Volgens de aloude traditie is de 'eerst bouwende' verplicht een scheidingsmuur te bouwen op de grens. In de traditionele bouwvoorschriften wordt een muur met een dikte van 30 cm voorgeschreven. Als 'eerste bouwer' mag je een nieuwe buurman niet beletten gebruik te maken van de gemeenschappelijke muur.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
De minimale dikte van de muur
Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed.
Wanneer een scheidsmuur, hek of heg precies in de lengterichting op de grens tussen twee erven staat of voor het geval twee gebouwen, die aan verschillende eigenaars toebehoren, dezelfde scheidsmuur gemeen hebben is er sprake van een mandelige muur.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Een gemene muur is een muur die op de grens staat tussen twee eigendommen en aan beide eigenaars toebehoort in mede-eigendom. Beide eigenaars zijn dus samen eigenaar van de hele muur.
Want een steen is ongeveer twee keer zo lang (210 mm) dan dat hij breed (100 mm) is. Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren.
De minimale dikte van de woningscheidende wanden wordt bepaald door de benodigde geluidsisolatie en bedraagt 250 mm. De dikte van de eindwanden is ook afhankelijk van de belasting tijdens de bouwfase. Deze dikte varieert van 120 mm tot 180 mm. Voor de stabiliteit is wapening in de wanden meestal niet noodzakelijk.
Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur. Ga je een dragende muur zetten, gebruik dan bijvoorbeeld kalkzandsteen. Voor een niet-dragende muur pak je Ytong blokken of metal stud. Tevens maak je een scheidingswand met behulp van constructiehout en gipsplaten.
Daarvoor moet je eerst nagaan wat voor soort muur er tussen jou en de buren zit. In veel jaren '30 woningen zijn de muren enkelsteens. In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame.
Meestal wordt bij metselwerk gebruik gemaakt van bakstenen in het Waalformaat. Dat is de welbekende baksteen van 21 x 10 x 5 centimeter. Het meeste metselwerk is halfsteens waarbij de stenen in de lengterichting op elkaar worden gemetseld en het eindresultaat een muur is van 10 cm dikte.
De materialen die meestal in dragende muren gebruikt worden zijn: beton, cementblokken, keramische baksteen of thermokleisblokken. Al deze muren hebben doorgaans een grotere dikte dan die scheidingswanden in huizen. Gipswanden zijn meestal niet dragende en hebben vaak een dikte van ongeveer 10 cm.
Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca. 210 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur (dus zonder spouw) en als muur tussen woningen.
Het is niet voor niets dat spouwmuurisolatie de kortste terugverdientijd heeft van alle isolatiemaatregelen. Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar. Voor het na isoleren van de spouwmuur is dezelfde subsidie beschikbaar als voor het isoleren van een lege spouwmuur.
Een halfsteensmuur is een muur die de dikte heeft van de kop, de breedte van een steen, d.w.z. ca. 110 mm, ongeveer de halve lengte van de steen. Iets anders is halfsteensverband: een muur waarbij de bakstenen steeds een halve steen verspringen.
Als er herstellingen of onderhoudswerken moeten gebeuren aan een gemene muur, dan moeten beide buren de kosten daarvan delen. Hoeveel elk moet betalen hangt af van zijn of haar aandeel in de muur. Meestal neemt elk van de buren de helft van de kosten op zich.
Artikel 662 BW voorziet daarenboven in de volgende voorschriften: “Geen nabuur mag in de gemene muur een holte maken of daartegen een werk aanbrengen of doen steunen, zonder toestemming van de andere nabuur of, indien deze weigert, zonder door deskundigen de middelen te hebben doen bepalen die nodig zijn om te ...
Afwerking gemene muur
Dat de eerstkomende zijn kant voldoende gaat afwerken met de nodige isolatie is logisch, maar ook voor de andere kant – de blinde muur - moet hij goed zorg dragen. In principe bepaalt hij de afwerking zelf en mag hij de muur dus vrij laten, maar dat is volledig af te raden.