Mensen met fibromyalgie hebben symptomen die lijken op reumaklachten. Fibromyalgie wordt dan ook wel weke delen reuma genoemd.
Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd, gaat gepaard met chronische pijn in spieren en bindweefsel. Opmerkelijk is dat - ondanks de pijn - bij fibromyalgie geen afwijkingen gevonden worden in de spieren en het bindweefsel. Dat maakt een goede diagnose erg ingewikkeld.
Hoewel de aandoeningen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende ziektebeelden. Fibromyalgie wordt echter ook wel 'weke delen reuma' genoemd en kan daarmee worden gezien als een vorm van reuma.
Wat kan worden verward met fibromyalgie? Verschillende reumatische aandoeningen kunnen fibromyalgie nabootsen. Deze omvatten sero-negatieve reumatische artritis, ankylosing spondylitis, ziekte van Lyme, polymyalgia reuma en lupus. Zij hebben symptomen van wijdverspreide pijn samen met gezamenlijke betrokkenheid.
Fibromyalgie is een aandoening waarbij u last heeft van chronische pijn in de weke delen. Dat zijn spieren en bindweefsel.
De klachten kunnen verder verschillen van persoon tot persoon en zijn niet bij iedereen even ernstig. Fibromyalgie is geen ontsteking. Ook raakt het lichaam niet fysiek beschadigd door de aandoening. Wel kan de lichamelijke conditie, als gevolg van de ziekte, achteruit gaan.
Lichaamsbeweging kan goed helpen bij fibromyalgie. Maak in ieder geval elke dag een wandeling. Bewegen geeft in het begin meer spier- en gewrichtsklachten. Neem daarom een warme douche of warm bad nadat u actief bent geweest.
Vroeger zocht men de oorzaak voor fibromyalgie in de spieren zelf, maar die benadering leverde weinig anders op dan de conclusie dat patiënten met ernstige spierpijnen hun spieren te weinig gebruiken. In de loop der jaren was wel duidelijk geworden dat de ziekte iets te maken heeft met (chronische) stress.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Diagnose bij fibromyalgie
Chronische vermoeidheid, pijn en stijfheid, de meest voorkomende klachten bij fibromyalgie, komen ook vaak voor bij andere aandoeningen. Er zijn geen laboratoriumtests of bloedonderzoeken om fibromyalgie vast te stellen. Ook röntgenfoto's laten niets zien.
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.
Als u meer dan 35% achteruitgaat in inkomen, bent u arbeidsongeschikt. De Wereldgezondheidsorganisatie erkent fibromyalgie als ziekte. De Nederlandse overheid neemt dit echter niet over. Mensen met fibromyalgie voelen zich vaak niet serieus genomen door het UWV.
Het UWV geeft aan dat patiënten met fibromyalgie in principe gewoon mogen en kunnen werken. Sommige patiënten ervaren echter zoveel pijn dat dit niet altijd lukt. Ook voelen mensen zich onbegrepen door deze uitspraak van het UWV. Het is een lastige situatie aangezien je pijn niet kunt meten.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente.
Sporten die minder belasting geven aan de spieren en de gewrichten zijn zwemmen en aquagym. Sporten die ontspannen, zoals yoga en Tai Chi, kunnen ook bevorderlijk zijn. Als sporten nog een drempel te ver is, kun je er ook voor kiezen om actiever te gaan leven als je dat nog niet deed.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden. Omdat de diagnose zich meestal openbaart tussen de 25 en 45 jaar gaan er geluiden rond dat het risico op ontstaan van fibromyalgie toeneemt met de leeftijd.
Fibromyalgie doet in principe niks met je afweer, je behoort niet tot een externe risicogroep. Je hebt dus geen verhoogde kans. Met een auto-immuunziekte heb je wel een verhoogde kans en behoor je tot een risicogroep. Veel mensen geloven dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is.
Pijnstillers. Als je veel last van pijn hebt, kun je pijnstillers zoals paracetamol gaan gebruiken. Neem de pijnstillers op een vast tijdstip in om te voorkomen dat de pijn terugkomt. Pijnstillers nemen de pijn niet altijd weg maar maken de pijn wel dragelijker.
Zoals je gewend was om je te ontspannen voordat je fibromyalgie kreeg, kan nu te vermoeiend zijn. Toch zijn er veel verschillende manieren om je te ontspannen, van wandelen tot een sportwedstrijd op tv kijken zonder geluid. Beweeg. Als je regelmatig beweegt, voel je je beter.
Somatoforme stoornissen en fibromyalgie zijn volgens de auteurs psychosomatische aandoeningen met een 'betwiste status'. Onderzoek toont dat het hebben van een niet erkende of betwiste psychosomatische aandoening stressvol kan zijn door de identiteitscrisis die het creëert en door het stigmatiseringsproces.