Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
De eerste mogelijkheid voor grond voor je tuin is dus een mengsel van bemeste tuinaarde en gewone aarde: Je leegt de zak bemeste tuinaarde en mengt dit met de gewone aarde van je tuin. Voilà! Je kunt ook tuinaarde-compost gebruiken voor het ophogen van je tuin, maar ook deze variant moet je mengen met de gewone grond.
Tuinaarde is donkere grond dat gebruikt kan worden als opvul- of aanvulgrond voor uw tuin. Het betreft een mengsel van compost en zand. Andere benamingen voor tuinaarde zijn: tuingrond, grond, aarde of bodemgrond.
Tuinaarde is ideaal om de tuin of de borders op te hogen. Er zitten meteen meststoffen en kalk in waarmee de bodem verbeterd wordt. Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem.
Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Potgrond is een samengesteld mengel van grondstoffen, dat bedoeld is om planten zo goed mogelijk te laten groeien. Er worden plantenvoedingsstoffen voor zo'n 6 tot 8 weken groei aan toegevoegd. Potgrond is daarom duurder dan de andere producten die je bij het tuincentrum in zakken koopt, zoals tuinaarde en compost.
Als je een plantengat wilt opvullen koop dan onbemeste tuinaarde, wil je de huidige grond verbeteren of verrijken koop dan bemeste tuinaarde en gebruik potgrond voor potten en plantenbakken.
De belangrijkste factoren voor een goede lucht- en waterhuishouding is het balans tussen turfstrooisel (witveen) en tuinturf (zwartveen). Witveen geeft potgrond zijn luchtige structuur en werkt als een spons: het neemt water op, geeft dit af aan de wortels en neemt daarna zijn oorspronkelijke volume weer aan.
Bij de meeste kamerplanten die wekelijks of tweewekelijks water krijgen is een mengsel van 30% perliet en 70% algemene potgrond voor kamerplanten een goede keuze. Zo blijft de bodem lekker luchtig en heb je minder kans op wortelrot.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Een goede grond is luchtig, voldoende vochtig en met voedingsstoffen die de planten laten groeien. De volgende factoren zijn hierbij van belang: - De grondsoort. De soort grond (klei, zavel, zand, veen) is belangrijk voor de groei van planten.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Lidl biedt naast de Premium potgrond een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden.
Als je een plant hebt die prima tegen een zuurdere grond kan, kun je veenmos gebruiken om extra vocht in je grond vast te houden. Maar als je plant meer neutrale grond nodig heeft, voegt het toevoegen van Sphagnum mos de watervasthoudende eigenschappen toe die je nodig hebt.
De behoeften van zuurminnende planten
Zuurminnende planten zoals azalea, rododendron, heide (Erica, Calluna), blauwe hortensia, skimmia, camellia, pieris, brem… vragen een luchtige, goed doorlatende en eerder zure grond (pH 4,5-5,5).
Kies voor een potgrond met hoogwaardige grondstoffen
Een juiste potgrond is belangrijk voor het laten aanslaan van je beplanting. Plantenbakken & Zo heeft gekozen voor de potgrond van Culvita. Deze potgrond is voor alle planten en struiken geschikt (behalve voor zuurminnende planten zoals b.v. een rhododendron).
Toch is tuinaarde nog altijd vrij zuur. Sommige planten houden van deze zure omgeving, maar de meeste planten hebben een lagere zuurgraad nodig. Tuinaarde is bovendien een stuk zwaarder dan potgrond en laat daardoor minder lucht en water toe.
Tuinaarde voor de moestuin
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
Om ervoor te zorgen dat je potgrond niet helemaal dichtslibt maar luchtig blijft, voeg je iets toe wat de afwatering bevordert. Idealiter gebruik je daarvoor perliet (dat je vindt in sommige tuincentra of online), maar ook scherp rivierzand of grind maken je potgrondmengsel beter bestand tegen overtollig water.
Verder bevat zo'n moestuinmix geen enge beestjes en ander ongedierte en krijg je nauwelijks vieze vingers. Je opent de zak, vult de bak en kunt aan de slag. Zaaien in (universele) potgrond wordt afgeraden: deze grond is van mindere kwaliteit, vaak te compact en bevat te veel voedingsstoffen voor jonge, tere plantjes.