Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken zoals chocolademelk, vla en chocolade. Vervang zoete door zure zuivelproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming. Voorbeelden zijn karnemelk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
Chocolade krijgt een eigen plekje op deze lijst omdat het cafeïne bevat en omdat het een stof bevat die theobromine heet. Deze stof kan hartritmestoornissen veroorzaken , waaronder hartkloppingen.
Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.
Chocolade kan verschillende cutane allergische reacties veroorzaken zoals urticaria, eczeem, lokale of algemene jeuk, circumoraal erytheem, morbilliforme, scarlatiniforme erupties en roodheid van de oren. Systemische symptomen zoals ernstige hoofdpijn, rhinorroe, niezen, piepende ademhaling, misselijkheid en krampen kunnen ook voorkomen .
Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Eet en drink die als je last hebt van slijmvorming zo min mogelijk. Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel.
Sommige mensen die allergisch reageren op chocolade, kunnen allergisch zijn voor melkproducten. Een persoon die allergisch is voor melk, kan in de eerste uren na het eten van melkproducten enkele onmiddellijke symptomen ervaren, zoals galbulten, een piepende hoest of misselijkheid .
Vaak zijn die mensen dan gevoelig voor stoffen uit de chocolade(reep) zoals de cacao, melk, lactose, thiamine, sulfieten of histamine. Mensen met een cacao-allergie krijgen van alle producten afkomstig van cacao een allergische reactie.
De belangrijkste symptomen zijn kortademigheid, hoesten, een benauwd gevoel op de borst en een piepend of fluitend geluid als je uitademt. Bij veel mensen zijn de klachten 's nachts of 's ochtends vroeg het ergst. Een astma-aanval kan ook gepaard gaan met allergiesymptomen zoals jeukende ogen of een loopneus.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Volgens de onderzoekers kan het eten van chocolade een kalmerend effect hebben op het hoesten. Onderzoekers van het Imperial College in Londen, toonden eerder aan dat de stof theobromine – een alkaloïde in cacao – beter hoest onderdrukt dan codeïne. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in hoestdranken.
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
De kans is groter dat u een reactie op chocolade krijgt als u er allergisch voor bent of voor de bron ervan, namelijk cacao . Maar ingrediënten in chocoladeproducten, zoals melk, tarwe en noten, kunnen ook een reactie veroorzaken. Mensen met een glutenintolerantie of coeliakie reageren soms op chocolade, met name melkchocolade.
Spanning, stress of angst, benauwdheid door zware verkoudheid of astma en buikpijn zijn veel voorkomende oorzaken. Het kan zijn dat je al heel lang een disfunctionele ademhaling hebt, maar dat de klachten die er bij horen steeds erger worden.
Probeer kortademigheid te verminderen tijdens het eten (pas adviezen van de fysiotherapeut toe). Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen als deze klachten geven. Denk hierbij aan uien, spruiten, koolsoorten, prei, peulvruchten, komkommer, radijs, meloen, koolzuurhoudende dranken en/of bier.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
jeuk of tinteling in de mond- en keelholte (dit wordt ook wel het orale allergie syndroom genoemd); zwelling van de lippen, tong en/of keel; galbulten; maag-darmklachten (misselijkheid, braken, buikpijn, diarree);
Of het nu komt door het consumeren van overmatig cafeïne of alcohol of een gebrek aan water, uitdroging is een veelvoorkomende trigger voor atriumfibrillatie . Cafeïne en alcohol zijn krachtige diuretica, wat betekent dat als iemand niet genoeg extra water drinkt, hij of zij uitgedroogd kan raken, wat kan leiden tot episodes van atriumfibrillatie.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Vooral suiker, bijv snoep en gebak. Veel eten tegelijk leidt ook tot onregelmatige hartslag en evt AF. Ook alcohol kan dat veroorzaken. Soms denk ik ook dat er een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen bestaat maar ik kan de vinger daar nog niet goed opleggen.