Ze zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen en helpen om obstipatie te voorkomen. Je moet er echter niet te veel van eten, want peulvruchten kunnen winderigheid bevorderen. Als je al last hebt van je darmen is het dan ook belangrijk om er niet te veel van te eten.
Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, kunnen je darmen en nieren beschadigd raken. Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Niet alle lectines zijn gevaarlijk en de hoeveelheid kan ook verschillen per peulvrucht.
De meest voorkomende bijwerkingen van het eten van bonen zijn gas en darmklachten . Deze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen onaangenaam en zelfs pijnlijk zijn voor sommige mensen. Wanneer iemand bonen aan zijn dieet toevoegt, moet hij de hoeveelheid geleidelijk verhogen om zijn darmen de tijd te geven om zich aan te passen.
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Mensen die veel bonen eten blijken een lager risico te hebben op diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker. Bonen helpen het cholesterol te verlagen, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en zijn goed voor je microbioom. Bovendien helpen bonen om trek te verminderen en af te vallen.
Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf
We adviseren om minimaal 1 portie peulvruchten per week te eten, of 2 porties als je geen vlees eet. Kijk bij de Schijf van Vijf voor jou wat jij elke dag nodig hebt uit elk vak.
Wij raden aan
De combinatie van rijst en bonen geeft je nog meer eiwitten en vezels, evenals andere belangrijke vitaminen en mineralen, zoals foliumzuur. Hoewel het waarschijnlijk geen kwaad kan om elke dag rijst en bonen te eten , is het het beste om een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen in je dieet op te nemen voor volledige voeding.
Sommige mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen bonen (en dan met name de oligosachariden) helemaal niet verdragen. Ze veroorzaken namelijk buikpijn, diarree en/of constipatie, vaak met een opgeblazen gevoel en overmatige gasvorming.
Groenten als aubergines, asperges, aardappelen, sperziebonen en peulvruchten bevatten hele kleine hoeveelheden giftige stofjes als ze rauw zijn. Als je te veel van deze gifstoffen binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts of diarree krijgen.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
Lectinen: waarom bonen een slechte naam hebben
Lectines zijn een proteïne, specifieker hemagglutinine, die zich aan koolhydraten binden . Wanneer ze zich aan koolhydraten binden, worden ze moeilijker te verteren. Hemagglutinine kan er ook voor zorgen dat rode bloedcellen samenklonteren.
Gebakken bonen kunnen deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, maar het is het beste om ze te eten naast voedingsmiddelen zoals groenten, eieren en langzaam vrijkomende koolhydraten om een goede balans van voedingsstoffen te garanderen met niet te veel zout of suiker. Kies indien mogelijk de variant met minder zout of maak je eigen variant.
Gelukkig zijn peulvruchten uit blik even voedzaam: ze zijn even rijk aan vezels en plantaardige eiwitten. Hou wel in gedachten dat geconserveerde peulvruchten al gaar zijn. Voeg ze dus steeds pas op het einde van het kookproces toe, enkel opwarmen is voldoende.
Wat betekent "regelmatige consumptie van bonen"? De huidige Amerikaanse Dietary Guidelines raden aan om ongeveer 1-3 kopjes peulvruchten te eten, zoals pinto-, kidney- of zwarte bonen, per week. Door ongeveer ½ kopje bonen te eten op de meeste dagen , kunt u profiteren van hun vele voordelen.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Hoe u ze ook eet, u kunt er niet te veel sperziebonen in uw dieet krijgen . "Geniet ervan gekookt en ongekookt," adviseert Weisenberger; die aanbeveelt om ze in een aantal gerechten en bijgerechten op te nemen, variërend van sperziebonenschotel tot geroosterde, gebakken, gekruide, gestoomde en gegrilde varianten.
Toch eten veel Nederlanders er nog te weinig van. De gemiddelde Nederlander eet slechts 7 gram peulvruchten per dag. Het voedingscentrum raad minimaal 100 gram peulvruchten per week aan. De richtlijn voor een optimale gezondheid is eerder 100 tot 150 gram peulvruchten per dag (voor niet vegans).
Mensen die veel groente (en fruit) eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker.
Lectine is een proteïne die in veel soorten bonen voorkomt, maar het is het meest geconcentreerd in kidneybonen. Het innemen van hoge doses lectine kan diarree, misselijkheid en braken veroorzaken . Lectine in kidneybonen is zo geconcentreerd dat sommige mensen ziek kunnen worden na het eten van slechts vier of vijf bonen.
Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen. Bonen worden bij het inblikken meestal gekookt in een zoutwateroplossing om ze langer houdbaar te maken en de smaak en textuur te verbeteren. Als je de bonen afspoelt met water, spoel je een deel van het zout weg.
Laat angst voor winderigheid u niet beroven van de vele voordelen van bonen wanneer ze worden geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieet. Regelmatig genieten van bonen verhoogt de tolerantie van uw lichaam en kan darmgas verminderen .
Als je veel rijst en bonen eet, kun je gemakkelijk magere eiwitten binnenkrijgen. Meer eiwitten eten kan je helpen spiermassa op te bouwen en een gezond gewicht te behouden . Deze bijgerechten zijn een perfecte keuze als je op zoek bent naar een gezonde bron van eiwitten zonder verzadigde vetten of dierlijke producten!
Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom geldt het advies om elke week peulvruchten te eten.
Rijst is voedzaam, maar het is ook calorierijk. Overmatige inname kan extra calorieën toevoegen en mogelijk bijdragen aan gewichtstoename. Combineer rijst liever met andere gezonde voeding, zoals groenten, fruit, peulvruchten, eieren, kip, noten en zaden. Het Voedingscentrum hanteert een portie van 75 gram per persoon.