De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.
Dan ben je geslaagd wanneer je voldoet aan de volgende drie eisen: Je hebt een eindcijfer 6 of hoger voor het vak Nederlands. Je hebt een eindcijfer 6 of hoger voor het beroepsgerichte profielvak. Je hebt een eindcijfer 6 of hoger voor het combinatiecijfer.
Je bent niet geslaagd wanneer je een 4,4 hebt voor Nederlands, een 8,2 voor Engels en een 9,0 voor Wiskunde. Je mag namelijk nooit lager dan een 4,5 (afgerond een 5) halen voor de kernvakken.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Slagingspercentage
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
In schooljaar 2021-2022 is gemiddeld 94% van alle kandidaten voor het eindexamen voor de middelbare school geslaagd. Op het VMBO was het percentage geslaagden 98%, op de HAVO was dit 91% en op het VWO is gemiddeld 93% geslaagd. Op 50% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 96% van de examenkandidaten.
De kernvakkenregel is een van de eisen waaraan je moet voldoen om te slagen voor havo of vwo. De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) maximaal één 5 mag halen en de eindcijfers van de andere twee kernvakken moeten minimaal een 6 zijn.
Je mag voor één van de beroepsgerichte keuzevakken geen eindcijfer lager dan een 4 halen. Dit houdt in dat een 3 of lager als eindcijfer betekent dat je gezakt bent, ook al is het combinatiecijfer wel een 4 of hoger.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op dinsdag 2 juli 2024 bekendgemaakt. Later die dag ontvang je de uitslag en weet je of je cijfer voor je herkansing voldoende is om te slagen.
Haast iedereen kan goed worden in wiskunde, maar het zit 'm vooral in het oefenen en verbanden kunnen leggen. Het oplossen van wiskundige sommen gaat de een beter af dan de ander, maar dit betekent niet dat je nooit beter kunt worden. Vraag jij je af: hoe haal je een voldoende voor wiskunde?
In Nederland is wiskunde verplicht voor vwo-leerlingen. Havisten kunnen wiskunde laten vallen als ze kiezen voor het profiel cultuur & maatschappij (c&m). In het vmbo is wiskunde bij veel profielen een keuzevak.
Het cijfer 3 telt voor twee onvoldoendes; de cijfers 4 en 5 voor één onvoldoende. normen bevorderd zou worden) wordt altijd besproken.
Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt. Heb je 5 B-vakken in je studierichting, dan mag je voor alle vakken samen dus maximum 5 punten tekort hebben.
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Studenten die nog geen 60 studiepunten verworven hebben in de opleiding, kunnen op dat moment maximaal 12 studiepunten van hun tolerantiekrediet inzetten. Dit geldt dus voor de meeste eerstejaars. Voorbeelden: Tony schrijft zich voor het eerst in voor een bacheloropleiding van 180 studiepunten.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen.Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.
Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je 2 keer een 5 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger; geen enkel eindcijfer lager dan een 4 is. Let op: ook voor de afzonderlijke keuzevakken moet je ten minste het eindcijfer 4 halen.
Ja, op het VMBO is dit mogelijk. Voor de havo en het vwo geldt echter de 'kernvakregel', deze regel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Een leerling gaat over als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden: Hij/zij heeft geen tekorten bij de kernvakken en maximaal 3 tekorten bij de andere vakken. Het gemiddelde over alle vakken is 6,0 of hoger. Hij/zij heeft 1 tekort bij de kernvakken en maximaal 2 tekorten bij de andere vakken.
Wiskunde is één van de kernvakken van het voortgezet onderwijs.