Afgedekt en niet-opgeklopt kan de ganache wel 1 – 2 weken in de koelkast bewaard worden. Ganache kun je niet invriezen.
Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen.
Je kan de taart ook invriezen. Doe de taart [of een deel ervan] in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. De taart blijft ongeveer 3 maanden goed. Ook gedecoreerde taarten met fondant kun je prima bewaren in de koelkast en invriezen.
Voor gebruik de ganache iets laten afkoelen. Je kunt de chocoladeganache na het maken direct gebruiken of helemaal laten afkoelen en bewaren in de koelkast voor zeker een week! Voor gebruik alleen even uitscheppen wat je wilt gebruiken en in een klein steelpannetje even iets opwarmen tot de saus weer vloeibaar is.
Botercrème is ook prima in te vriezen. Je kunt het hier in een afgesloten bakje tot wel 3 maanden bewaren. Haal een dag voor gebruik het bakje uit de vriezer en laat dit in de koelkast ontdooien.
Wil je de chocoladeganache wat langer bewaren, bewaar hem dan afgedekt in de koelkast. Je kunt de ganache op deze manier 1 a 2 weken bewaren. Verwerkt in een taart of koekjes is de bewaartijd enkele dagen tot 1 week.
Het is mogelijk dat de ganache niet indikt, hoe lang je hem ook in de koelkast laat staan. Als dat het geval is, moet je hem opnieuw verwarmen en meer chocolade toevoegen om hem een dikkere consistentie te geven.
Afgedekt en niet-opgeklopt kan de ganache wel 1 – 2 weken in de koelkast bewaard worden. Ganache kun je niet invriezen.
Mocht je mengsel schiften en scheidt het vet zich van de chocolade? Geen nood. De handregel bij schiften is dat je bij een warm mengsel er koud vocht door mengt, en bij een koud mengsel warm vocht.
Botercrème is in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Wil je de botercrème later weer gebruiken voor een taart of cupcakes? Haal deze dan een dag van tevoren uit de vriezer en laat het bakje in de koelkast ontdooien. Baksels met botercrème bewaar je idealiter op een koele plek.
De cakes of biscuits kun je al ruim van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Doe dit maximaal 2-3 maanden van tevoren. Ook een botercrème kun je nu al maken en invriezen. Hou er rekening mee dat deze wel een tijdje nodig heeft om te ontdooien en dat je misschien nog wel even moet opkloppen in verband met schiften.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Ik zelf zou het niet aanraden om een verse slagroomtaart in te vriezen. De slagroom droogt uit in de vriezer en je taart wordt er niet lekkerder van. Slagroomtaarten kun je dus het best in de koelkast bewaren, maar eet deze wel binnen 2-3 dagen op.
Slagroomtaart invriezen is mogelijk, maar de smaak en textuur zullen veranderen. Als slagroomtaart goed verpakt de vriezer in gaat, dan is de taart ongeveer 1 maand houdbaar. Indien je de slagroomtaart op korte termijn wilt consumeren, dan is het beter om de taart in de koelkast te bewaren.
Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak. Ingevroren blijft de taart zo'n 3 maanden goed. Ook taartbodems, kun je op deze manier goed conserveren.
Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het over de taart giet. Houd wel in de gaten dat hij voldoende vloeibaar blijft. Je kunt ganache ook opkloppen tot een stevige vulling. Zet de kom in de koelkast, maar controleer wel af en toe en roer de ganache door.
Ganache is ook een perfecte ondergrond voor het bekleden van taarten met fondant of marsepein. Doordat er bijna geen vocht in en iets harder/steviger is dan botercrème, kun je er gemakkelijk scherpe randen mee aanbrengen. Het bekleden met fondant wordt dan een fluitje van een cent!
Botercréme is van boter, melk en poedersuiker dat gebruik je om de taart mee af te smeren om er dan fondant of marsepein omheen te kunnen doen. Je kan het ook tussen je taart doen met of zonder smaakje. Ganache is van chocolade en slagroom en om over de taart te smeren.
– Als u een taart in de vriezer bewaart, deze minimaal 4 uur van te voren eruit halen en langzaam laten ontdooien in de koelkast. Wilt u de taart sneller serveren, snij de taart dan alvast in punten en zet deze uit elkaar. Een taartpunt heeft ongeveer 1 uur nodig om te ontdooien.
Conclusie. Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Handig: Bewaren
Deze hazelnootschuimtaart kun je prima bewaren. Een paar dagen goed afgedekt in de koelkast of enkele maanden in de vriezer. Zorg echt dat hij goed afgedekt is, want in een koelkast zit altijd veel vocht in de lucht.
Kun je ganache kleuren? Jazeker!! Dat kan met alle gel kleurstoffen. Omdat er slagroom toegevoegd is, is het geen chocola meer en kun je het met Wilton, Progel en FunColours gewoon kleuren.
Ganache is een zachte chocolade botercrème. De lopende crème kan je ook gebruiken als topping voor taarten of cakes. Als je het laat opstijven in de koelkast, kan je het gebruiken als vulling voor chocoladetruffels.
Wanneer ik zelf een taart decoreer, gebruik ik altijd een 1:1 botercrème voor het afsmeren. Dit houdt in de de verhouding ongezouten roomboter en poedersuiker gelijk zijn. Deze twee ingrediënten klop je in een paar minuten romig, waarna je er met gemak een taart mee kunt afsmeren.