Krijg je bijvoorbeeld een heel pakje kipfilet, ham of salami niet op in één week? Leg de helft in de vriezer en haal eruit wanneer je deze nodig hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk zelf bepalen hoeveel plakjes je uit de vriezer haalt, zodat je de rest langer kunt bewaren in de vriezer.
Het antwoord is simpel, ja. Natuurlijk kun je het invriezen, maar het andere is dat het net zo lekker is als wanneer je het vers gesneden eet. We raden natuurlijk NIET aan om een ham met poot in te vriezen.
Het Voedingscentrum raadt aan om een open verpakking vleeswaren gemiddeld 3 tot 4 dagen in de koelkast te bewaren. Als je het langer wilt bewaren, is invriezen dus een goede optie.
Verwerkt varkensvlees, zoals spek, worst of hesp mag je niet langer dan een à twee maanden in de vriezer bewaren.
In de diepvriezer kunt u zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit van het product terug. Welke bewaartijden wij u adviseren kunt u aflezen in onderstaande tabel.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Gekookte ham kan je slechts enkele dagen bewaren in de koelkast. Ook gedroogde ham die voorgesneden is, bewaar je best op de koudste plaats in je koelkast. Op die manier is hij tot zes dagen houdbaar. Als je in de supermarkt voorverpakte ham koopt, houd je dan aan de houdbaarheidsdatum op het etiket.
Het invriezen van vleeswaren is een eenvoudige en effectieve manier om de houdbaarheid te verlengen en voedselverspilling te verminderen. Gezouten vlees zoals salami en bologna kunnen het beste worden ingevroren, maar met de juiste technieken kunnen plakjes kalkoen, kip, ham en roastbeef veilig tot twee maanden worden ingevroren .
Invriezen is een veelgebruikte methode voor het bewaren van voedsel en is geschikt voor vele soorten worst, waaronder rookworst, droge worst of wijnworst. Droge of rookworsten zijn het meest geschikt om in te vriezen, omdat ze geen ingrediënten bevatten die invriezen kunnen bederven.
Vleeswaren zijn heel bederfelijk. De ene nog wat meer dan de ander. Zo kun je gedroogde vleeswaren, zoals bijvoorbeeld salami langer bewaren dan gekookte of gegaarde ham. In alle gevallen telt: als vleeswaren over de datum zijn, kun je ze niet meer eten.
Vleeswaren kunnen veilig worden ingevroren, zowel in plakjes als in stukjes .
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Niet consumeren na TGT-datum.
Als de ham ongeopend is, kunt u deze in de originele verpakking invriezen . Wanneer u restjes ham (heel of in plakjes) invriest, zijn hier enkele tips om te volgen: Zorg ervoor dat de ham is afgekoeld en droog (om ijskristallen te voorkomen). Wikkel hem in plasticfolie of een diepvrieszak en dek hem vervolgens goed af met aluminiumfolie.
Bewaar vleeswaren onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
We adviseren om varkensvlees dat je invriest maximaal drie maanden na de aankoop te eten. Maar in theorie kunnen een paar maanden extra ook nog wel. De ham kan dan meer zout en vet bevatten, waardoor de kwaliteit (smaak, structuur) minder wordt.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Je kunt carpaccio ook invriezen.Dit moet je dan doen vóór de TGT-datum. Je kunt carpaccio dan 9 maanden bewaren bij een temperatuur van maximaal -18 graden Celsius.
Het is het beste om ham heel en met bot te bewaren, want op die manier blijft het het langst vers. Als de koelkastruimte beperkt is, snijd de ham dan in de grootst mogelijke porties en bedek het met plasticfolie of aluminiumfolie en bewaar het in een luchtdichte container tot twee weken .
Het snijden van boerenham
Wij raden aan om het achterste gedeelte te gebruiken voor bak- en ontbijtplakken. De shankplakken zijn ideaal om in blokjes te snijden en koekjes mee te beleggen. Nadat u uw hele ham hebt gesneden, kunt u de plakken invriezen en bewaren .
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Ham die vacuüm is verpakt en ongeopend is, kan gemakkelijk twee weken in de koelkast bewaard worden, of tot de "ten minste houdbaar tot"-datum op de verpakking . Aan de andere kant, uw restjes na het koken van de ham zullen waarschijnlijk maar een week of langer houdbaar zijn. Hoe eerder u ze gebruikt, hoe beter - niet alleen voor de verse smaak, maar ook voor de voedselveiligheid.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed. Fricandeau en rosbief zijn minder lang houdbaar, zo'n 2 dagen na openen.