Met een gladde bakplaat heb je wellicht een beter resultaat. Opwarmen: Pizza opwarmen lukt prima met de contactgrill. Op mijn vorige werkplek werd de contactgrill in de keuken bijna voor niets anders gebruikt. Wikkel de pizza wel even in bakpapier of aluminiumfolie om plakken en aanbakken te voorkomen.
De klassieke manier: de oven
Dat is inderdaad een prima manier, maar je moet wel op een aantal dingen letten als je het allerbeste resultaat wilt: Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Aluminiumfolie gebruiken om uw oven schoon te houden kan verleidelijk zijn, maar een oven bekleden met folie verhoogt de intensiteit van de hitte op ovenoppervlakken, wat kan leiden tot oppervlakteschade zoals krassen of afbrokkeling van de porseleinen afwerking en schade aan verwarmingselementen . Het kan ook voorkomen dat er gelijkmatig wordt gekookt.
Het korte antwoord is: ja, aluminiumfolie is over het algemeen veilig in de oven. Het materiaal kan hoge temperaturen verdragen en geleidt de warmte goed. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je nooit de bodem van de oven met de aluminiumfolie bedekt.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
Als u gaat bakken, kunt u het beste bakpapier vervangen door een ingevette bakplaat, siliconen bakmat of aluminiumfolie bedekt met olie. Voor het bewaren vervangt u bakpapier door waspapier of plasticfolie.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Als je een pizzasteen gebruikt om je taarten te bakken, kun je deze licht bestrooien met bloem of maïsmeel om te voorkomen dat het deeg aan de steen blijft plakken terwijl deze opwarmt. Als je geen pizzasteen hebt, gebruik dan een voorverwarmde bakplaat die ondersteboven is gedraaid om de perfecte consistentie te krijgen .
Het is belangrijk dat de Pizzabodem voldoende ventileert en nergens door afgesloten wordt. Bakpapier kan in de Pizzaoven maar wij raden het niet aan. Bakpapier houdt overigens geen warmte vast en laat vocht niet door. Wil je krokante Pizza's dan is de vochtregulering dus juist belangrijk.
U kunt bovendien voorkomen dat het deeg aan het bakpapier blijft plakken door het papier licht te bestrooien met maïzena of bloem .
Ja, aluminiumfolie is ideaal voor gebruik in de oven . Aluminiumfolie is veilig en handig en helpt warmte te reflecteren, zodat uw eten gelijkmatig gaart. Het is ook bestand tegen de hoogste temperaturen in de meeste thuisovens, waardoor het een uitstekende keuze is voor bakken en koken.
Leg je rol op je bakpapier op je stevige folie . Als ik het bakpapier niet gebruik, gebruik ik twee lagen folie omdat het helpt voorkomen dat de pizzarol verbrandt. Het helpt ook bij een gelijkmatigere warmteverdeling.
Bakpapier helpt te voorkomen dat de pizza aan de bakplaat of pizzasteen blijft plakken en maakt het gemakkelijker om de pizza in en uit de oven te verplaatsen. Leg de pizza simpelweg op het bakpapier en vervolgens op je bakoppervlak.
Het is het beste om te voorkomen dat u voedsel in aluminiumfolie wikkelt voor langdurige opslag, met name voor zure of gezouten voedingsmiddelen. Langdurig contact met vocht, zuren of zouten kan ervoor zorgen dat de folie afbreekt, waardoor aluminium in het voedsel kan lekken . Dit kan de smaak van het voedsel beïnvloeden en na verloop van tijd tot mogelijke gezondheidsproblemen leiden.
Gebruik aluminiumfolie, maar vet het wel goed in. Anders verplaats je het probleem en blijft je gebak vastplakken aan het folie. Aluminiumfolie kan wel makkelijker afbladderen bij hogere temperaturen, dus houd daar rekening mee als je je baksel uit de oven haalt. Boter, olie en bloem to the rescue!
Aluminiumfolie is veilig voor gebruik in de oven tot 200 graden Celsius en voor direct grillen.
Convectieovens: In convectieovens kan aluminiumfolie worden gebruikt om gerechten te bedekken of voedsel in te pakken om vocht vast te houden terwijl er een gelijkmatige luchtstroom is voor sneller koken . Vermijd het blokkeren van ventilatieopeningen om een goede warmtecirculatie te garanderen.
Gebruik nooit metaal in een convectiemagnetron terwijl deze op de traditionele manier verhit.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Gebruik hiervoor gewone frietaardappelen, snij ze in frietjes, doe ze in een diepvrieszakje met een beetje olijfolie of arachideolie en schud goed om, zodat alle frietjes een laagje olie krijgen. Leg de frietjes op een bakplaat (zorg ervoor dat ze naast elkaar liggen en niet op elkaar) en bak ze op 225°C.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie.
Opwarmen in de oven
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.