Vooral lichaamsbeweging helpt goed.Doe bijvoorbeeld een korte workout of ga een stukje wandelen. Grote kans dat je trek in zoetigheid daarna voorbij is. Ongezonde zoetigheid weerstaan, wordt een stuk makkelijker als je ook gezonde alternatieven hebt liggen.
Jouw drang naar zoet na de maaltijd kan betekenen dat je een schommelende bloedsuikerspiegel hebt. Als je niet de juiste macronutriënten en veel snelle koolhydraten (uit bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen of pasta) eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens snel na de maaltijd weer te dalen.
Te weinig eten
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker. Vervang vruchtensap door een stuk fruit.
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.
Wanneer je iets met veel snelle koolhydraten eet, piekt de hoeveelheid glucose in je bloed enorm. Die piek wordt gevolgd door een diep dal, waarin je lichaam een signaal krijgt dat er snel nieuwe suikers nodig zijn. En voilà, je krijgt opnieuw trek.
Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium. Heb je erge trek in chocola (en bijvoorbeeld ook geregeld last van spiersamentrekkingen)? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan. In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Volgens experts kunnen cravings naar koolhydraatrijk voedsel betekenen dat je niet voldoende eet. Het kan ook dat je maaltijden niet genoeg andere macronutriënten (oftewel, gezonde eiwitten en vetten) en vezels bevatten om je suikerspiegel in balans te houden.
Want zoet/suiker geeft snel energie. Het feit dat je zin hebt in zoet, zegt eigenlijk dat je spijsvertering wat verzwakt is. Door dan juist suikers te pakken, verzwak je je spijsvertering verder. Als je toegeeft aan je trek in zoetigheid, kun je door de snelle suikers weer een dip verwachten.
Als je suiker binnenkrijgt komt het stofje dopamine vrij in je hersenen. Dat zorgt voor een lekker gevoel. Je wil daarom vaak nog meer suiker nemen. Veel mensen denken daardoor dat suiker verslavend is, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Toch is aan te raden om na het eten niet meteen op de bank te ploffen, want juist als je teveel gegeten hebt kom je sneller van het volle gevoel af door rustig te bewegen. Als we eten gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog en door te wandelen na het eten breng je deze juist weer in balans.
Je hersenen laten je lichaam geloven dat suiker je tijdelijk een lekkerder gevoel geeft. Natuurlijk wil je dit gevoel ervaren maar het is helaas maar tijdelijk. Bovendien is het zo als je je verdrietig of down voelt, het hormoon serotonine gehalte in je lichaam laag is.
Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7000 kcal. Dat betekent dat je per week een halve kilo vet kwijt kunt raken. Een snelle rekensom leert ons dat 20 kilo afvallen op die manier ongeveer 40 weken duurt.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.