De afspraken kunnen alleen worden veranderd door een aanvullende of wijzigingsovereenkomst of door tussenkomst van de rechter. In een echtscheidingsconvenant staan afspraken over bijvoorbeeld wonen, bezit, kinderen en financiële zaken. In het convenant staat vaak dat afspraken niet kunnen worden ontbonden.
Zijn de afspraken in een convenant bindend? Zodra u beiden een handtekening hebt gezet, zijn de afspraken in het scheidingsconvenant bindend. Het is echter aan te bevelen om in dat geval een scheidingsadvocaat te vragen het convenant bij de rechtbank in te dienen, samen met het verzoek tot echtscheiding.
Als het gaat om financiële afspraken uit het echtscheidingsconvenant, zoals het niet betalen van alimentatie of het niet nakomen van andere betalingsverplichtingen die in het convenant zijn vastgelegd, dan zul je je tot een deurwaarder of incassobureau moeten wenden.
Uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat de woorden “te allen tijde” aldus moeten worden begrepen dat – voor zover de wet niet anders bepaald – een vordering tot verdeling niet onderhevig is aan verjaring. Artikel 3:306 BW bepaalt dat een rechtsvordering na ommekomst van twintig jaren verjaart.
Mocht je advocaat je dossier met echtscheidingsconvenant niet meer hebben, dan kun je het echtscheidingsconvenant gratis opvragen bij de rechtbank. Op rechtspraak.nl kun je de rechtbanken en instructies vinden voor het opvragen van het convenant.
Het convenant
Als je gaat scheiden, kunnen jullie in overleg afspraken maken en deze opnemen in een convenant. Als dit convenant door jullie beiden is ondertekend, dan is deze rechtsgeldig. In de meeste gevallen wordt een convenant ook naar de rechter gestuurd. Deze zet dan een stempel op het convenant voor akkoord.
De afspraken kunnen alleen worden veranderd door een aanvullende of wijzigingsovereenkomst of door tussenkomst van de rechter. In een echtscheidingsconvenant staan afspraken over bijvoorbeeld wonen, bezit, kinderen en financiële zaken. In het convenant staat vaak dat afspraken niet kunnen worden ontbonden.
Indien 1 partij geen akte van berusting tekent dan kan de andere partij na drie maanden zelf de beschikking van de rechtbank inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Hiervoor is de originele beschikking van de rechtbank nodig, de eigen originele akte van berusting en een akte van appèl.
In een echtscheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst) maakt u bij uw scheiding afspraken met uw ex-partner. Bijvoorbeeld over alimentatie en de kinderen. Voor afspraken over de kinderen maakt u een ouderschapsplan.
Gaat uw ex-partner akkoord met minder alimentatie? Dan kunt u samen nieuwe afspraken maken. Of een nieuwe berekening laten maken door het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage). Schrijf de nieuwe afspraken op in een ouderschapsplan of een andere overeenkomst.
Laat de andere partij dan via een aangetekende brief weten dat hij 'in gebreke' is. Dit betekent dat hij zich niet houdt aan de overeenkomst. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. U geeft de andere partij dan een laatste kans om de afspraken na te komen.
Als in de echtscheidingsstukken is vastgelegd dat de ex moet meewerken aan de verkoop, dan kunt u in kort geding nakoming vorderen in combinatie met een boete van bijvoorbeeld €500,- per dag dat de medewerking geweigerd wordt. Deze maatregel blijkt zeer effectief en is zeer lucratief als de ander blijft weigeren.
Is een echtscheidingsconvenant verplicht? Als je ex partner en jij uit elkaar gaan, is het opstellen van een echtscheidingsconvenant niet verplicht. Als je gaat scheiden kunt je er ook voor kiezen om samen zelf afspraken te maken. Deze moet je dan zelf vastleggen in een document.
De scheiding van tafel en bed kan eenvoudig weer ongedaan worden gemaakt, door gezamenlijk de rechtbank te verzoeken en daarvan aantekening in het huwelijksgoederenregister te maken.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Partnerpensioen uitruilen
Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.
Een convenant is een afspraak van de overheid met een of meer partijen gericht op het realiseren van bepaalde (beleids-) doelstellingen. In een convenant worden schriftelijke afspraken over het leveren van prestaties vastgelegd.
Een scheidingsconvenant is niks anders dan een overeenkomst tussen jullie beiden met daarin de vastgelegde afspraken over wonen, geld en spullen – wie krijgt de auto, wie de hoekbank, wie het Wedgwood? Wie blijft in het huis wonen, of verkopen jullie het helemaal? Wie betaalt aan wie partneralimentatie?
Hypotheek na scheiding: echtscheidingsconvenant
Het complete echtscheidingsconvenant lever je ook in wanneer je een hypotheek aanvraagt. Dit convenant is een overeenkomst waarin alle afspraken rondom de scheiding staan. In deze overeenkomst staat ook alles wat over de partneralimentatie en kinderalimentatie gaat.
Na de uitspraak van het vonnis echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT) zal de echtscheiding krachtens artikel 1304, 3e lid Ger. W. pas uitwerking hebben nadat het vonnis in kracht van gewijsde treedt. Het vonnis treedt (behalve wanneer men in hoger beroep gaat) in kracht van gewijsde één maand na de uitspraak.
Hoe lang duurt een akte van berusting? De beschikking zal, als deze wordt ontvangen samen met de getekende akte van berusting, door de ambtenaar worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Al met al duurt dit ongeveer een week nadat de advocaat de getekende akte van berusting heeft ontvangen.
Hebben jullie echter ruzie en zijn jullie het op veel fronten niet met elkaar eens, dan kan een scheiding veel langer duren en uitlopen tot een paar jaar. Gelukkig zijn dit uitzonderlijke gevallen. Gemiddeld duurt een scheiding zo'n drie tot vier maanden.
Je mag tijdens de scheiding afzien van partneralimentatie. Maak hierover duidelijke en heldere afspraken en leg deze vast in het echtscheidingsconvenant. Je mag ook een ander bedrag dan de officiële partneralimentatieberekening nemen. Maak ook in dat geval duidelijke en heldere afspraken.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Is de pensioenuitvoerder niet of te laat op de hoogte gebracht? Dan zal de pensioenuitvoerder het volledige pensioen aan de ex-partner uitbetalen, die het pensioen heeft opgebouwd. Die ex-partner moet vervolgens zelf 50% van het pensioen doorbetalen aan de ander.