Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas.
Zachte kaas, geraspte kaas en plakken kaas
Smeerkaas, zachte (room)kaas en geraspte kaas gooi je weg als er schimmel op zit. Dit geldt ook voor plakjes kaas.
De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten. Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden.
'Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt er niets ergs met je - vooral als je een gezond immuunsysteem hebt, zei SciShow gastheer van Michael Aranda in deze YouTube-video. Let wel: je kunt allergisch zijn voor schimmel, zoals meer mensen allergisch zijn voor schimmel (schimmel die ontstaat door vocht, bijvoorbeeld).
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.
Hun antwoord: 'Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest.
Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. - Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval. - Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zachte kazen
De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Peroxide. Schimmelsite.com adviseert ook een inweekmiddel: chloorvrij bleekmiddel zoals peroxide. Maar je zou ook een scheutje schoonmaakazijn bij het wasmiddel kunnen mengen, zo is op de site te lezen. Verder is er nog een 'tip uit grootmoederstijd', namelijk een emmer met een liter karnemelk, een kopje zout en azijn.
Schimmel verwijderen met soda
Los ongeveer 5 gram soda op in 25 ml warm water. Spray het mengsel op het oppervlak met schimmel, vochtplekken of weerplekken. Laat de soda een uur intrekken. Schuur met een harde borstel en veeg het oppervlak af met een vochtige doek.
Tijdens de productie van kaas wordt deze bewerkt met schimmelsporen. Er wordt dan schimmel over de korst gestrooid of er wordt schimmel bij de wrongel tijdens het fabricageproces gedaan, waardoor schimmel kaas ontstaat. De gebruikte schimmel kan wit, groen of blauwachtig van kleur zijn.
De witte puntjes in oude kaas zijn kristallen ontstaan uit eiwit en niet uit zout zoals velen wel denken. Door de rijping van de kaas vormen zich uit het eiwit kristallen van aminozuren en calcium. Door rijping droogt de kaas in en wordt daarmee ook pikanter van smaak en lijkt daarom soms zouter.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
Wanneer schimmel die niet in het productieproces is opgenomen, op zachte kazen verschijnt, wordt het aanbevolen om deze direct weg te gooien. Bijvoorbeeld bij brie en camembert. Het is gemakkelijk voor schimmels om onder het oppervlak van voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte te groeien.
Dit moet je weten
Fusariumschimmel groeit op graan, dus op brood. De schimmel op brood kan een gifstof afscheiden, waarvan je op langere termijn ziek van kan worden. Als je per ongeluk een keertje brood met schimmel hebt gegeten, is dat niet zo erg. Je kunt beschimmeld brood beter niet eten.
,,Een oude, droge kaas zoals parmezaan zal niet snel schimmelen, omdat het vochtgehalte zo laag is. Je wikkelt hem daarom het beste in plastic folie. Als je daar met een schoon mes af en toe een stuk van afsnijdt, kan hij gemakkelijk een paar weken meegaan.”
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Schimmelgifstoffen kunnen goed tegen hitte. De giftige werking wordt zelfs bij verhitting tot 300°C niet minder. Bakken of koken helpt dus niet.
Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn brie, camembert, roquefort en taleggio. Deze schimmels zijn dan ook niet schadelijk en worden bewust tijdens het productieproces toegevoegd met als reden dus om de smaak te versterken en de kaas te conserveren.