Houd rekening met zware weersomstandigheden. Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: 'Ga de weg niet op'. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden.
Het antwoord is ja, uw auto is wel degelijk verzekerd tijdens code rood. Wanneer bestuurders hun rijgedrag en snelheid aanpassen tijdens gevaarlijke weersomstandigheden wordt er, op het moment dat de waarschuwing actief is, gewoon eenzelfde bedrag uitgekeerd bij eventuele schade.
Mag ik tijdens code rood wel de weg op? Bij code rood geeft Rijkswaterstaat het advies om niet de weg op te gaan als dat niet echt hoeft. Je bent verzekerd, maar om kans op schade of op een ongeluk te voorkomen is het altijd goed om het advies van Rijkswaterstaat op te volgen.
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.
Onweersbuien, zware windstoten, veel neerslag en/of grote hagel. Code rood: het zwaarste weeralarm dat het KNMI kan afgeven. Dit zijn extreme omstandigheden (zoals hierboven genoemd) die de veiligheid serieus in gevaar kunnen brengen en veel schade kunnen veroorzaken. Dit betekent dat je zeker maatregelen moet nemen.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers af om in de provincies waar code rood geldt de weg op te gaan, als dat niet persé noodzakelijk is. Ook waar code oranje geldt is het verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen.
Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Windstoten kunnen auto's van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning. De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.
Bij code rood is het zeker dat er op grote schaal problemen ontstaan. 'Maatschappij ontwrichtend' noemt de KNMI het zelfs. En dat maakt het advies in principe ook heel erg simpel: blijf binnen, tenzij je echt naar buiten moet.
Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
Als Nederland binnenkort rood kleurt door het oplopende aantal coronabesmettingen, zal reizen gepaard gaan met onder meer quarantaineverplichtingen. Dat is niet zo aangenaam, dus een aantal mensen zal de reis proberen te annuleren. Het is echter niet altijd mogelijk om je kosten terug te krijgen.
Code oranje wordt afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent is of meer. Bij extreem weer moet je denken aan flinke sneeuw of ijsregen, onweer, regen of windstoten. Door dat weer zou er schade kunnen ontstaan en daarom moet bekeken worden of grote evenementen, zoals een festival of markt, moeten worden afgelast.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Vooral voor weg- en vliegverkeer zijn windstoten hinderlijk of zelfs gevaarlijk. De wind waait vrijwel nooit met een constante snelheid of uit dezelfde richting.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
Code geel: kans op gevaarlijk weer, wees alert
Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven en de zekerheid is minstens 60 procent.
Wat moet ik doen als ik toch buiten ben tijdens zware windstoten of storm? Schuil niet onder bomen of dichtbij huizen vanwege vallende takken, dakpannen of andere objecten. Zoek - indien mogelijk - beschutting in een gebouw en wacht tot de storm is gaan liggen.
Een aantal tips, zodat jij je huis veilig zijn tijdens de storm: Iets wat je nog even snel kan doen is je tuinmeubilair dat buiten staat, opbergen. Ook losse potten, fietsen en parasols kun je beter niet buiten laten staan. Houd alle rolluiken en zonneschermen opgerold en check of ze goed vastzitten.
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven. Mocht je er toch op uit moeten met de fiets. De Fietsersbond geeft een aantal tips om valpartijen te voorkomen.
Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor het westen van Nederland. Er worden daar gevaarlijke situaties verwacht door storm Eunice. Het weeralarm geldt vanaf 14.00 uur voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het IJsselmeergebied en het Waddengebied.
Als Nederland 'rood' wordt, kan het volgens ANVR-voorman Oostdam zijn dat andere landen eisen gaan stellen aan Nederlanders, zoals minimaal twee weken volledig gevaccineerd zijn, of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen voor volwassenen en voor kinderen vanaf een bepaalde leeftijd.
Nederland is niet langer een rode vlek op de coronakaart van Europa. Voor het eerst in een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen dat ze de kleur oranje hebben gekregen.
Op de nieuwe coronakaart van Europa is Nederland niet langer donkerrood. We blijven nog wel 'rood', wat betekent dat de beperkingen die andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Noorwegen voor Nederlandse vakantiegangers hebben ingesteld wat langer van kracht blijven.