nee, want de risottorijst neemt veel meer water op dan normale rijst dus het wordt heel klef en plakkerig.
Welke rijst gebruik je voor risotto? Voor risotto heb je (heel logisch) risottorijst nodig. Risottorijst kan meer vocht opnemen in tegenstelling tot gewone rijst, zilvervliesrijst of basmati en deze zijn dus niet geschikt om risotto mee te maken.
Risottorijst. Risottorijst is een verzamelnaam voor alle rijstsoorten – waarvan arborio de bekendste is – die geschikt zijn voor het maken van de populaire Italiaanse specialiteit uit één pan. Risottorijst bevat veel zetmeel en heeft een korte, ronde korrel die tijdens het garen veel vocht opneemt.
Risotto wordt romig doordat het zetmeel dat in de rijst zit loskomt bij het koken. Door de rijst eerst een paar minuten te bakken in boter en olie, voordat je de bouillon erbij giet, ontwikkel je die lekkere geroosterde en nootachtige smaak.
Rijst, en dus ook risottorijst, bevat veel koolhydraten. De bereiding van een traditionele risotto is behoorlijk calorierijk: er wordt veel room en kaas in gebruikt. Daarom is het superleuk dat PowerSlim een mooi recept heeft voor een calorie- en koolhydraatarm alternatief.
Constant roeren in de risotto, totdat elke schep bouillon is opgenomen, is niet verstandig. Sterker nog, door continu in de rijst te roeren ben je het eigenlijk aan het 'overroeren'. Dat betekent dat je de rijstkorrel beschadigd – en dat je risotto eerder papperig en plakkerig wordt in plaats van smeuïg.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Het restje dat je bewaart in de koelkast kun je de volgende dag opwarmen door weer een beetje bouillon toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor wijn of als je niets meer in huis hebt: kokend water. Blijf goed roeren tot de risotto opgewarmd is.
nee, want de risottorijst neemt veel meer water op dan normale rijst dus het wordt heel klef en plakkerig.
Als je te weinig roert, wordt je risotto niet smeuïg en kan het aanbranden, maar als je de hele tijd blijft roeren, blijft er weinig van de rijstkorrels over en eindig je met een plakkerige pap. Roer de rijst dus regelmatig door, maar las tussentijds ook wat pauzes in.
Paellarijst en risottorijst bestaan niet
De benaming paellarijst of risottorijst zegt op zichzelf namelijk helemaal niks. Beide termen zijn geen namen voor specifieke producten. Het is alleen een classificatie waarvoor je ze kunt gebruiken, namelijk in de paella of in de risotto.
Andere rijstkorrels
Je begrijpt nu misschien beter waarom je met basmati- of zilvervliesrijst geen risotto kunt maken. Deze rijstsoorten bevatten weinig zetmeel en nemen weinig tot geen kookvocht op.
Quinoa. Voor de health guru's onder ons die fan zijn van quinoa vanwege de vitamines en mineralen die erin zitten: ook quinoa kun je prima gebruiken als vervanger van je risottorijst.
Om een risotto te laten slagen heb je rijst van een specifiek ras nodig: de Japonica. Deze rijst heeft korte en stevige korrels vergeleken met het lange Indica ras. De rijstkorrels van het Japonica ras bevatten allemaal 2 soorten zetmeel.
Risotto maak je normaal met bijvoorbeeld arborio rijst. Dit keer besloot ik het anders te doen en maakte ik risotto met riso, ook wel bekend als orzo. Het lijkt van buiten net rijst, maar is in werkelijkheid een soort pasta. Leuk om een keer mee te experimenteren.
Risotto van tevoren maken? Je kan risotto van tevoren maken door net voor het toevoegen van de bouillon (dus voor basisregel 3) te stoppen. Wanneer de gasten aan tafel zitten kan je de rijst weer opwarmen en de warme bouillon aan toevoegen.
Je kunt checken of de risottorijst goed is door simpelweg even te proeven (yay!). De perfecte risotto is namelijk beetgaar: zacht en toch met een kleine bite. Een beetje al dente dus. Wanneer de korrels mooi beetgaar zijn, draai je het vuur uit.
Risotto invriezen is mogelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat de smaak en de textuur ietwat minder kunnen worden. Vooral als de risotto lang ingevroren blijft. Het kan dan wat stug, maar ook at kleverig worden.
Je kunt bereide risotto maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat je de restjes snel laat afkoelen en ze vervolgens in een luchtdicht bakje in de koelkast zet. De restjes mogen niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.
Je kan de paella het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (180-200 graden), ongeveer 10-15 minuten. Of verwarm ca. 6-8 minuten op 600 Watt in de magnetron. Wordt de rijst iets droog, dan kan je een klein beetje water toevoegen.
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Zowel bruine rijst als quinoa zijn goede opties voor een gezond eetpatroon en zijn een goede vervanger voor ongezonde koolhydraten, zoals pasta, witte rijst of aardappelen. Als je snel wilt afvallen, is het verstandig om flink te schrappen in die hardnekkige koolhydraten.