Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
In de koelkast kun je de restjes lasagne twee dagen bewaren. In de vriezer kun je de restjes drie maanden bewaren.
Bewaar de lasagne goed afgedekt in de koelkast. De volgende dag zet je 'm dan gewoon in de oven. Reken in dat geval een tiental minuten extra baktijd. Lasagne die meteen in de oven gaat, bak je ongeveer 45 minuten op 180°C.
Sappige lasagne
Veel mensen vinden het een beetje eng om lasagne op te warmen. Ze zijn namelijk bang dat de lasagnebladeren niet meer zo vers smaken en dat ze hard worden als je het nog een keer opwarmt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, als je de lasagne maar op de juiste manier opwarmt.
Schuif de bevroren lasagne in de oven en schakel die in op 200 ºC. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. Laat de lasagne in 60-70 min. goudbruin en gaar worden.
Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem. Je moet het gerecht wel helemaal laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, toch? Dat klopt.
Bechamelsaus invriezen is mogelijk, want het is eigenlijk gewoon een witte saus uit meel en boter. Beide kunnen ook los van elkaar worden ingevroren. Ook als je spel wilt toevoegen aan de saus, kun je de saus gewoon invriezen. De saus kan na ontdooien echter niet nogmaals worden ingevroren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Je kan lasagne evengoed in een pan bereiden. Hiervoor heb je wel verse lasagnevellen nodig. Die vind je in een goede supermarkt bij de verse pasta. Gedroogde vellen krijg je niet snel gaar in de pan.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
Verse, zelfgemaakte pasta invriezen kan ook. De houdbaarheidstermijn ervan is wel wat korter, zeker als je het 'rauwe' deeg wil invriezen. In de koelkast kun je verse pasta twee, drie dagen bewaren, in de diepvries ongeveer een maand.
Kant en klare maaltijden invriezen
Bij veel kant- en klare maaltijden wordt het afgeraden om deze in te vriezen. Het is mogelijk dat de kant- en klare maaltijd al eens bevroren is geweest en dan mag je die niet opnieuw invriezen. Soms wordt op de verpakking vermeldt dat een product niet opnieuw mag worden ingevroren.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Als je het goed wil opwarmen moet je het opwarmen in een pan met een dikke bodem op een laag vuurtje en dan veel roeren, misschien een klein scheutje gekookt water erbij doen.
Omdat het zo'n makkelijk receptje is, is het onnodig om het van te voren te maken en te bewaren. Breng het voor serveren goed op smaak met een beetje zout, versgemalen peper en nootmuskaat.
Naast dat er meer bacteriën vrijkomen bij het koken na het opnieuw invriezen van de spinazie, komt de tweede keer spinazie invriezen de smaak en textuur van het product niet ten goede. Het opnieuw invriezen van diepvries spinazie wordt dan ook afgeraden.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Je kunt, mocht je veel over houden, pastagerechten met spinazie ook invriezen. Mocht je veel spinazie tegelijkertijd willen kopen, dan kun je deze ook vrij simpel invriezen. Even kort blancheren, en portiegewijs in een diepvriesdoos of diepvrieszak doen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van het gehaktmengsel, de lasagnavellen, de bechamelsaus en de kaas. Herhaal tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laag bechamelsaus en kaas.
Met warm weer heb ik vaak trek in koud eten. Dan is deze koude lasagne ideaal. Je hoeft alleen de lasagnebladen te koken. En dan maak je heerlijke laagjes met ham, mozzarella, spinazie en pesto.
Wil je een 1-persoons portie lasagne maken? Dan heb je voldoende aan 4 lasagnebladen. Lasagne wordt vaak het best wanneer je vier lagen maakt, dus dan heb je aan vier lasagnebladen voldoende.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.