RVS heeft de schittering, toon en textuur waar veel mensen gek op zijn. Het materiaal kan niet roesten, is ontzettend sterk, maar is erg licht waardoor het erg draagbaar is. Daarnaast lijkt het op zilver, maar is een goedkoper alternatief. RVS laat niet af en verkleurd niet.
Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook. Ten eerste raden wij het af om met je Stainless steel sieraad te gaan zwemmen.
Het verschil tussen zilver en witgoud zit hem dus in het materiaal. Je kan dit zien door het lichte verschil in kleur. De kleur van zilver is in de basis witter dan witgoud. Echter doet de kleur van zilver in een glanzende uitvoering doffer aan dat dan van witgoud.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Messing is een legering van koper en brons, die ook wel brass genoemd wordt.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Zilver, argentum in het Latijn, is een edelmetaal met een prachtige glans en is goed polijstbaar. Argentum is ook de scheikundige benaming van zilver.
Hoe glamourous een azuurblauwe zee ook afsteekt tegen zilver en goud, het is beter je sieraden niet te dragen op het strand. Het zoute water is niet alleen schadelijk voor de edelmetalen zelf, doordat het sieraad verzwakt kan dit er ook voor zorgen dat gesoldeerde onderdelen (en dus steentjes) loslaten.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Stainless steel is een mengsel (legering) van verschillende metalen die versmolten zijn. Stainless steel is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Er bestaan verschillende soorten stainless steel waarbij de legering steeds anders is. Het hangt van de toepassing af welk soort stainless steel geschikt is.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt.
Platina is niet alleen zeldzamer, zuiverder en duurder dan goud, maar ook zwaarder. Sieraden die zijn gemaakt van dit edelmetaal zijn daarom hoger in prijs, maar zeker niet minder geliefd. Sieraden van platina blijven immers goed op kleur en vergelen niet.
Wat is duurder zilver of witgoud? Witgoud is duurder dan zilver. Witgoud is namelijk een legering tussen goud en palladium (vroeger nikkel). Over het algemeen is de goudprijs altijd hoger als de zilverprijs.
Platina is doorgaans duurder dan witgoud, omdat het een zwaarder gewicht heeft, (in het geval van Pt 950) zuiverder* is en door zijn hardheid bovendien moeilijker is om te bewerken. Pt 600 is iets minder zuiver en minder hard dan Pt 950, maar daarom ook goedkoper.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Goedkope sieraden worden vaak van goedkope, overdreven glimmende metalen gemaakt, soms zelfs van plastic, waarna er een laagje overheen wordt geverfd die het 'metaalachtig' moet laten lijken. Echt goud, zilver en brons glimmen ook, maar nooit zo erg als nepwaar dat doet.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
Bij sommige mensen wordt zilver daarom snel zwart terwijl anderen er helemaal geen last van hebben. Wat kun je er tegen doen? Vermijd dat je sieraden in aanraking komen met zwavelhoudende stoffen. Doe je sieraden af als je gaat zwemmen in zowel chloor- als zeewater, als je gaat schoonmaken of gaat douchen.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Zilver is een edelmetaal dat gebruikt wordt in allerlei producten zoals sieraden, elektronische producten en bestek. Bij normaal gebruik. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen.