Alles soorten gehakt van verschillende soorten vlees, of combinaties daarvan, kunnen gewoon ingevroren worden. Maar let op, gehakt kun net als de meeste andere levensmiddelen maar één keer rauw invriezen. Heb je het ontdooit moet je het bereiden of weggooien.
Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten. Hoe lang kan je vlees bewaren in koelkast? Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Je kunt het gehakt al bakken als het nog bevroren of deels bevroren is. Als je het gehakt verkruimelt en gebruikt voor taco's, eenpansgerechten of ovenschotels, dan kun je het vlees tegelijkertijd in stukken breken, ontdooien en bakken. Onthoud wel dat het dan 1,5 keer zo lang kan duren voordat het gerecht klaar is.
In de vriezer
Maximale bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Kun je gebraden of geruld gehakt invriezen? Dat is mogelijk. Zorg dat je gebraden of geruld gehakt na bereiding laat afkoelen en direct achterin de vriezer plaatst.
Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden. Opgebakken gehakt kun je later nog perfect gebruiken in spaghettisaus of in een ovenschotel.
Vlees dat in aanraking komt met lucht, kleurt namelijk mooi rood door oxymyoglobin. Een stof die in het vlees van warmbloedige dieren zit. Het kan dus zijn dat de binnenkant van het vlees grijsbruin is, omdat het niet in aanraking is geweest met zuurstof.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Ingevroren gebraden gehaktballen kun je drie maanden bewaren, ingevroren rauwe gehaktballen zijn ook ongeveer drie maanden houdbaar. Bij gehakt, en dus ook bij rauwe gehaktballen is iets aan de hand dat bij veel andere ingevroren levensmiddelen niet zo is. Ontdooit gehakt kun je namelijk nog een keer invriezen.
Vers gehakt verspreidt een lichte geur, terwijl gehakt dat bedorven begint te raken zurig of bedorven ruikt. Die geur wordt veroorzaakt door de gassen die gevormd worden door bepaalde bacteriën op het vlees. Als het vlees een sterke geur afgeeft, eet het dan niet.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Vers gehakt bewaren doe je vanzelfsprekend niet op het aanrecht maar in de koelkast. Het beste in vershoudfolie of in een afgesloten plastic bakje. Daarbij maakt het niet uit wel soort gehakt. Bewaar het vooral niet in aluminiumfolie of ijzeren bakjes.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Gemalen varkensgehakt van Belgische oorsprong met peterselie en kruiden: de ideale basis voor je gerechten. Kwaliteitsvlees van Belgische varkens, kruiden en ei. Meer heeft dit topvlees niet nodig.
Je zult het vast wel eens hebben gezien: een soort sneeuwvlokken op het eten in een afgesloten bakje. Dit heet vriesbrand. Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Vlees uit de supermarkt dat is verpakt plastic bakjes kan drie dagen in de koelkast bewaard worden. Vacuümverpakt vlees kan ongeveer een week bewaard worden. Als je vlees langer wilt bewaren kun je het beter in de vriezer bewaren.
Vacuüm verpakken van vlees. Vacuum verpakken van vlees is de beste manier om vlees langdurig te bewaren, met behoud van kleur en smaak en zonder kans op vriesbrand plekken. De vacuumverpakking geeft een professionele en hygienische uitstraling aan het verpakte vlees.