Slappe of rimpelige groenten en fruitJe kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Courgette schoonmaken en snijden
Was de courgette voor gebruik met water en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig en de witte zachte pitten kun je gewoon eten.
Hoe weet ik of een courgette niet goed meer is? De courgette heeft dan rotte plekken of gaat schimmelen. Bederf ontdek je snel door je zintuigen te gebruiken. Dus kijk, ruik of proef en je weet het!
Groene courgette
Allemaal zijn ze eetbaar, tenzij de vrucht bitter smaakt. Bittere courgette bevat een giftige stof die door kruisbestuiving kan ontstaan. Dat kan het geval zijn als je courgette uit eigen zaad kweekt. Als je na het eten van giftige courgette klachten krijgt, ga dan naar de huisarts.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Als u schimmel op uw courgette ziet, is het tijd om deze weg te gooien. Zachte plekken - Als u bij het inspecteren van hele courgettes zachte plekken vindt die gemakkelijk indeuken of zacht aanvoelen, is dit een teken dat de courgette van binnen is gaan rotten . Courgettes moeten stevig aanvoelen met matige weerstand.
Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof. Courgette is erg veelzijdig en je kunt er veel gerechten mee maken. Vers is de groente het lekkerst, maar van een overrijpe courgette kun je bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep maken.
Als de bloemen of vruchten veel nat worden, kunnen je courgettes rotten en schimmelen. Voor kom dus in ieder geval dat je de bloemen of vruchten nat maakt tijdens het water geven. Water geven doe je op de grond.
Wanneer de grond in uw plantbedden is opgewarmd, plant u de zaden een halve inch diep, 3 tot 4 inch uit elkaar, in rijen die 2 tot 3 voet uit elkaar staan. Dun de planten uit zodat ze 6 tot 8 inch uit elkaar staan zodra ze 4 tot 5 inch hoog zijn .
Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed. Gebakken courgette kun je ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Smaakt je courgette uit eigen tuin bitter? Dan kan het zijn dat hij giftig is. Hetzelfde geldt voor pompoen uit eigen tuin. Volgens het Voedingscentrum kun je deze het beste uitspugen en niet verder opeten.
Kun je een courgette rauw eten? Courgette kan je rauw eten. Het is zelfs zo dat de goede stoffen die erin zitten beter bewaard blijven als je de courgette rauw serveert. Je kan courgette zelfs met schil eten, spoel hem wel altijd even goed schoon en gebruik het liefste en bio courgette.
Natuurlijk kun je grote courgettes nog steeds eten, ze verliezen alleen hun delicate smaak en zachte textuur vergeleken met hun kleinere tegenhangers. Gebruik ze daarom niet in een salade, rauwe courgette carpaccio of andere zomerse favorieten waar courgette de held is van het gerecht.
Papperige groenten zijn ook vaak het resultaat van te lang koken . Wanneer de binnenkant vol zit met vocht, moet je het veel langer koken om al het water te laten verdampen en te voorkomen dat de binnenkant de onaantrekkelijke, sponsachtige, rauwe textuur krijgt waar aubergine en courgette berucht om zijn.
Als de courgettes te groot zijn hebben ze een harde schil en kun je je soep niet mooi glad krijgen met de staafmixer. Om dit te voorkomen kun je grote courgettes schillen voor je ze kookt. Als ze echt groot zijn moet je ook de zaadjes eruit schrapen met een lepel.
De courgette heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Courgette in de koelkast bewaren is geen goed idee. De kelder is een betere bewaarplaats. Daar blijft courgette een week goed. In de diepvries blijft courgette tot 12 maanden goed.
Als de vrouwelijke bloemen niet goed worden bestoven , begint het fruit te groeien en dan ineens te verschrompelen en dood te gaan. Bijen en andere bestuivers zijn minder actief bij regenachtig weer. Regenachtig weer kan verantwoordelijk zijn voor slechte bestuiving en rotting van de kleine vruchten.
Vermijd courgette met donkere of zachte plekken, rimpels of papperigheid . Deze tekenen kunnen erop duiden dat uw courgette over zijn beste tijd is en dat het het veiligst is om hem weg te gooien: Schimmel of zwarte plekken: Als uw courgette een paar donkere plekken heeft, maar geen schimmel, snijdt u de beschadigde plekken af en gebruikt u de courgette meteen.
Gelukkig maakt echte meeldauw op courgettebladeren de vruchten niet giftig , hoewel voorzichtigheid geboden is omdat het bij sommige mensen allergische reacties kan veroorzaken. Zorg ervoor dat u courgettes grondig wast wanneer u ze oogst en eet ze niet als ze rot lijken of stinken.
De courgette worden voorgeoogst. We doen dat omdat er elke dag geoogst moet worden (anders worden ze te groot) en om er voor te zorgen dat de planten lang mee kunnen. Ook krijgen veel mensen een allergische reactie wanneer ze met hun handen en armen de bladeren aanraken. Je kunt de courgette dus in de schuur ophalen.
Tekenen van bedorven courgette
Als je courgette bruine vlekken, kneuzingen, zachte plekken of papperigheid heeft , is hij waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen en klaar voor de composthoop, zegt Lyon. Ook courgette met pitten of schimmel moet worden weggegooid, zegt Le.
U moet mogelijk gekookte courgette eten als u het rauw probeert en een reactie krijgt. Als u misselijkheid, diarree, jeukende huid of andere allergiesymptomen ervaart bij zowel gekookte als rauwe courgette, vermijd het dan . Rauwe courgette kan ook gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken, vooral als u het overdrijft. Courgette is rijk aan vezels die uw darmen niet verteren.
Om de voedingsvoordelen van courgette te krijgen, moet je hem ongeschild eten . Courgetteschil bevat veel vitamine C en B6. Courgetteschil heeft een milde smaak, maar zorg ervoor dat je hem goed wast voor het koken.