Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Heb je geen donkere ruimte, wikkel elk bosje dan in kraftpapier. Laat tussen elk bosje genoeg plaats. Hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.
Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen.
Leg de bloemen verspreid tussen een lamineervel. Na het warm lamineren knip je ze allemaal los. Houd hiermee rekening voor een extra randje/boogje waar je een gaatje in kan perforeren. Je moet altijd een randje open houden zodat de twee delen niet los van elkaar komen.
Stap 1: Drogen van de bloemen
Je kunt gebruik maken van droogbloemen, maar je kunt er ook voor kiezen om de bloemen die jij wilt ingieten zelf te drogen. Dit kun je doen met behulp van chinchillazand, te koop bij dierenwinkels. Als de bloemen goed gedroogd zijn, kun je verder met het aanmaken van de epoxy!
Gebruik lijm die geen draden trekt en die dun vloeibaar is. Gebruik niet te veel lijm, breng hem aan met een tandenstoker of cocktailprikker. In de hobbywinkels zijn ook lijmpennen te koop, waarmee men uiterst nauwkeurig kan werken. Let er op dat er geen lijm onder de bloemen / planten uitkomt.
Zet droogbloemen niet in een vaas met water
Hoewel een vaas met helder water natuurlijk erg mooi kan zijn, is het belangrijk dat jij je droogbloemen ook echt wel droog houdt. Droogbloemen zijn namelijk bloemen die reeds dood en gedroogd zijn. Ze hebben met andere woorden geen water meer nodig.
Leg een nieuwe laag papier of karton op de bloemen en herhaal het proces in zoveel lagen als je zelf wil. Draai de bloemenpers zo stevig aan als je kan en zet ze op een donkere, droge en goed geventileerde plaats. 'Vergeet' je projectje even en laat de pers ongeveer acht weken staan.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Het drogen van de bloemen duurt meestal tussen 1 en 8 weken, afhankelijk van het soort.
Bedek de bloemen, totdat deze geheel bedekt zijn (bij een diepe bak en voldoende Silica Gel kun je verschillende lagen met bloemen maken). Sluit de emmer of bak af en laat de bloemen drogen. De droogtijd van de bloemen varieert en je kunt de bloemen na twee of drie dagen controleren.
Een sterke 2-componenten-epoxy voor metalen is Power Epoxy Super Mix Metal. Deze lijm is ideaal voor het repareren van huishoudelijke apparaten, machines en metalen buizen. Het is ook zeer effectief voor het vastzetten van bouten en schroeven.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Droogbloemen kunnen dus niet verwelken. Hierdoor kun je veel langer met een bos doen en kost het je dus ook veel minder geld. Een bos droogbloemen kost ongeveer net zoveel als een normale bos bloemen, maar je zult geld besparen omdat je minder vaak een nieuw boeket hoeft aan te schaffen.
Geef droogbloemen geen water. Hierdoor kan het gaan schimmelen. Droogbloemen zijn verse bloemen die gedroogd zijn, hierdoor kunnen ze extra kwetsbaar zijn. Let op dat je er niet te veel tegen aan stoot.
' of 'hoe lang blijven droogbloemen goed'? Dit zijn geen rare vragen, want verse bloemen blijven met goede verzorging ongeveer 10 dagen goed en als je mazzel hebt 2 weken. Droogbloemen blijven daarentegen veel langer goed. De houdbaarheid van een droogbloem is ongeveer een half jaar.
Zelf bloemen drogen
Pluk bloemen die je wilt drogen. In principe kun je alle bloemen drogen, hoewel heel harde stelen of besjes minder geschikt zijn. Leg thuis een stuk keukenpapier op of in een groot, zwaar boek. Kies een droge plaats om je bloemen te drogen.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Rol de bloemen en bladeren heel voorzichtig plat met een roller. Je kunt je vondsten ook (bij gebrek aan een pers) laten drogen tussen de bladeren van een zwaar boek, dit in combinatie met een baksteen om het nog eens extra te verzwaren. Vergeet niet om vloeipapier of muslin tussen de bloemen te plaatsen.
Droogbloemen houden van schaduw en blijven het langst mooi binnenshuis. Houd ze uit direct zonlicht, hierdoor de kleuren vervagen en de bloemen broos kunnen worden. Bewaar droogbloemen niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze slap en bruin worden.
Bloemen drogen met silicagel
Het is ideaal voor bloemen met tere blaadjes zoals madeliefjes en viooltjes. Vul een platte bak die je luchtdicht kan afsluiten, met een laag silicagel van ongeveer 5 cm dik. Prik de bloemen die je wenst te drogen in de gel. Let erop dat de verschillende bloemen elkaar niet raken.