In de diepvries blijft eiwit 3 maanden goed. Tip: vries de eiwitten per stuk in, in diepvriesdoosjes of gebruik ijsblokvormpjes. Dat doseert later gemakkelijk. Eenmaal bevroren kun je ze eventueel samen in een diepvrieszakje bewaren.
Eiwit bewaren in koelkast of invriezer
Je kunt dit 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wist je dat je eiwit ook goed in kunt vriezen? Doe het eiwit in een plastic zakje of afsluitbaar bakje in de vriezer.
Wil je eiwit langer bewaren? Dan kun je het invriezen! Heel handig om dat de doen in een ijsblokjesvorm, dat is ideaal omdat je dan per ijsblokje het er weer uit kunt halen. In de vriezer blijft het zo'n 3 maanden goed.
Je kunt rauwe eieren invriezen, maar niet met schil. De schil kan hierdoor namelijk breken. Breek dus eerst het ei open voordat je hem in een bakje of zakje invriest. Je kunt het eiwit en eigeel apart invriezen, of samen.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in. Je kunt het dan weliswaar weer opkloppen, maar daarmee boek je uiteindelijk geen tijdswinst.
Je kunt eiwit opkloppen met de hand, maar om eerlijk te zijn gebruik ik altijd een mixer. Dat is wel zo makkelijk en het kost je veel minder energie. Doe de eiwitten met een snufje zout in een kom en begin met kloppen. Als het mengsel schuimig begint te worden kun je lepel voor lepel de suiker toevoegen.
Reacties. Als je schuim maakt, bijvoorbeeld van eiwitten, moet je stoppen als er stijve pieken ontstaan als de garde omhoog komt. Als je doorgaat nadat de pieken stijf zijn, verandert het schuim in vocht met vlokken eiwit.
ONTDOOIEN VAN INGEVROREN EI
Of het nu hele, geklutste eieren zijn of alleen eiwit of eigeel, je kunt ze het beste een nachtje op een koele plek, zoals de koelkast, laten ontdooien, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen. Bij temperaturen boven de 4ºC is het risico op besmetting met bacteriën erg groot.
Het eiwit en het eigeel dat in het ei zit zal gaan uitzetten. Hierdoor zal het ei kapot gaan.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Je kunt je restjes roerei bewaren zoals je dat met de meeste kliekjes kunt doen: In de koelkast kun je roerei twee dagen bewaren. en in de vriezer drie maanden bewaren.
Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie. Eigeel of eiwit los invriezen in een luchtdicht doosje kan ook. Let wel, de structuur van eigeel verandert door het invriezen.
Een rauw ei zonder schaal kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. En dit is van toepassing op een compleet ei, maar ook op een gescheiden dooier en eiwit.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Giet de geklutste eieren in cakevorm of ijsblokjesvorm met deksel. Label de verpakking met datum en productnaam en wikkel het in vershoudfolie. Plaats het achterin de diepvries bij -18°C of lager. Houdbaarheid: eigeel maximaal 3 maanden en eiwit 6 maanden.
Een ei kun je niet invriezen want er zit een DOOIER in. Een ei bestaat v.n. uit water en zal, omdat het niet uit 100% water bestaat, beginnen te bevriezen iets onder de nul graden. Echter je kunt ruwe eieren niet in zijn geheel invriezen. Wel kun je de eidooiers apart van de eiwitten invriezen..
Je kan meringue goed bewaren.
Zet ze zeker niet in de koelkast, want hier worden ze zacht en kleverig. Je kan de meringue ook invriezen en enkele uren voor het serveren uit de vriezer halen.
Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Het kloppen van de eiwitten
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
EIWITTEN SCHEIDEN
Nadat alles vetvrij is gemaakt, ga je de eieren scheiden. Ook hier is het van belang dat er geen vet bij het eiwit terecht komt. Eigeel bevat (veel) vet en als er ook maar een heel klein beetje eigeel bij het eiwit komt, zal je het eiwit niet meer stijf kunnen kloppen.
Een eiwit stijf kloppen doe je door het ei te splitsen. Vervolgens klop je het eiwit in een vetvrije kom. In het instructiefilmpje van Allerhande zie je wat je moet doen en wat je nodig hebt. Voordat we het eiwit gaan kloppen zorgen we eerst dat de kom vetvrij is.