Omrekenen: min een kwart. In de basis komt het hier op neer: neem een kwart een minder honing dan er in het recept aan suiker vermeld staat. Zo voorkom je dat het te zoet wordt. Ook kun je eventueel iets minder water gebruiken omdat honing tot ongeveer 19% bestaat uit water.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Honing en andere vloeibare zoetstoffen
Je kan natuurlijk gewoon de suiker vervangen door honing, agave siroop, dadelsiroop en rijstsiroop; dan doe je ongeveer 100ml honing per 100g suiker, maar moet je wel de hoeveelheid vocht in het recept aanpassen.
Honing in plaats van suiker
Omdat honing voor 80% uit natuurlijke suikers bestaat, is honing echt een natuurlijke zoetstof. Je kunt honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. In sommige recepten moet je er wel rekening mee houden dat honing vocht bevat. Het bestaat voor ongeveer 17% uit water.
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
- Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie. Daarnaast biedt honing ook verlichting bij maag- en darmontstekingen.
Als we nu gaan kijken naar de samenstelling van honing, zien we dat dit bestaat uit 38% fructose, 31% glucose, 10% andere suikers en 17% water. Dit betekent dat honing voornamelijk monosachariden of 'snelle koolhydraten' bevat.
Los van de smaak zijn er twee belangrijke verschillen tussen honing en suiker. Ten eerste is honing zoeter. Een tweede aandachtspunt is de vloeibaarheid. Bij broodachtige recepten waar weinig suiker inzit (tot 50 gram) kun je de suiker nog wel 1 op 1 vervangen door honing.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie! Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen.
Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum. Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en door de antibacteriele stoffen die de bijen er aan toevoegen. Dit kunnen enzymen zijn om de suikers af te breken, maar ook proteïnen die een functie in het afweersysteem van bijen vervullen.
De honingbij komt algemeen voor in grote aantallen. De honingbij wordt gewaardeerd vanwege de rol als bestuiver van vele plantensoorten, waaronder fruitbomen. Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis.
Thee gemaakt met honing en kaneelpoeder, indien regelmatig ingenomen, gaat de aftakeling van het ouder worden tegen. Neem vier eetlepels honing, een eetlepel kaneelpoeder en drie kopjes warm water en maar er thee van.
Honing heeft een geneeskrachtige werking door de enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen die erin zitten. Daarnaast zitten er probiotica in. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor de darmen. Je kunt de honing zowel inwendig als uitwendig bij huidklachten gebruiken.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Het zit zo: honing levert wel wat voedingsstoffen aan ons lichaam, waaronder ijzer en vitamine C. De hoeveelheden zijn echter klein, minder dan 1 procent van wat je op een dag nodig hebt.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.