In de diapauze daalt de activiteit van de stofwisseling en wordt de mug bestand tegen extreme omgevingsfactoren, oftewel kou. Het bijzondere van de mug is dat deze in elke levensfase: als eitje, larve én als volwassen mug in de diapauze kan overwinteren.
De meeste muggen gaan 's winters in winterslaap, dus veel zul je er niet tegenkomen. Muggen verstoppen zich tijdens de koude maanden in de kleine gaatjes van onze huizen. Omdat een mug koudbloedig is, moet hij zichzelf warm houden. In de lente worden de muggen weer actief en gaan ze op zoek naar vers bloed.
Geen goed vooruitzicht voor de mug
“Als het slechts een paar graden is, functioneren de organen van de muggen niet meer en overlijden zij”, legt Garry Bakker uit. Helemaal afgelopen is het zodra er een laagje ijs op de sloten komt te liggen, waarin de muggen hun eitjes leggen.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Muggen buiten de slaapkamer houden
' is het beste antwoord 'ze buiten de deur houden'. Zolang de muggen niet binnen zijn is het ook niet nodig om die te vangen, verjagen of bestrijden. Wat er goed helpt tegen muggen is dus een hor voor ramen en deuren, zodat ze niet zomaar naar binnen kunnen vliegen.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
Muggen drinken ons bloed om praktische redenen
Muggen zijn eigenlijk vegetariër. Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Mannelijke steekmuggen vinden vrouwtjes door goed naar hun vleugelslag, het gezoem, te luisteren. De toon van mannetjes is een stuk hoger dan die van vrouwtjes, waardoor we dit minder goed kunnen horen. Die irritante zoemer bij je oor is dan ook bijna altijd een vrouwtje.
In 31% van de gevallen kozen de muggen voor bloedgroep O. Nadien volgde AB (25%), B (19%) en A (18%). Ongeveer 7% van de gulzige muggen kozen voor verschillende “maaltijden”. De onderzoekers besluiten dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep O.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Alle muggen steken
Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen.
De onderzoekers ontdekten echter een subtiel verschil. Als muggen namelijk in een slaaptoestand komen, hangen hun achterpoten, waardoor hun lichaam dichter bij het oppervlak komt.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
Uit onderzoek is gebleken dat muggen niet dol zijn op wol. Hier kan handig op ingespeeld worden door een wollen dekbed en een wollen kussen te nemen.
Haarvaatjes prikken met een flexibele steeksnuit
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje. En dan weet ze op een gegeven moment zo'n haarvaatje aan te prikken.
Alle muggen eten nectar van planten, maar niet alle muggen drinken bloed. Dat doet alleen het vrouwtje als ze zwanger is. Ze gebruikt het om haar eitjes extra sterk te maken. Het vrouwtje heeft daarom als enige een priksnuit: speciaal om bloed mee op te zuigen.
Geuren die muggen aantrekkelijk vinden, zijn de geur van zweetvoeten, de geur die je uitstoot na het sporten en net nadat je bier gedronken hebt. Ook zijn zwangere vrouwen extra aantrekkelijk voor muggen omdat ze door hun verhoogde stofwisseling veel chemische verbindingen uitademen.