Het kweken van truffels is lastig, maar toch lukte het Judith Evenaar.Ze heeft als enige in Nederland een truffelgaard, op de oude kwekerij van Landgoed Oranje Nassau's Oord in Wageningen.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
Zes maanden tot een jaar. Zo lang duurt het voordat een truffel volgroeid is. De zwammen kunnen niet gekweekt worden of in ieder geval niet eenvoudig. Er is een heel specifiek klimaat, een kalkrijke bodem en een geschikte boom nodig om de truffel te laten groeien.
Graaf een klein gat en plant het truffelboompje (stekje met mycelium) Houd de plek onkruidvrij, verzorg het boompje en plaats kippengaas. Wekelijks één keer water geven voor extra vochtigheid. Na 3, 5 of zelfs 10 jaar kun je een hond gebruiken om truffels op te sporen.
Na ongeveer drie maanden zijn ze klaar om te worden geoogst en met de mogelijkheid van maximaal 80 gram truffels, kan het bijna niet misgaan.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart.
De truffel is al van oudsher een mysterieus en intrigerend ingrediënt. De truffel groeit namelijk volledig onder de grond, hoogst ongebruikelijk op zichzelf en is van zwarte kleur. Dit is uiterst ongewoon voor een levende plant.
Witte truffel
Dit is één van de duurste truffelsoorten vanwege de schaarsheid en ongeëvenaarde smaak. Daarom worden deze truffels ook wel het witte goud genoemd. Ze zijn vanaf oktober tot en met december verkrijgbaar.
Truffels zijn de knolvormige vruchten van een zwam die groeit op de wortels van bepaalde bomen. Onder de grond dus! Truffels groeien met name op eiken, populieren, beuken en hazelaars, ze laten zich niet goed kweken of telen. Truffel is dus echt een product uit de wilde natuur.
Witte en zwarte truffels komen in de natuur voor en zijn volledig wild. Voornamelijk in Italië groeien de truffels volledig ondergronds in het wortelstelsel van de kastanje-, eiken-, hazelnoot- en andere bomen.
Truffels zien er knobbelig uit en zijn eigenlijk de bron van een paddestoel. Ze groeien onder de grond en uiteindelijk komen er boven de grond paddestoelen uit voort. Ze bevatten dezelfde werkzame stoffen.
Waar kan ik online truffels verkopen? Je kunt je truffels rechtstreeks aan je klanten verkopen via je Shopify-website, of je nu truffelpaddenstoelen of chocoladetruffels verkoopt.
Fredo is een Lagotto romagnolo, een hondenras uit de streek Romagna in Italië. Het is een klein vrolijk beestje met een zeer goed getrainde neus voor truffels onder de grond.
Truffels zoeken in het wild
Helaas zijn ze wel lastig te vinden omdat ze onder de grond groeien. Daarom worden er honden of varkens gebruikt om de truffels te vinden. Bij varkens worden over het algemeen alleen vrouwelijke varkens gebruikt. Dit komt omdat de geur van truffels lijkt op de geur van mannelijke varkens.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
Er zijn twee manieren om aan truffels te komen: door ze in het wild te gaan zoeken of door ze te kweken. Omdat truffels onder de grond groeien en niet voorspelbaar is waar de truffel groeit, kunnen mensen ze moeilijk vinden. Er worden daarom andere dieren met een beter reukvermogen gebruikt om de truffels te vinden.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
Verwerk je truffel in sauzen, pasta, risotto of schaaf ze over gerechten. De smaak van de zwarte truffel komt het beste tot zijn recht als hij verwarmd is en een tijdje heeft getrokken. Witte truffels hoeven niet verwarmd te worden. Ze hebben van nature een krachtige smaak en koken tast de smaak alleen maar aan.
De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Hij verwierf een reuzentruffel uit de Italiaanse regio Toscane van 900 gram. De tweede truffel woog ongeveer 400 gram.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
De eenvoudigste manier is om elke truffel afzonderlijk in een vel keukenpapier te rollen en in een houten wijnkistje te leggen en zo in de koelkast te stockeren. De ideale temperatuur is 4°C. In het kistje zullen de truffels nog kunnen ademen. Het is belangrijk om het keukenpapier elke dag te verversen.