Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt.
Sommige mensen ervaren (bijna) nooit het genot van het navertellen van een bizarre droom. Onderzoekers van het Lyon Neuroscience Research Center (Frankrijk) onderzochten het brein van mensen die vaak hun droom onthouden, en mensen die dat (bijna) nooit doen.
Slapende hersenen
Als een droom eindigt vóór we wakker worden, herinneren we ons die dus vrijwel nooit meer. Dat is anders voor dromen die nog bezig zijn als we wakker worden. Ons brein – inclusief de processen die met herinneringen te maken hebben – is dan al aan het opstarten, legt Barrett uit.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Probeer ontspannende activiteiten voor het slapen gaan, zoals lezen, ademhalingsoefeningen of meditatie. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en de kans op nachtmerries te verminderen. Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustige en comfortabele plek is om te slapen.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap.Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Samenvattend kunnen heftige, levendige dromen en nachtmerries worden veroorzaakt door pittig eten, veranderende hormoonhuishouding, supplementen en medicijnen, slaapstoornissen, een slechte slaapkwaliteit, temperatuur, stress en het gebruik van alcohol en drugs.
Heb je het gevoel dat je vaak intense dromen hebt die blijven hangen én onuitgerust ontwaakt, dan is er voor jou wel werk aan de winkel, zegt de experte. “Dat kan enerzijds een teken zijn dat je te veel stress hebt overdag.Of dat je brein voor je bedtijd de kans niet krijgt om die stress te verwerken.”
Waarom onthouden we dromen soms wel en soms niet? Dit hangt af van de slaapfase waarin je wakker wordt. Omdat de droomslaap de laatste fase is van een slaapcyclus en we in de fase daarna – de sluimerfase – minder diep slapen kunnen we tussen deze fases door (soms onbewust) wakker worden.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Stel, je droomt een avond over je partner. Bij deze persoon denk je aan “een veilige, vertrouwde plek” en “een gevoel van liefde”. Als je in je droom iets of iemand kwijtraakt, kan jouw partner ook ineens in de droom verschijnen, aangezien je hem met deze gevoelens associeert.
"Slaap heeft een gekke invloed op ons. We verliezen compleet de realiteit met betrekking tot tijdsbesef. Soms lijkt een droom twee uur te duren, omdat er voor je gevoel ontzettend veel gebeurt, maar in werkelijkheid is dit dan een paar minuten. Gemiddeld droom je maar een kwart van je hele nacht slaap."
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie waar van de buitenwereld, maar ontvangen juist van binnenuit informatie van onze hersenen. Een droom is dus eigenlijk gewoon een hallucinatie.
Leg een opschrijfboekje naast het bed. Zodra u wakker wordt kunt u direct uw dromen opschrijven. Wordt u aan het einde van de nacht wakker, neem dan de tijd om even terug te denken aan waar u over heeft gedroomd en laat de betekenis ervan op u doordringen. Schrijf eventueel op wat u zich herinnert.
Als je langer dan 10 seconden niet ademt terwijl u slaapt, is dat officieel een apneu. Als dit meer dan 5 keer per uur voorkomt, wordt het opletten. Bij meer dan 15 keer per uur heb je een serieuze aandoening.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Dromen over proberen te schreeuwen, zonder dat er iets van geluid uit je mond komt. Schreeuwen in dromen. Deze droom komt voor wanneer je aanvoelt dat niemand je hoort in het echte leven.
Je onthoudt je dromen (beter) als je licht slaapt. Ook beleef je je droom sterker wanneer je tijdens je droom(slaap) wakker wordt gemaakt. In principe word je dus niet moe van of door je dromen.
Levendige dromen kunnen positief of negatief zijn, realistisch of fantasierijk. Onze dromen worden beïnvloed door wat we overdag ervaren en denken. Als we piekeren, stress of angst hebben of iets negatiefs verwachten of hebben meegemaakt, zullen ook je dromen negatiever zijn.
Lichte slaap gaat over in diepe slaap, waarna je in de REM-slaap komt.Dit is de fase waarin je droomt, ook wel de droomslaap genoemd. Deze slaapfase zorgt voor geestelijk herstel. Heel belangrijk dus!
Als je de laatste tijd veel droomt dan kan het zijn dat je veel hebt te verwerken van wat je overdag hebt meegemaakt. In de REM-slaap zijn je hersenen zeer actief en verwerkt je geest alle gebeurtenissen van de dag. Je geest heeft tijdens de slaap tijd nodig om alles een plek te geven en te verwerken.
Dromen zorgt ervoor dat de hersenen alle activiteiten weer kunnen uitvoeren. De verhoogde hersenactiviteit tijdens het dromen is 's nachts noodzakelijk, om overdag weer goed te kunnen functioneren. Op die manier worden herinneringen die er eigenlijk niet toe doen, verwijderd uit ons geheugen.
Wat kan je zelf doen tegen praten in je slaap? Je kunt ervoor zorgen dat je een gezond slaapritme aanhoudt en voldoende slaap krijgt.De juiste slaaphygiëne kan het praten in je slaap verminderen. Voor bedpartners kunnen oordopjes uiteraard helpen.
Een lucide droom is een droom waarin de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Het begrip 'lucide droom' wordt toegeschreven aan de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden die het in een artikel getiteld A Study of Dreams voor het eerst gebruikt zou hebben.