Er wordt nogal eens beweerd dat je door het gebruik van een infraroodlichaam calorieën gaat verbranden en hoewel deze bewering klopt, is hij toch misleidend. Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering.
Infraroodcabines met een lange golf (IR-C) zijn heel geschikt om calorieën mee te verbranden. Met een golflengte van 3.000 tot 10.000 nm dringt deze alleen door tot in de bovenste laag van de huid: de opperhuid. De temperatuur van een lange golf infrarood sauna is meestal tussen de 35 en 60 °C.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruikt te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies. Daarna kunt u toewerken naar dagelijks gebruik.
De warmte wordt opgedreven tot ongeveer 60°C, wat voor de meeste mensen draaglijk is. Zogenaamde gezondheidseffecten zijn: de bloeddruk regulariseren, de hartfunctie verbeteren, helpen bij vermageren, energie geven, de cholesterol verlagen, pijn bij artrose en reuma verzachten en de luchtwegen openen.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Tijdens een saunabezoek verlies je gewicht door overmatig te zweten. Saunagangers die vaker een sauna bezoeken, blijken wel tot 1,5 of zelfs 2 kilo lichter te zijn na de sauna. Dit gewichtsverlies is jammer genoeg maar tijdelijk, want na weer genoeg te drinken, blijkt dit verlies alweer aangevuld.
Na het infrarood ritueel
Nadat de infrarood sessie is afgelopen, neemt u een lauwe douche. Het is niet nodig ijskoud te douchen zoals na een sauna omdat uw lichaam niet zo sterk is opgewarmd. Neem na het douchen zeker nog een rustpauze: geniet liggend van het ontspannen gevoel in uw lichaam.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Van een sessie in een infraroodcabine ga je flink zweten. Bacteriën en onzuiverheden zullen zich losmaken uit je poriën en je huid reinigen. Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen.
Wat doet een infraroodlamp met je spieren? Door een infraroodlamp op je huid te richten, zal de bloedcirculatie toenemen. Daardoor kunnen bouw- en afvalstoffen wat sneller dan anders worden aan- en afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat spieren zich wat sneller kunnen herstellen.
Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld zo'n 415 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n €80 euro extra per jaar.
Door langdurige blootstelling aan infrarood en uv-straling kan staar ontstaan, een vertroebeling van de ooglens. Zichtbare of infrarode laserstraling kan door de ooglens nog eens extra geconcentreerd worden en het netvlies onherstelbaar beschadigen, waardoor blindheid ontstaat.
Veel mensen vinden het leuk om te voelen hoe de warmte toeneemt. Anderen hebben hun infraroodsauna graag op temperatuur als ze erin stappen. Hou rekening met een opwarmtijd van 10 à 20 minuten afhankelijk van uw infraroodsauna.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks. Zo nodig kunnen behandelingen meerdere malen per dag worden herhaald. U kunt de serie van verscheidene behandelingen per dag op meerdere opeenvolgende dagen herhalen om resultaat te krijgen.
Hoewel 70 tot 90 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van het paneel als dit aan staat is dan ook geen enkel probleem en levert geen risico's op.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
In Japan en China heeft infraroodtherapie zijn nut bewezen bij de behandeling van astma, bronchitis, verkoudheid, griep en sinusitis omdat het ontstekingen en zwellingen vermindert. Het regelmatig gebruik van de infraroodcabine door diabetici (type2) verbetert hun algemeen welbevinden.
Dit is een kortgolvige infraroodcabine die lampen van Phillips bevat, welke van hoge kwaliteit zijn en tot zo'n veertigduizend uur mee kunnen gaan . Ervan uitgaande dat een gemiddelde infrarood sauna sessie zo'n vijftien minuten duurt, kunt u met deze lampen dus vele jaren vooruit.
Infraroodstraling is een onschadelijke straling die diep doordringt in de spieren en gewrichten. Hierdoor worden deze verwarmd en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Door de infraroodstraling worden dode huidcellen verwijderd en gaat de huid minder schilferen, wat een gunstig effect geeft bij psoriasis.
Sommige sauna's willen helemaal geen elektronische apparatuur binnen, ook geen mp3-spelers of computerspelletjes. Bij andere moet je je e-reader, als je die wilt meenemen, aanmelden bij de receptie, waar wordt gekeken of er een camera op zit.
Stel je eens voor dat je 80 kilo weegt. Dan verbrand je 42 calorieën in 30 minuten bij gewoon zitten op een stoel. Wanneer je nu in de sauna zit vermenigvuldig je de calorieën met 1,5 en 2 om een globale schatting te krijgen. In dit geval zou je ongeveer 63 tot 84 calorieën verbranden.
Het zal niemand ontgaan: tijdens een saunabezoek verliest je lichaam veel vocht. Dit vocht komt uit je bloed, uit vetweefsel, spieren en je huid. Je verliest 20 tot 40 gram zweet per minuut. Zo verlies je tijdens een hele saunaronde 0,5 tot 1,5 liter vocht.