Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk: in alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en.
ZWEDEN. Zweden, het eerste land ter wereld waar je binnenkomst zonder een QR code, zonder een test en ook zonder vaccinatiebewijs.
Nederland inreizen
Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer.
Of ouders die hun kinderen niet laten testen op corona. Als je dan ook niet ingeënt én geboosterd bent, heb je geen coronapas. Voorlopig lijken Zweden, Noorwegen, Mexico en El Salvador de enige landen waar je heen kunt reizen zonder CTB. Maar officieel kun je dus niet terug naar Nederland.
Vanaf woensdag 23 maart hoeft u geen mondkapje meer op in en rond het openbaar vervoer. Is het druk? Bescherm uzelf en anderen dan door een mondkapje te dragen. Een mondkapje blijft nog wel verplicht op het vliegveld na de security.
Bij coronaklachten doet u altijd een zelftest. Dit geldt ook voor kinderen. Bij een positieve zelftest hoeft u geen bevestigingstest te doen bij de GGD. Alleen specifieke doelgroepen kunnen zich laten testen bij de GGD.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Een QR-code die bewijst dat je corona hebt gehad, gevaccineerd bent of onlangs een negatieve test hebt gedaan. Het was al verplicht in de horeca en op evenementen, maar vanaf 6 november geldt de regel ook voor amateursportclubs en op terrassen. Waar de code niet nodig is: wegrestaurants.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Groen: U kunt zonder regels de bestemming bezoeken c.q. inreizen. Geel: U kunt met beperkte regels de bestemming bezoeken, denk aan een PCR test binnen 72 uur voor vertrek of een antigeen binnen 24/48 uur voor vertrek. Er wordt geen rekening gehouden met maatregelen als mondkapjes ed.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Bij een positieve testuitslag ben je een aantal dagen besmettelijk, ook als je geen klachten hebt en daarom ga je in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet door op een eigen kamer te blijven. Je hebt dan geen contact met huisgenoten.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkije.
Sinds 1 juni 2022 is geen coronabewijs meer nodig bij het inreizen in Duitsland. Vanaf 1 oktober geldt iemand pas als volledig gevaccineerd na drie corona-vaccinaties.
Reist u naar Spanje vanuit de Europese Unie of de Schengenzone? Dan hoeft u geen Digitaal Corona Certificaat (vaccinatie-, test-, of herstelbewijs) te laten zien.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
Hoe regel ik een coronabewijs voor mijn reis binnen de Europese Unie? (stappenplan QR-code) Wilt u reizen naar een land binnen de Europese Unie/Schengen? Dan heeft u soms een coronabewijs nodig: een vaccinatiebewijs, een bewijs dat u bent hersteld van corona, of een negatieve testuitslag (testbewijs).
Daphnes café is niet de enige horecazaak in Amsterdam die weigert naar de QR-code te vragen. Het café ernaast trekt zich er ook niks van aan, net als een bruine kroeg elders in het centrum.
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.