Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen.
Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
Hoeveel schadevrije jaren verlies ik na een ongeluk? U raakt schadevrije jaren kwijt door een schade te claimen bij uw verzekeraar. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Je negatieve schadevrije jaren vervallen over het algemeen (net als positieve schadevrije jaren) als je drie jaar geen autoverzekering meer hebt. Sommige verzekeraars kijken 4 of 5 jaar terug. Bij deze vervallen de negatieve schadevrije jaren dus pas later. Schadevrije jaren zijn gekoppeld aan je autoverzekering.
Als je wegens overlijden de auto erft van je ouders en je wilt de schadevrije jaren overnemen, meld je dit bij de verzekeraar. Bij sommige autoverzekeraars is het mogelijk om de autoverzekering over te nemen. Bij andere verzekeraars is dit niet mogelijk. In dat geval neem je je eigen opgebouwde schadevrije jaren mee.
Sinds 1 januari 2022 kunnen schadevrije jaren opbouwd door een overledene worden overgedragen aan de partner die achterblijft. Dit geldt in elk geval voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.
Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Over het algemeen zijn de grotere verzekeraars minder streng in hun acceptatiebeleid: Ohra, Univé, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden. Bij deze verzekeraars is de kans op het acceptatie het grootst.
Maximale schadevrije jaren
U kunt maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Het maakt dan niet uit of u 15 of 30 schadevrije jaren heeft.
Schadevrije jaren verliezen na schade claimen
U verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij uw autoverzekeraar. Eén schade kost u vijf schadevrije jaren. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
U heeft nog geen schadevrije jaren en wordt door de verzekeraar op basis van uw leeftijd ingeschaald op trede 7. Dat betekent dat u 45% korting op de premie krijgt. Als u het komende jaar geen schade claimt bij de verzekeraar stijgt u naar trede 8 en gaat het kortingspercentage omhoog naar 50%.
Zeg je je verzekering op? Dan registreert je verzekeraar na je opzegging je schadevrije jaren in Roy-data, de centrale database. Na het opzeggen van je autoverzekering, zijn je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig.
U koopt op korte termijn geen andere auto
U krijgt een nieuw polisblad waaruit blijkt dat de autoverzekering per de verkoopdatum beëindigd is. Hieruit blijkt ook op hoeveel schadevrije jaren u recht heeft. Deze kunt u weer gebruiken zodra u weer een auto op naam gaat verzekeren.
Autoschade claimen
Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Hoewel je in eerste instantie duur verzekerd bent, kun je tussen je 18e en 24e maar liefst 6 schadevrije jaren opbouwen. Na 6 jaar vervalt ook nog eens de premietoeslag voor jongeren onder de 24 jaar, waardoor jouw auto na 6 jaar ineens véél goedkoper verzekerd is.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar. Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.
De schadevrije jaren op die leaseverklaring kun je opgeven als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Ook die op de polis van de autoverzekeraar staat waar je een polis had voordat je ging leasen. De verzekeraar zet deze jaren vervolgens in Roy-Data.
Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.
Roxo doet niet moeilijk als het gaat om autoverzekeringen en gebruiken een nieuwe methode om je premie te bepalen. Bij deze methode kijken ze puur naar je persoonlijke situatie, wel zo eerlijk. Zij staan er zelfs om bekend dat ze scherpe premies bieden, ook wanneer je recent een ongeluk gehad hebt of jong bent.
Redenen weigering
Lukt het je niet ergens een autoverzekering af te sluiten, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat jouw auto simpelweg te duur is of dat je te jong bent in combinatie met een te dure auto. Jonge bestuurders (tot 24 jaar) worden beginnende bestuurders genoemd.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.