Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over.
Lawaai en herrie hebben vaak een negatieve invloed op tinnitus en kunnen de klachten zelfs doen verergeren. Het is altijd verstandig om overmatig lawaai en herrie te vermijden. Het meest effectief: gebruik gehoorbescherming.
Piep in oor na concert of dance event
Soms ervaren mensen ook druk op het oor. Veel mensen kennen wel het verschijnsel dat ze minder goed horen na een bezoek aan een concert of dancing. Soms horen ze dan ook een piep of suizen na een concert of avondje stappen. Vaak trekt dit wel weer weg na een of twee dagen.
Mythe 2: Tinnitus wordt veroorzaakt door harde muziek
“Maar het is niet het hele verhaal. Naast het volume van het geluid is de duur van blootstelling een hele belangrijke factor.” Als je kort aan extreem hard geluid wordt blootgesteld, kan dat je gehoor beschadigen en tot oorsuizen leiden.
Tinnitus kunnen we niet genezen.
Mag / kan ik vliegen met Tinnitus? Dat kan, maar het omgevingslawaai in een vliegtuig kan zeker op langere vliegreizen voor een verergering van tinnitus geven en toenemende vermoeidheid. In de Economy Class kan het geluidsniveau oplopen tot 76 dB.
Door rust en ontspanning vermindert de tinnitus vaak. Nee, er is geen algemene lijst. Tinnitus kan verergeren door allerlei externe omstandigheden, inclusief eten, drinken, roken etc. Dit verschilt van persoon tot persoon.
De naam tinnitus komt van het Latijnse tinnitus aurium, wat 'het rinkelen van de oren' betekent. Nu denk je misschien dat dit een ziekte van de moderne tijd is, maar dat is niet zo. Ludwig van Beethoven, de schilder Goya, Maarten Luther en Vincent van Gogh gekweld te worden door oorsuizen.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Alcohol en tinnitus
Als we alcohol drinken, zetten onze aderen uit. Het gevolg is dat er meer bloed naar onze oren toestroomt, waardoor we ons duizelig voelen en tinnitus kan optreden. Vaak is dit slechts een tijdelijke klacht: de pieptoon trekt vanzelf weg.
Tinnitus is een signaal in de hersenen dat als geluid wordt geïnterpreteerd en gaat niet altijd gepaard met gehoorverlies. In een kleine groep kan het tinnitus-signaal leiden tot een chronische tinnitus handicap.
Wat de oorzaak van tinnitus is, kan zeer divers zijn en verschilt per persoon. Uw KNO-arts zal bij u benoemen wat in uw geval de mogelijke oorzaak is. Tinnitus begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Je hebt het misschien wel eens last van oorsuizen gehad of een lichte doofheid ervaren nadat je een concert hebt bezocht. Dit is te wijten aan tijdelijke schade veroorzaakt door het harde geluid en zal meestal binnen een paar dagen verdwijnen.
Deze haartjes zetten trillingen om in geluid. Blootstelling aan hard geluid kan deze beschadigen of vernietigen. Helaas hebben de haarcellen in het menselijk oor niet het vermogen om zichzelf te regenereren, wat betekent dat deze vorm van gehoorschade in de meeste gevallen permanent is.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Een deel van deze mensen hebben er zoveel last van, dat zij hierdoor psychosociale problemen hebben gekregen. De meeste mensen die tinnitus hebben, hebben uiteindelijk geleerd om zo goed mogelijk om te gaan met dit probleem. Zij kunnen gelukkig weer goed functioneren op hun werk en in hun sociaal leven.
Bij de overgrote meerderheid is het ongemak beperkt of onder controle te krijgen, maar voor een tot twee procent betekent oorsuizen een achteruitgang van de levenskwaliteit. Bij sommigen leidt de aandoening tot slaap- of concentratiestoornissen of depressie.
Tinnitus is geen aandoening op zich, maar een symptoom dat wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem, zoals gehoorverlies. Tinnitus kan om vele redenen optreden; Het kan binnensluipen als gevolg van stress of het gevolg zijn van het verliezen van je gehoor.
Tinnitusgeluiden kunnen constant zijn, maar ze kunnen soms ook (tijdelijk) luider of minder luid en ook even helemaal weg zijn. Ook doet het zich voor dat de tinnitus in één oor wordt waargenomen en dan later in beide oren. Ook geven mensen met tinnitus aan dat er soms een geluid of piep bij komt of juist verdwijnt.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.