Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Laat uw werkgever zo snel mogelijk weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Schakel daarom direct juridische hulp in. Ook als u twijfelt om te protesteren. Na ontslag op staande voet krijgt u geen loon meer.
Het ontslag om dringende reden
Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De partij die de dringende reden inroept moet het bestaan ervan bewijzen.
Denk bij geldige dringende redenen aan ernstige gedragingen zoals diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging. Ook werkweigering kan u een ontslag op staande voet opleveren. U kunt pas spreken van een dringende reden als de werkgever het arbeidscontract daardoor niet meer kan laten voortbestaan.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Onder dringende reden wordt verstaan de aanwezigheid van zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van een werknemer dat van de werkgever niet kan worden verlangd dat de arbeidsovereenkomst voortduurt. Enkele voorbeelden: Crimineel gedrag, zoals diefstal en fraude. Geweld.
Niet doen bij ontslag
Een vaststellingsovereenkomst tekenen. Mondeling akkoord gaan met je ontslag. Ruzie maken of in discussie gaan met je werkgever. Het kan je onderhandelingen schaden en het maakt de sfeer er ook niet beter op.
Gedurende de tijd dat de medewerker zijn werk niet uitvoert heeft hij geen recht op het doorbetalen van loon (4.1.3.). Gaat een medewerker in hoger beroep tegen het strafvonnis, dan kan dat voor de werkgever reden zijn om het beëindigen van de arbeidsovereenkomst uit te stellen, wat hij aan de medewerker bekend maakt.
Je kunt in de regel ontslagen worden wanneer je werk weigert. Werkweigering kan een dringende reden zijn voor ontslag. Je werkgever heeft een instructierecht. Dat betekent dat hij je de opdracht mag geven om bepaalde werkzaamheden te verrichten.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV? Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
Voorbeelden einde arbeidsovereenkomst bij vertrouwensbreuk
Hoewel er duidelijk sprake is van een vertrouwensbreuk, is er geen bewijs en is het niet gerechtvaardigd dat de werknemer de dupe wordt van deze vertrouwensbreuk. Hij/zij kan dan niet worden ontslagen.
impliciet ontslag is een ontslag waarbij deze wil wordt afgeleid uit de handelwijze van de wederpartij die, op zichzelf of gezien de begeleidende omstandigheden, niet anders kan worden uitgelegd dan als een blijk van de wil de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Hij moet je eerst een schriftelijke verwittiging sturen. Als er een maand later geen verbetering is, moet hij een tweede schriftelijke verwittiging sturen. Pas als er dan 2 maanden later geen verbetering is, kan de werkgever de werknemer wegens beroepsonbekwaamheid ontslaan.
Ontslag is voor je eigenwaarde dus niet bepaald een opsteker. Daardoor kun je allerlei psychische klachten ontwikkelen: piekeren, niet kunnen slapen, paniekaanvallen, et cetera. Het kan zich ook lichamelijk en sociaal gaan vertalen. Je kunt bijvoorbeeld doodmoe worden en opbranden.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.