Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziplock zakje of plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt de spinazie na ontdooien weer voor de tweede keer opwarmen.
De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam. Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen.
Wanneer je diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen stilgelegen bacteriën de kans om zich weer te ontwikkelen. Als je het dus daarna opnieuw invriest, zijn er al meer bacteriën aanwezig dan toen het de eerste keer werd ontdooid. Daarom is het advies om spinazie opnieuw invriezen niet vaker dan één keer te doen.
Dus, mag ik het opnieuw opwarmen? Ja, dat mag. Wel zijn er 'richtlijnen' waarbinnen je spinazie het beste kunt bewaren. Koel de spinazie na de eerste opwarmbeurt zo snel mogelijk in de koelkast.
Is spinazie invriezen gevaarlijk? Volgens het voedingscentrum kun je ingevroren spinazie ontdooien, maar moet je bepaalde stappen in het bereidingsproces goed doorlopen. Zo is de spinazie kwetsbaar na het opwarmen en moet het bladgewas zo snel mogelijk afkoelen.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Wanneer je diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen stilgelegen bacteriën de kans om zich weer te ontwikkelen. Als je het dus daarna opnieuw invriest, zijn er al meer bacteriën aanwezig dan toen het de eerste keer werd ontdooid.
Spinazie bereiden & bewaren
Dan kun je spinazie 2 dagen in de koelkast bewaren. Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig. Wilt u het ontdooide product opnieuw invriezen? Dan zullen de bacteriën zich dan ook versneld ontwikkelen. Bovendien is opnieuw invriezen nefast voor de smaak en de textuur van het product.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Je kunt, mocht je veel over houden, pastagerechten met spinazie ook invriezen. Mocht je veel spinazie tegelijkertijd willen kopen, dan kun je deze ook vrij simpel invriezen. Even kort blancheren, en portiegewijs in een diepvriesdoos of diepvrieszak doen.
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Het ontdooien van diepvriesspinazie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Je kunt diepvriesspinazie ook opwarmen met behulp van de magnetron, al zal dit veel minder lekker smaken. Plaats de bevroren spinazie in een kom en verwarm deze op een lage stand. Roer de spinazie na een aantal minuten door.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Bietjes, broccoli, andijvie en spinazie kun je prima verwarmen. Maar als je ze vervolgens niet snel afkoelt, zorgen bacteriën ervoor dat nitraat wordt omgezet in nitriet, een stofje dat de vorming van kankerverwekkende stoffen kan beïnvloeden.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren. Verder wordt het nuttigen van tweemaal opgewarmde spinazie afgeraden voor mensen met een zwakke gezondheid, zwangere vrouwen of baby's onder de 6 maanden.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.