medio juni t/m augustus verkrijgbaar in Nederland, afhankelijk van de regio.
Ontpitte, afgespoelde en gedroogde kersen invriezen .
Als je er later een paar tegelijk uit de vriezer wilt halen, vries ze dan eerst in met ruimte eromheen op een bakplaat. En als ze eenmaal bevroren zijn, doe je ze in de door jou gekozen langetermijncontainer. En vergeet niet om ze binnen een jaar op te eten.
Kersen staan in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Gevoeligheden voor suikeralcoholen of salicylaten in kersen kunnen een IBS-opvlamming, gas, een opgeblazen gevoel, maagpijn en diarree veroorzaken, zelfs bij mensen zonder IBS. Gevoeligheden omvatten ook allergieën, vooral als u allergisch bent voor of negatieve reacties hebt op producten die salicylaten bevatten, zoals aspirine.
Beter slapen door kersen
Zure kersen, de morellen, zijn van nature rijk aan aan melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slaap-waakritme van ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat kersensap de melatoninespiegel verhoogt en de duur en kwaliteit van slaap helpt verbeteren.
Verse kersen zitten vol mineralen en andere voedingsstoffen . Een van de belangrijkste is vitamine C. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, helpt je lichaam ijzer te absorberen, collageen te produceren en te beschermen tegen celschade. Door dagelijks zure kersen te eten, kunnen je spieren sneller herstellen na het sporten.
In de diepvries kun je kersen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C bewaren.
Het kersenseizoen is maar een kort moment in de zomer, en is voorbij voordat we het weten. Maar dat betekent niet dat je de rest van het jaar zonder deze schattige kleine juweeltjes moet. Bekijk onze tips over hoe je je kersenoogst kunt invriezen om er midden in de winter van te genieten .
Kersen zijn vanaf medio juni tot en met augustus goed beschikbaar uit Nederland.
WADENOIJEN - Er zijn minder kersen dit jaar en daarom is de prijs hoger. Nachtvorst in maart en april heeft ervoor gezorgd dat de oogst op zo'n 80 procent van normaal ligt. Tegelijkertijd is de vraag juist groter, zegt kersenteler Aart Blom.
De kers behoort tot de steenvruchten en is familie van de pruim en perzik. Het vruchtvlees van de kers bevat een oneetbare steenachtige pit. Deze kersen hebben een fel rode met paarse gloed en hebben daarnaast een heerlijke zoete smaak.
Iedere dag dat je de kersen niet koel bewaart, ontstaat er kwaliteitsverlies. Met warm weer gaan de kersen nog sneller achteruit. Het beste is dus om de kersen altijd in de koelkast te bewaren.
Waar moet ik op letten bij het kopen van kersen? Bij aankoop horen kersen er glanzend uit te zien, zonder beschadigingen. Kersen zijn namelijk erg kwetsbaar en kun je daarom het beste op de dag van aankoop consumeren. Ook horen de steeltjes van de kers nog aan het fruit te zitten.
Weersomstandigheden zijn bepalend: de bloesems kunnen afvriezen maar ook regen of te droge lucht kan zorgen voor een slechte vruchtzetting. Bevruchting van de kersen bloesems is essentieel tenzij je een zelfbestuivend ras hebt. Zonder bestuiving geen kersen!
Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag. Op deze manier krijg je niet te veel fruitsuikers binnen, maar profiteer je wel van de gezondheidsvoordelen.
Het is beter om kersen zonder pit in te vriezen , vooral als u ze later wilt gebruiken om te bakken. (Leer hier hoe u kersen kunt ontpitten zonder kersenontpitter.)
Verse kersen blijven drie tot vier dagen goed als ze op het aanrecht worden bewaard en kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard. Spoel kersen alleen af vlak voordat u ze eet, omdat vloeistof het bederfproces versnelt. Kersen kunnen langer worden bewaard als ze goed worden ingevroren, tot wel zes maanden.
Kinderen en adolescenten hebben bijvoorbeeld, naarmate ze opgroeien, voldoende voedingsstoffen en calorieën nodig om zich goed te ontwikkelen en een consumptie van 10 tot 15 kersen per dag wordt aanbevolen. Volwassenen kunnen 15 tot 20 kersen per dag consumeren, of zelfs 25, afhankelijk van de persoon .
Hoog suikergehalte: Kersen
Een kop hele kersen (dus met pit) bevat zo'n 18 gram suiker. Geen wonder dat een zak kersen net zo lekker is als een zak snoep. Gelukkig zijn ze wel bevorderend voor je nachtrust.Al raden we af de pit te eten: die behoort tot deze 7 'onschuldige' producten die dodelijk kunnen zijn.
Maraschinokersen zijn echter niet zo gezond (omdat ze zwaar bewerkt en gezoet zijn) als hun rauwe tegenhangers, omdat ze een aanzienlijk deel van hun voedingswaarde verliezen . Maraschinokersen bevatten bijna drie keer zoveel suiker als rauwe kersen, wat toegevoegde suiker is.
Goed voor de stoelgang
Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking. Pas wel op dat je niet te veel kersen eet, want dan kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet dan normaal.
Het consumeren van zoete of zure kersen lijkt te helpen om het cholesterolgehalte te verlagen , met name het very-low-density lipoprotein (VLDL) dat bijdraagt aan de vorming van plaque in de slagaders. Deze resultaten werden gezien bij zowel diabetische vrouwen als bij vrouwen die als obees werden geclassificeerd.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.